Liqenet e mëdha të Amerikës së Veriut

liqeni superior, nga liqenet e mëdhenj të Amerikës së Veriut

Ky artikull janë shënime të marra Liqenet e Mëdha të Amerikës së Veriut, një formë kolosale e tokës që më ka magjepsur. Shënimet janë marrë nga një artikull nga dhe nga dokumentari i National Geographic, unë e lë bibliografinë në fund.

Shpresoj të kënaqeni dhe t'i gjeni të dobishme të gjitha datat që lë. Tani kur të lexoj për indianët vendas që banonin në këtë zonë, unë do të jem në gjendje të kuptoj pafundësinë e saj.

Novela dhe ese për të cilat kemi biseduar në blog dhe janë vendosur në Comanche Vendas të Amerikës së Veriut dhe Kali i çmendur dhe tufa

Cilat janë liqenet?

Liqenet e mëdha të Amerikës së Veriut janë 5: Liqeni Superior, Liqeni Erie, Liqeni Huron, Liqeni Miçigan, dhe Liqeni Ontario. Ato përbëjnë 84% të ujit të freskët në të gjithë Amerikën e Veriut dhe 20% të ujit të freskët në të gjithë planetin. Furnizimi i gati 40 milion amerikanëve dhe kanadezëve dhe ujitja e një numri të madh të të korrave.

Ato përmbajnë 22700 miliardë litra ujë të freskët.

Si u formuan ato?

Ato u formuan kur luginat e thella të gdhendura nga përparimi dhe tërheqja e akullnajave për mijëra vjet të mbushura me ujë të shkrirë në fund të epokës së fundit të akullit.

Akull i trashë 1,5 km. Akulli vepron si një prizë dhe uji që kaloi poshtë tij gdhendi tokën në kanale.

Në liqenin e sipërm ka unaza të formuara nga uji duke shtypur sedimentet e imëta.

Profili i Liqeneve të Mëdha

Të gjithë liqenet janë të lidhura. Uji hyn në liqenin e sipërm nga veriperëndimi, nga atje në liqenin Michigan dhe Huron, të cilat janë dy lobet e të njëjtit liqen. Nga Huron në Erie ku zhytet poshtë Ujvarës së Niagara në Ontario, dhe prej andej për në Atlantik përmes lumit St. Lawrence.

Shtë një nga format më të reja kolosale të tokës në kontinent. Ato datojnë nga epoka e fundit e akullit në Amerikën e Veriut. Kur akullnajat disa milje të trasha shtriheshin nga Kansasi jugor në Arktik dhe ndërsa masat e akullit tërhiqeshin 11000 vjet më parë, ata gërmuan pellgjet që ishin mbushur me shkrirje dhe u bënë Liqenet e Mëdha. Konturet aktuale dhe sistemet e kullimit nuk u shfaqën deri rreth 3000 vjet më parë.

Liqeni superior

Superiori është më i madhi, më i vjetri dhe më pak i ndoturi, domethënë më i ruajturi. Edhe kështu, akulli po zvogëlohet dhe liqeni po ngroh. ka banka të populluara rrallë. Furnizon 581000 banorë dhe 9500 milion litra konsumohen në ditë.

Thellësia e saj është 406 metra

Liqeni Superiror është trupi i ujit të freskët me sipërfaqen më të madhe në planet, që përmban më shumë se gjysmën e ujit të përgjithshëm të pesë Liqeneve të Mëdha.

Liqeni Michigan

Liqeni Michigan ka ujëra të pastra dhe të pastra për shkak të midhjeve pushtuese që filtrojnë fitoplanktonin. Furnizon 13,3 milion njerëz që konsumojnë 40900 miliardë litra në ditë

Isshtë i vetmi që është ekskluzivisht në Shtetet e Bashkuara.

Kanali Manilou në liqenin Michigan

Midhjet dhe algat kladoforike. Algat e ngordhura lëshojnë një helmues toksik (prodhon toksinë botulizmi) për peshqit dhe zogjtë.

Prodhohet një varrezë e kladeforave.

