Irisi i egër i Louise Glück

Ky libër, irisit të egër nga Louise Gluck, e mora nga biblioteka sepse ishte në raftin e dukshëm ku linin një përzgjedhje librash. E mora pa e njohur autoren dhe pa e ditur që ajo ishte nobeliste. Pas dy leximeve më pëlqeu shumë, megjithëse për ta shijuar vërtet mendoj se duhet t'i jap edhe disa.

Botimi dhe autori (Louise Glück)

Botim dygjuhësh, i cili vlerësohet gjithmonë, nga Koleksioni Poetry Viewer Koleksioni Poetry Viewer i botuesit shikues librash, por me mungon qe ka shenime. Me përkthim nga Andrés Catalán.

Vazhdoni të lexoni

Zanafilla e Guido Tonelli

Zanafilla e Guido Tonelli. formimi i universit

Është një shpjegim i përditësuar në vitin 2021 i të gjitha njohurive se si u formua Universi.

Autori na udhëzon në gjithçka që dimë për formimin e universit tonë. Duke e ndarë atë në 7 kapituj, 7 etapa me piketa të rëndësishme në formimin e universit që korrespondojnë me 7 ditët e formimit të Universit të fesë së krishterë. Megjithëse kapitujt nuk korrespondojnë me çdo ditë, teksti bën një ndarje.

Vazhdoni të lexoni

Historia më e bukur në botë

Rishikimi i historisë më të bukur në botë

Historia më e bukur në botë. Sekretet e origjinës sonë nga Hubert Reeves, Joël de Rosnay, Yves Coppens dhe Dominique Simonnet. me përkthim nga Óscar Luis Molina.

Siç thonë në përmbledhje, është historia më e bukur në botë sepse është e jona.

Formati

Formati i "esesë" më pëlqeu. Ai është i ndarë në tre pjesë që janë 3 intervista të gazetarit Dominique Simonnet me një specialist në secilën fushë.

Pjesa e parë është një intervistë me astrofizikanin Hubert Reeves nga fillimi i universit deri në shfaqjen e jetës në Tokë.

Në pjesën e dytë intervistohet biologu Joël de Rosnay që nga momenti i shfaqjes së jetës në tokë deri në shfaqjen e paraardhësve të parë të njerëzve.

Vazhdoni të lexoni

Bulet Journal Ide

fletoret dhe idetë e ditarit bullet

Më pyetën këta mbretër një libër me pika, një ditar me pika. E kërkova sepse meqë ishte me pika, më dukej se do të mund të kapja më mirë idetë e pjesëve, shpikjeve etj.

Dhe e vërteta është se pikat ofrojnë ekuilibrin e përsosur dhe një referencë delikate dhe në masën e duhur. Ata shmangin rrëmujën që ndodh në fletoret bosh për shkak të mungesës së referencave dhe shmangin mbingarkimin e fletoreve katrore, duke rritur gjithashtu referencat vertikale që, për shembull, nuk janë të pranishme në fletoret e linjës.

Vazhdoni të lexoni

Comanche nga Jesús Maeso de la Torre

Përparoj se jam një admirues i madh i Western-it, e dua atë. Comanche është fitues i çmimit Spartacus për romanin më të mirë historik të vitit 2019 dhe rekomandohet shumë.

Është një roman, sigurisht me fakte të trilluara, dhe kjo është shumë larg tonit Kali i çmendur dhe tufa e cila është një ese që tregon faktet në mënyrë të besueshme.

Këtu historia është e kufizuar në ngjarje reale. Misionet, betejat, etj, etj janë reale. Jetët e personazheve kryesore janë qartësisht trillime.

Ndodhet në Spanjën e Re në dekadat e fundit të shekullit të XNUMX-të, kur Perandoria Spanjolle kontrollonte Meksikën dhe atë që më vonë do të bëheshin Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Asnjëherë kur flasim për Perendimi, tregojmë kohën e kolonizimit spanjoll, para se të mbërrijnë karvanët e famshëm të kolonëve që shohim në filma. Nuk e dija që spanjollët kishin qenë atje, duke hapur rrugën, duke kolonizuar gjithashtu atë që do të bëheshin Shtetet e Bashkuara të Amerikës, që nga shekulli i katërmbëdhjetë.

Vazhdoni të lexoni

Etika Kozmopolitane nga Adela Cortina

Një bast për arsyeshmërinë në kohë pandemie.

Thashë se nuk do të lexoja më asnjë libër apo ese në sfondin e pandemisë. Pas zhgënjimit të Pandemia e Zizek, e hoqa jashtë Innerariteti Pandemokraci dhe unë kisha mbushur tashmë dozën time të eseve pandemike.

