Leopold dhe Rudolf Blaschka dhe koleksioni i tyre i qelqit Marine Life

Koleksioni ivda marina nga Blaschka
Foto e Guido Mocafico

Leopold dhe djali i tij Rudolf Blaschka krijuan modele zoologjike të bëra në shekullin e XNUMX-të për përdorim shkencor, të bëra nga qelqi bohem.

Është një nga ato objekte që mund të jetë në çdo kabinet kurioziteti dhe që do të doja ta kisha.

Ata bënë 2 koleksione: Jeta Detare mbi kafshët jovertebrore detare dhe një "herbarium" me specie bimore për Universitetin e Harvardit.

Vazhdoni të lexoni

Ceterach officinarum ose doradilla

Fier Ceterach officinarum nga komuniteti Valencias dhe Evropa

Kjo është një fier i egër vendas i florës valenciane, megjithëse nuk është unik këtu. Gjendet gjithashtu në pjesën më të madhe të Evropës.

I përket familjes Polypodiaceae, së cilës i përkasin 80% e fierëve, të cilët ndahen në Pteridaceae, Aspleniaceae, Polypodiaceae, ndër të tjera. dhe bëjnë pjesë në grupin e pteridofitet, pteridofitet ( Pteridophyta), kriptogamat vaskulare, ose, në përgjithësi, fieret dhe të ngjashme

Vazhdoni të lexoni

Mali mesdhetar. Një udhëzues për natyralistët

Mali mesdhetar. Një udhëzues për natyralistët

Libër zbulimi i Julián Simón López-Villalta de la Tundra editoriale. Një çudi e vogël që më ka bërë të ndryshoj vizionin tim në shumë pika.

Në libër ai shqyrton të gjitha ekologjia e pyllit mesdhetar. Duke kaluar historinë e Mesdheut, habitateve dhe biodiversitetit të saj, ku na tregon për pemët, kaçubat, barishtet, mishngrënësit, granivorët, barngrënësit, pjalmuesit, parazitoidët, insektivuesit, dekompozuesit, pastruesit.

Një seksion i dedikuar mbijetesës (thatësira, zjarre, ngrica, etj.) Dhe një tjetër për marrëdhëniet midis specieve (grabitqarët dhe pre, parazitët, konkurrenca, reciprokizmi dhe simbioza dhe darkat dhe qiramarrësit)

Siç mund ta shihni, është një vështrim i plotë i specieve bimore dhe shtazore dhe marrëdhëniet midis tyre dhe habitatit ku ata jetojnë. Të gjitha të shpjeguara dhe të integruara në mënyrë të përsosur, duke dhënë një përmbledhje të mënyrës se si punon ekosistemi, pse është kaq i veçantë dhe pse përmban kaq shumë biodiversitet.

Vazhdoni të lexoni

Qeramikë deti

Qeramikë deti, çfarë është, llojet, mbledhja dhe më shumë informacion

Me Poezi Deti ne e kuptojmë të gjitha ato pjesë qeramike ose pllaka që, ashtu si Xhami i Detit, gërryhen nga deti, nga liqene ose lumenj, megjithëse më e zakonshmja është t'i gjesh në plazhe. Nëse nuk e dini se çfarë Glass Glass shih udhëzuesin tonë.

Përveç qeramikës së detit ata gjithashtu e quajnë atë qeramikë deti prej guri. Unë nuk di një emër në Castilian, ndoshta përkthimi është qeramika detare ose qeramika deti, qeramika detare e grés. Çdo kombinim duket i vlefshëm, por mendoj se në këto raste është më mirë të vazhdoni të përdorni emrin anglisht.

Vazhdoni të lexoni

Një gjeolog në ankth nga Nahúm Méndez

Një gjeolog në ankth nga Nahúm Méndez

Ese e vogël e popullarizimit për të na njohur me botën e mrekullueshme të gjeologjisë. Ideale për të gjithë ata që duan të fillojnë dhe të zbulojnë se çfarë bën kjo shkencë.