Liqeni Huron

Liqeni Huron, ka një vijë bregdetare mjaft të shëndetshme, por ka filluar të ketë midhje invazive dhe mbishfrytëzim të salmonit. Furnizon 3,1 milion banorë me 31600 litra të konsumuar në ditë

Ferret është më i ri që flet gjeologjikisht.

Në liqenin Huron ka rënie nëntokësore më të mëdha se Niagara.

10.000 vjet më parë kishte pika të mëdha dhe ngritje uji.

Klima ndikon në nivelin e liqenit.

Në liqenin Huron ekziston një kreshtë, një varg malor gëlqeror që i rezistonte akullit. Ekzistonte kur Paleo-Amerikanët tashmë jetonin. Ata kanë gjetur depozita.

7000 deri në 8000 vjet më parë ishte tokë e thatë. Ata besojnë se ekziston një formacion i njeriut për të gjuajtur karibu.

Liqeni i Ontario

Liqeni i Ontario ka një problem të ndotjes urbane. nga uji i shiut dhe ujërat e zeza dhe nga gjenerimi i energjisë elektrike me impiante që përdorin ujin e liqenit si ftohës. Furnizon 10, milion milion banorë dhe 38900 miliardë litra konsumohen në ditë.

244shtë e thellë XNUMX metra

Nivelet e merkurit dhe bifenileve të polikloruara janë aq të larta sa shumë prej peshqve tuaj janë të pangrënshëm

5 vjet më parë niveli i ujit u rrit në nivelin aktual për shkak të ndryshimit të klimës në zonën që solli shi që i mbushi ato.

Vargmalet e mbushura me çarje në Ontario tregojnë se rajoni i Liqeneve të Mëdha është nën presion. Ka kryengritje. Ato janë shenja të aktivitetit sizmik që formojnë vargmale. ato janë fraktura të kompresimit. Nuk është aq i qëndrueshëm gjeologjikisht sa besohej më parë. Madhësia e tij është midis 1 dhe 3 m të lartë dhe 5 - 10 m të gjerë dhe shumë km lagro. E gjitha është plot kryengritje.

Ka shumë tërmete shumë të vogla.

Në skajin lindor, në pellgun e lumit San Lorenzo, ekziston një boshllëk. Isshtë boshllëku i Subdury, baseni i Subdury ose struktura e Subdury. Isshtë krateri i dytë me ndikim më të madh në Tokë pas kraterit Vredefot. Ka diametër 1,2 km

Liqeni erie

Liqeni Erie ka një tepricë ushqyesish. Isshtë më e cekëta nga pesë, ka një dendësi të lartë të popullsisë në brigjet e saj dhe nivele të larta të ndotjes. Fluksi nga bujqësia shkakton lulëzime të rrezikshme të algave. Furnizon 12,2 milion banorë që konsumojnë 26100 miliardë litra në ditë. 64shtë XNUMX metra më pak e thellë

Në verën e vitit 2019, një përhapje e algave mbuloi 1699 kilometra katrorë të liqenit. Këto alga mund të lëshojnë toksina në ujë që shkaktojnë flluska të lëkurës dhe dëmtime të mëlçisë.

Long Point ka një ishull të formuar nga rëra që shkatërroi akullnajat.

Kërkoni në Hartën Batimetrike të Lake Eyre

Përmban 2 numra, Long Point dhe Dear crick?, 2 janë bërë me rërë.

Ujëvarat e Niagara, 1 milion litra ujë bien në 135 minutë.

Që kur akullnajat u larguan, rrëzimet janë ngjitur 11 km nga Ontario i Epërm në Liqenin Eyre.

Ngjarje ekstreme të motit

Gjithnjë e më shumë ngjarje ekstreme të motit po godasin zonën e Liqeneve të Mëdha për shkak të ndryshimit të klimës dhe pritet të vazhdojnë të rriten.

Stuhitë e ashpra i godasin si thirrja stuhi mijëvjeçari. Përmbytjet për shkak të përmbytjes së nivelit të liqenit që shkatërrojnë bregun urban, gale të fuqishme, etj.

Në vitin 2016, një stuhi ndërpreu energjinë elektrike në sistemin e furnizimit me ujë në Duluth, një qytet në brigjet e Liqenit Superior, një nga trupat më të mëdhenj të ujit të freskët në planet.