Më pas erdha në bibliotekë dhe pashë vëllimin Ethics cosmopolita dhe unë nga Adela Cortina lexova gjithçka që gjej. Gjithmonë interesante. Në blog kam lënë shqyrtimin e Për çfarë është mirë etika? dhe kam në pritje librin e tij më të njohur Aporofobia, refuzimi i të varfërve.

Vazhdoni të lexoni

Konti i Monte Kristos

Përmbledhje, rishikim dhe shënime të Konti i Monte Kristo nga Alexander Dumas

Konti i Monte Kristos nga Alexander Dumas (babai) Theshtë romani që kam lexuar më së shumti. Kjo është hera e pestë në 30 vjet dhe çdo herë më lë një shije të ndryshme në gojën time, me të cilën kuptoj se si po ndryshoj dhe si ndryshon personaliteti dhe mënyra ime e të menduarit.

Editionshtë një botim i vitit 1968, trashëgimi familjare. Unë e kam lexuar gjithmonë këtë vëllim, atë me fotot, që i vogël, dhe përveç historisë më pëlqen të lexoj këtë botim të veçantë që më kujton të gjitha kohët që e kam lexuar. Eshte Botimet Rodegar me përkthim nga Javier Costa Clavell dhe kopertinë nga Barrera Soligro

I vendosur në shekullin XIX, romani fillon në 1815. Nëse nuk e dini, është historia e një hakmarrjeje. HAKMARRJA. Një nga klasikët e mëdhenj të letërsisë botërore.

Vazhdoni të lexoni

Si të katalogoj bibliotekën time të librave

Unë kam qenë duke kërkuar një metodë për të kataloguar, organizuar dhe menaxhuar bibliotekën e familjes .. Tani po flas për një bibliotekë fizike, nuk e di nëse i përziej librat elektronikë këtu, por mendoj se do të vazhdoj me Kalibrin për këtë Me

Unë kam disa libra, nuk e di sa, përveç revistave, librave teknikë dhe mbështetjeve të tjera. E gjithë kjo vjen së bashku me gruan dhe vajzat e mia dhe krijon një bibliotekë interesante familjare.

Por është e paorganizuar. Ne nuk kemi një regjistër të librave, as nuk e dimë në cilin raft apo dhomë janë dhe në shumë raste kjo është shumë zhgënjyese, sepse për fat të keq ne nuk mund t'i kemi të gjithë në pamje dhe shumë prej tyre janë brenda dollapëve ose në rreshtat e dytë të rafte.

Vazhdoni të lexoni

Mali mesdhetar. Një udhëzues për natyralistët

Mali mesdhetar. Një udhëzues për natyralistët

Libër zbulimi i Julián Simón López-Villalta de la Tundra editoriale. Një çudi e vogël që më ka bërë të ndryshoj vizionin tim në shumë pika.

Në libër ai shqyrton të gjitha ekologjia e pyllit mesdhetar. Duke kaluar historinë e Mesdheut, habitateve dhe biodiversitetit të saj, ku na tregon për pemët, kaçubat, barishtet, mishngrënësit, granivorët, barngrënësit, pjalmuesit, parazitoidët, insektivuesit, dekompozuesit, pastruesit.

Një seksion i dedikuar mbijetesës (thatësira, zjarre, ngrica, etj.) Dhe një tjetër për marrëdhëniet midis specieve (grabitqarët dhe pre, parazitët, konkurrenca, reciprokizmi dhe simbioza dhe darkat dhe qiramarrësit)

Siç mund ta shihni, është një vështrim i plotë i specieve bimore dhe shtazore dhe marrëdhëniet midis tyre dhe habitatit ku ata jetojnë. Të gjitha të shpjeguara dhe të integruara në mënyrë të përsosur, duke dhënë një përmbledhje të mënyrës se si punon ekosistemi, pse është kaq i veçantë dhe pse përmban kaq shumë biodiversitet.

Vazhdoni të lexoni

Çështje Arti nga Neil Gaiman

Arti ka rëndësi, sepse imagjinata mund ta ndryshojë botën

Arti ka rëndësi. Sepse imagjinata mund ta ndryshojë botën.

Ajo është rreth tekste të shkruara nga Neil Gaiman ndër vite dhe të ilustruara nga Chris Ridell për këtë vëllim. E pashë librin në bibliotekë dhe nuk hezitova ta marr. Unë tashmë e njoh Neil Gaiman për të Coraline, për Libri i varrezave dhe shumë gjëra të tjera që kam në listë, por që nuk i kam lexuar akoma (Gods amerikane, Mashtrues, Stardust, tuaj Mitet nordike, etj) Chris Ridell nuk e dija. Përkthimi është kryer nga Montserrat Meneses Vilar.

Gjithmonë më pëlqen të lexoj zhanre të tjera të autorëve që më interesojnë, veçanërisht kur ato janë ese, konferenca dhe mendime që kanë për jetën dhe letërsinë.

Vazhdoni të lexoni