Libraria e Penelope Fizgerald

Romani Libraria e Penelope Fitzgerald

Libraria është një roman i shkëlqyeshëm i Penelope Fitzgerald. Ky botim i shkëlqyeshëm i Impedimenta (si gjithmonë) ka një përkthim nga Ana Bustelo dhe Postface nga Terence Dooley. Te le a lidhje për të redaktuar.

Në librari, Penelope Fitzgerald tregon historinë e Florence Green, një e ve që dëshiron të ngrejë një librari në një qytet të vogël, Hardborough, ku ajo jeton për 8 vjet. Setshtë vendosur në vitin 1959, siç kemi thënë në një fshat të vogël peshkimi në Angli.

Mund të thuhet se Florence Green, si Z. Keble, ishte e natyrës së vetmuar, por kjo nuk i bëri ata njerëz të jashtëzakonshëm në Hardborough, ku ishin edhe shumë banorë të saj. Natyralistët lokalë, prerësi i kallamave, postieri, z. Raven, njeriu nga kënetat, hipën në biçikletat e tyre vetëm, të mbështetur ndaj erës, të vëzhguar nga vëzhguesit, të cilët mund të tregonin se sa ishte ora me pamjen e tyre në horizont.

Isshtë një roman me prekje autobiografike që kujtojnë jetën e autorit.

Libraria, editoriali Impedimenta

Libri është i hollë. Shkruar shume mire. Unë kam kërkuar për një mbiemër për ta përcaktuar atë për disa ditë dhe delikate ose elegante do të ishte më e përshtatshme. Shtë një histori pa ngritje dhe ngritje. Nuk ka skena të shkëlqyera aksioni, as ju nuk panik apo vëreni ndjenjat e personazheve dhe historinë si me Çehov. Sidoqoftë, historia ju rrethon, ju jep krahë dhe ju bën të mos ndaloni së lexuari. Ashtë një kënaqësi të gllabëroj linjat.

përkthim nga Ana Bustelo për romanin nga penelope fitzgerald

Komploti sillet rreth hapjes së një librari nga një fqinjë, Florence Green, dhe reagimit të fshatarëve, bashkëveprimit me ta dhe problemeve që lindin në biznesin e përditshëm.

Isshtë një portret i mënyrës së jetës në një fshat të vogël peshkimi në Angli në mes të shekullit të XNUMX-të. Dallimi në klasat shoqërore dhe marrëdhëniet midis klasave të pasura dhe të fuqishme me librarinë tonë shihet qartë.

Një libër i mirë është lëngu i çmuar i shpirtit të një mësuesi, i balsamosur dhe i ruajtur me qëllim për një jetë përtej jetës.

Asshtë, siç komentojnë ata, Më i dobëti nga 8 romanet që shkroi Fitzgerald. Kështu që unë do të shkoj të kërkoj pjesën tjetër.

shënime mbi romanin

Ekzistojnë dy lloje të leximit që i pëlqejnë gjithmonë adhuruesit e librit. Ato të librave që flasin për librat dhe ato të librave që flasin për libraritë. Ky është njëri prej tyre. Nëse jeni të interesuar, ju rekomandoj pa dyshim 84, Rruga Charing Cross

Librat e rinj erdhën në pako prej tetëmbëdhjetë, të mbështjellë me letër të hollë ngjyrë kafe. Ndërsa i nxori nga kutitë, ata po formonin hierarkinë e tyre shoqërore.

Lolita

Në disa vende shoh që ata flasin për Polemic të Nabokov me Lolita dhe revolucionin që ajo prodhoi në qytet. Por ky revolucion ka kaluar pa u vërejtur për mua. Shfaqja e Lolitës nuk më dukej se ishte një pikë kthese në roman.

Filmi i Isabel Coixet

Unë zbuloj duke përgatitur këtë përmbledhje që Isabel Coixet drejtoi një film në lidhje me romanin dhe se ai ishte nominuar për 12 Goyas. Me Emily Mortimer si Florence Green.

poster për filmin La Biblioteca de Isabel Coixet e nominuar për 12 Goyas

Pas shumë kërkimesh për filmin, në Netflix, HBO dhe Amazon Prime, asnjë nga këto platforma nuk e ofron filmin. Në fund E gjeta në bibliotekën e qytetit tim. Mos harroni se ju gjithashtu e keni këtë burim kur bëhet fjalë për gjetjen e burimeve audiovizive.

Emily Mortimer në Librarinë

Më pëlqente filmi. Një adaptim i mirë dhe besnik. Me letër Emily Mortimer. E gjithë pjesa e bibliotekës që ai mbledh në librari e kapërcen atë, por unë tashmë thashë që Coixet nuk ka marrë shumë licenca.

Sigurisht, filmi nuk arrin të përcjellë ndryshimin e klasave të kohës, si lidhen ato dhe luftën midis tyre siç shihet në libër.

Unë ju lë rimorkio që NUK ju rekomandoj të shihni nëse nuk e keni lexuar romanin dhe në të cilin nga rruga tashmë mund të shihni disa licenca. Epo është një përshtatje që të mund të merrni çfarëdo licence që dëshironi.

Dhe ti? A e keni lexuar dhe / ose keni parë filmin? Cfare mendoni ju

Unë, ngazëllyer për romanin, fillova të lexoj Lulja blu, fitues i Çmimi Kombëtar i Rrethit të Kritikëve të Librit e cila rrëfen jetën e Novalis, por nuk ka arritur të më kapë :-(

Nëse jeni një person i shqetësuar si ne dhe dëshironi të bashkëpunoni në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e projektit, mund të bëni një donacion. Të gjitha paratë do të shkojnë për të blerë libra dhe materiale për të eksperimentuar dhe për të bërë mësime

Lini një koment