Ata po mbrojnë një breg lumor urban me 69000 ton gurë për të shmangur dëmtimin, rruga po mbaron dhe këto qytete të vogla nuk kanë buxhete për të vazhduar rikuperimin e saj.

Disa modele klimatike parashikojnë që numri i stuhive ekstreme në botë do të dyfishohet për secilën gradë celsius të ngrohjes globale.

Diferencat e temperaturës midis gjerësive gjeografike mesatare dhe të larta që drejtojnë rrjedhën e avionit janë zbutur, duke shkaktuar një ngadalësim të rrymës së ajrit që ka ndikuar në modelet e motit sezonal, stuhitë janë gjithnjë e më sporadike dhe më intensive.

rregulla

Në 1972, me miratimin e Ligjit për Ujin e Pastër, u vendosën rregullore të rrepta në impiantet e trajtimit të ujërave të ndotura që çuan në eliminimin e fosfateve nga detergjentet e rrobave. Algat rriten shpejt kur ka fosfor. Pa fosfor ato nuk shumohen.

Për 25 vjet gjithçka shkoi mirë dhe pas kësaj kohe përsëri ka probleme me algat në Liqenet e Mëdha për shkak të bujqësisë.

Fermerët u inkurajuan të përdorin teknikën e mbjelljes direkte në vend që të lëronin tokën dhe ta fekondonin atë me pleh çdo vit. Por kjo lloj teknike kërkon që plehrat grimcuar të rriten mirë dhe problemi është që përpara se plehra të mbyllet në tokë dhe tani kokrrizat e fosforit mbeten në 5 cm të para të tokës dhe kur shirat të ngopin tokën, ajo e bën këtë. dhe përfundojnë në liqene

Dhe bie shi gjithnjë e më intensivisht dhe po bëhen përpjekje për të zvogëluar rrjedhjet nga fushat.

Përmirësoni tokën e monokulturës duke mbjellë të mbjellat në stinët e vjeshtës.

Këtu lidhemi me dokumentarin Kiss the ground. Kiss the Earth: Bujqësia rigjeneruese që mund të shihet në Netflix https://www.netflix.com/es/title/81321999

Ndikimi i bujqësisë

Problemi më i madh është shkaktuar nga makro-shfrytëzimet CAFO (Operacione të Ushqimit të Kafshëve të Përqendruara)

Pellgu i Liqeneve të Mëdha tërheq rreth 1500 miliardë litra ujë çdo ditë për të ujitur të korrat. Ajo përbën 25% të prodhimit bujqësor kanadez dhe 7% për Shtetet e Bashkuara.

Sipërfaqja totale e kultivuar është 160,4 milion hektarë në Shtetet e Bashkuara dhe 37,8 milion hektarë në Kanada, normalisht nën monokulturë intensive. Ata priren të rritin misër, fasule soje dhe sanë vit pas viti.

Problemi me këtë monokulturë është se ndërsa toka shterrohet kërkon një sasi të madhe plehrash, sa më shumë që përdoret një fushë për të kultivuar të njëjtën specie, aq më shumë plehra nevojiten për të rimbushur lëndët ushqyese në tokë.

Duke fekonduar shumë, azoti dhe fosfori që nuk absorbohen nga toka përmes rrjedhjeve përfundojnë në degët që arrijnë liqenet e mëdha. Pasi atje, algat hanë këto lëndë ushqyese dhe riprodhohen në një mënyrë masive, duke thithur rrezet e diellit, oksigjenin dhe duke mbytur faunën. Bimët e ngordhura dhe algat kalben, bakteret vjedhin edhe më shumë oksigjen duke prishur lëndë organike.

Algat e tepërta të shkaktuara nga fosfori detyruan një qytet të madh në Ohio të mbyllë furnizimin me ujë.

Këneta e madhe e zezë

Një kënetë 4000 kilometra katrorë. Ishte një lavaman natyral për lëndët ushqyese të tepërta dhe në fillim të shekullit të XNUMX-të praktikisht u tha plotësisht në mënyrë që kolonët të mund të kultivonin tokën e tij pjellore.

