Mali mesdhetar. Një udhëzues për natyralistët

Mali mesdhetar. Një udhëzues për natyralistët

Libër zbulimi i Julián Simón López-Villalta de la Tundra editoriale. Një çudi e vogël që më ka bërë të ndryshoj vizionin tim në shumë pika.

Në libër ai shqyrton të gjitha ekologjia e pyllit mesdhetar. Duke kaluar historinë e Mesdheut, habitateve dhe biodiversitetit të saj, ku na tregon për pemët, kaçubat, barishtet, mishngrënësit, granivorët, barngrënësit, pjalmuesit, parazitoidët, insektivuesit, dekompozuesit, pastruesit.

Një seksion i dedikuar mbijetesës (thatësira, zjarre, ngrica, etj.) Dhe një tjetër për marrëdhëniet midis specieve (grabitqarët dhe pre, parazitët, konkurrenca, reciprokizmi dhe simbioza dhe darkat dhe qiramarrësit)

Siç mund ta shihni, është një vështrim i plotë i specieve bimore dhe shtazore dhe marrëdhëniet midis tyre dhe habitatit ku ata jetojnë. Të gjitha të shpjeguara dhe të integruara në mënyrë të përsosur, duke dhënë një përmbledhje të mënyrës se si punon ekosistemi, pse është kaq i veçantë dhe pse përmban kaq shumë biodiversitet.

Dhe diçka që unë dua është sasia e madhe e bibliografisë që ai ka lënë dhe që unë dua të konsultohet për të zgjeruar aspekte të caktuara që më interesojnë.

Veryshtë shumë e vështirë për të marrë të gjitha shënimet për këtë artikull, sepse unë do të kisha pothuajse të gjithë librin në blog. Kur ka pak shënime, unë i shtoj ato. Këtu është një pamje e përgjithshme e asaj që mund të gjeni dhe ndërsa shkruaj për specie të caktuara, marrëdhëniet, habitatet, etj. Unë do të përfshij shënimet specifike që kam marrë për secilën prej tyre.

Vetëm disa pika të përgjithshme shumë interesante rreth klimës dhe habitateve mesdhetare.

Do të të interesojë gjithashtu Një gjeolog në telashes

Rreth klimës mesdhetare

Isshtë një klimë e butë dhe mesatare me shi, me verë të nxehtë e të thatë dhe dimër të butë.
Ajo që e dallon klimën mesdhetare është se stina e thatë përkon me klimën me sezonin e ngrohtë.

Kjo klimë mesdhetare ndodh në 5 rajone të tjera të planetit. (Afrika e Jugut Perëndimore, Australia Jugore dhe Jugperëndimore, Kili Qendror, Kalifornia dhe Pellgu i Mesdheut)

Ata i quajnë ata tropikët e vegjël. Zonat mesdhetare janë ato me larminë më të madhe të bimëve në zonën e butë të planetit, si dhe kanë një numër të madh amfibësh dhe zvarranikësh dhe veçanërisht një numër të madh të endemizmave.

Shumëllojshmëri vendbanimesh

habitatet e monetit mesdhetar dhe klimës së tij

Ky është seksioni që më pëlqeu më shumë. Shpjegoni 5 habitatet që mund të gjejmë dhe që nuk i dija. 5 lloje kryesore të ekosistemeve tokësore.

  1. Pyll mesdhetar. Pyje të ulëta (10m - 20m) dhe përkundër asaj që njerëzit besojnë, në pyll larmia e palantas është shumë më e vogël se në habitatet e tjera.
  2. Makia (makia, makia). Kur pylli degradohet nga rëniet dhe / ose zjarret, etj, pemët e mëdha zhduken dhe kalohet një gjendje e pastruar nga pylli, me pak pemë dhe shumë më tepër pastrim.
  3. Garriga (garrig). Pastrim shumë i qartë, tipik për tokat gëlqerore. Shumë bimë aromatike rriten, vajrat e të cilave favorizojnë zjarret që i ndihmojnë ato të përhapen.
  4. trumzë (Phrygana ,. Nëse toka vazhdon të përkeqësohet, ajo kthehet në një trumzë, me kaçube shumë të vogla, të ngjashme me një stepë, ku trumza, një nga bimët më rezistente në Mesdhe, përfundon duke dominuar.
  5. Rokedos. Ato janë të shpeshta në zonat malore, vështirë se ka tokë për bimët dhe mbizotërojnë perimet më të thjeshta dhe bimët e specializuara (fier, myshk, liken)

Zonat tipike shkëmbore të zonave malore dhe 4 të tjerat që lidhen me njëra-tjetrën për secilin ekosistem vjen nga degradimi i një të mëparshmi, për shkak të kullotjes, prerjeve, zjarreve etj.

Në Ikkaro

Epo, libri më ka dhënë vizionin e përgjithshëm që po kërkoja, për projektin që kam komentuar dikur dhe që megjithëse është ende i ngadaltë: studimi dhe katalogimi i bimëve të ndryshme të kafshëve dhe marrëdhëniet e tyre në një mjedis, por në një mjedis lokal, që do të thotë, në rajonin tim. Edhe pse në nivelin e internetit unë kam publikuar vetëm tema të caktuara specifike, siç janë disa skedarë centaure ose rreth të shpejtë, shënimet dhe dokumentacioni vazhdon të rritet.

Shtë një projekt afatgjatë që gradualisht po e formësoj.

Lini një koment