Një gjeolog në ankth. Një udhëtim nëpër kohë dhe në thellësitë e Tokës

Autori është Nahúm Méndez, gjeolog dhe autor i blogut të Një gjeolog në ankth. Unë e kam ndjekur atë për një kohë të gjatë në Twitter @geologo

Më pëlqente shumë, por do të kisha dashur që ai të futet më shumë në gjeologjinë e fushës. Unë shpresoj se do të ketë një vëllim të dytë që tashmë hyn në temën e llojeve të formacioneve, shkëmbinjve, mineraleve, etj. Një dokument që ndihmon një natyralist të dalë në terren dhe të kuptojë se çfarë llojesh formacionesh po sheh dhe pse janë formuar.

Vazhdoni të lexoni

Zhabë mamie (Alytes obstetricans)

Zhabë e zakonshme mamie (Alytes obstetricans)

Isshtë një zhabë e zakonshme mamie (Alytes obstetër) Një amfib i zakonshëm në Spanjë me disa çudira.

Ky ka një histori të vogël. Ne e gjetëm atë, kur pastronim pishinën. Pas gjithë dimrit pa e mbushur, doli nga tubi mbushës dhe ra në ujë. Përveç 6 tadpoles me një madhësi të caktuar. Ne e lëshojmë bretkosën dhe kujdesemi për tadpoles, 3 prej tyre arritën të rriturit.

Përfitova nga ky kapje për t'u mësuar vajzave të mia identifikoni speciet me një udhëzues kryesor, dikotomik për identifikimin e amfibëve në parqet natyrore të Spanjës. Shtë krijuar nga Ministria për tranzicionin Ekologjik. Mund ta shkarkoni nga kjo lidhje dhe gjithashtu e var në rast se humbet që këto gjëra nuk janë më të disponueshme më vonë. Ata më duan mua.

Vazhdoni të lexoni

Centaura e Vogël, fshikëza e dheut

më e vogël e centraurit Centaurium erythraea

CentauryCentaurium erythraea) është një barishte vjetore ose dyvjeçare, tipike për zonën e Mesdheuta që rritet në tokë të varfër dhe të thatë, pranë rrugëve dhe në pastrimet në mes të pyllit, shpesh duke formuar livadhe mini centaury.

detajet e luleve 5 petale të centaurit më të vogël

Shtë një bimë tipike e flora e komunitetit valencian ku unë jetoj. E shoh vit pas viti dhe vajzat e mia kanë mësuar ta njohin shumë lehtë. Këtu është një video e vajzës time 7 vjeçare që e prezanton atë.

Vazhdoni të lexoni

Si të dallojmë ndryshimin midis swift, dallëndysheve dhe aeroplanëve

dallojnë, swift, aeroplanët dhe dallëndyshet

Swift, dallëndyshet dhe aeroplanët Ata janë 3 zogj shumë të zakonshëm në qytetet tona dhe që pavarësisht se jetojnë me ta, njerëzit i ngatërrojnë ata dhe nuk janë në gjendje t'i identifikojnë.

Ne do të lëmë një manual të plotë me të gjitha truket dhe aspektet në të cilat duhet të kërkojmë një njohje të mirë.

LSwift-et janë shumë më të lehta për tu identifikuarMidis aeroplanëve dhe dallëndysheve do të duhet të shikojmë pak më shumë, por ju do të shihni se si është shumë e thjeshtë.

Dallëndyshet dhe aeroplanët janë Hurindinidae të familjes Hirundinidae ndërsa swift janë afida familjare apodidae që do të thotë fjalë për fjalë pa këmbë.

Nëse doni të dini më shumë për secilin prej tyre, kemi skedarët individualë. Çdo herë me më shumë të dhëna, foto dhe kuriozitete

Vazhdoni të lexoni

Rrafshi i zakonshëm (Delichon urbicum)

Fotografi nga https://commons.wikimedia.org/wiki/Përdoruesi:Sanchezn

Një nga zogj urbanë që jemi mësuar më shumë t’i shohim së bashku me harabelat edhe pse nuk mund ta identifikojmë. Aeroplani është një banor i rrugëve tona. Ne i shohim ata duke fluturuar përmes tyre dhe folezuar në ballkone dhe qoshe.

Ata shumohen në koloni në ferma, qytete dhe qytete dhe gjithashtu në tokë të hapur edhe pse tërhiqet nga shtëpitë.

Vazhdoni të lexoni