Diatomat

Diatomat janë alga që gjenden në oqeanet, lumenjtë dhe liqenet e planetit që gjenerojnë më shumë se gjysmën e oksigjenit në atmosferë, shumë më tepër sesa pyjet e Amazonës që konsideronin mushkëritë e botës.

Pa diatome liqenet do të mbyteshin dhe do të shërbenin si burimi kryesor i ushqimit.

Rreth 3000 specie diatomash janë identifikuar në Liqenet e Mëdha dhe besohet se shumë të tjera mbeten për t'u zbuluar.

Ata përdorin dritën për të shndërruar ujin dhe dioksidin e karbonit në karbohidrate të thjeshta dhe janë ushqime të ngrohta për zooplanktonin.

Ata kanë zbuluar një trend shqetësues, diatomat e Liqeneve të Mëdha po bëhen gjithnjë e më të vogla. Ata besojnë se kjo është për shkak të ndryshimit të klimës, pasi uji në liqene ngroh, diatomat e kanë një kohë të vështirë të lundrojnë në ujëra sipërfaqësorë më pak të dendur dhe ato fundosen, por kur ato zhyten aftësia e tyre për të thithur dritën ulet.

Ata po bëhen gjithnjë e më të vegjël dhe ka më pak dhe ato po zëvendësohen nga lloje të tjera të algave "me cilësi të dobët" ose edhe toksike

Midhjet në Liqenin Erie kanë zvogëluar diatomat me 90%

Pa diatome rrjeti i ushqimit shembet. Më pak diatome, nënkupton më pak zooplankton që nënkupton më pak peshk.

Ndërsa humbja e tëmthit sipërfaqësor, problemi do të përkeqësohet.

Fotografitë që na japin një ide për madhësinë e liqeneve

Term anishinaabe : zaasigaakwii, i referohet kur zogjtë mbërrijnë në pranverë dhe papritmas merren nga një stuhi.

Zbrazni liqenet e mëdha

Ky është një dokumentar i National Geographic, ku ata na tregojnë për liqenet e mëdha dhe ata bëjnë një gjë shumë interesante për të simuluar se i zbrazin ato nga të dhënat e marra nga një sonar i skanimit anësor.

Nga këto të dhëna dhe ato që tashmë i njihni, ngrihen pyetje në lidhje me formimin e kësaj mega-strukture natyrore dhe si ishte në të kaluarën dhe si mund të jetë e ardhmja e saj.

Unë e lë dokumentarin këtu (nuk është më në YouTube, më vjen shumë keq) dhe nën të dhënat që m'u dukën interesante.

Ekziston një urë pezulluese Ura Mackinac që përshkon ngushticën e Mackinac me 8 km gjatësi midis liqenit Huron dhe Michigan.

Në ngushticën e Mackinac ekziston një kanal i thellë 40 km x 1 km i gjerë që gjarpërin midis ngushticave.

Duke kulluar liqenin Maggiore ata shohin se 5000 deri në 7000 vjet më parë ishte një lumë. Të gjitha rruazat u ndanë nga njëra-tjetra, mezi u lidhën nga përrenjtë.

Rrënojat e anijeve

Ka rreth 6000 rrënoja anijesh përreth 5 liqeneve. Lundrimi në shekujt 18,19, 20 dhe fillimi i shekujve XNUMX ishte shumë intensiv. Ishte rruga më e ngarkuar e anijes në botë.

Edmund Fitzgerald po fundoset, anija e mbytur më ikonike në 1975. Ajo është anija më e madhe e mbytur ndonjëherë në Liqenet e Mëdha. U fundos në 163 m me stuhinë më të keqe në 3 dekada. 29 të vdekur që janë ende brenda baros. U prish në gjysmë. Ata mendojnë se u fundos me 56 km / orë

Kjo jep një ide për pjesën e jashtme të liqenit dhe natyrën e tij të egër

Fuentes:

2 mendime mbi "Liqenet e mëdhenj të Amerikës së Veriut"

  1. Artikull interesant Z. Nacho. Kam mësuar shumë nga kjo mrekulli e natyrës që ka qenë vendimtare në kulturën dhe ekonominë e këtyre dy vendeve të rëndësishme. Faleminderit shumë për shkrimin e këtij artikulli. Pershendetje.

    përgjigje

Lini një koment