Ndizni një zjarr zjarri nga Jack London

Fjalëkalimi dhe shënime nga ndezja e një zjarri nga Jack London

Unë kam përfituar nga kalimi i Filomena nëpër gadishull dhe rëniet e mëdha të temperaturave për të rilexuar Ndizni një zjarr zjarri nga Jack London.

Ashtu si me Poezi itaka është një histori e vogël e mbështjellë me një botim

Edicioni

Këtë herë botimi nga i cili bleva Mbretëria Cordelia që vjen me ilustrime nga Raúl Arias dhe përkthim nga Susana Carral. Ky botim përfshin gjithashtu dy historitë e Ndezjes së një zjarri që shkroi Jack London. 1907 i cili është ai që të gjithë e dinë dhe mbi të cilin mbështeten ilustrimet në libër dhe 1902 e cila përfshihet si aneks dhe që ishte versioni i parë që ai shkroi për një revistë letrare. Shoqëruesi i të Rinjve.

Ju mundeni blini tani me 7 €

Përkthimet bazohen në punën e themeluar nga Universiteti Stanford në të Botimi Kanonik i Tregimeve të Plota të Jack London.

Në 1907 ai e ribotoi atë për Revistën e Shekullit dhe në 1910 u përpilua në vëllimin e Fytyrës së Humbur.

I kisha parë tashmë këto ilustrime të Raúl Arias në një botim të shtëpisë botuese Rey Lear në kopertinë të fortë dhe në përmasa më të mëdha. Është një vëllim që e mora në bibliotekën publike, herën e parë që e lexova. Pas kësaj gjeta versionin e Kingdom of Cordelia që përfundova duke e blerë.

Në një farë mënyre ata më kujtojnë ilustrimet e Agustín Comotto për 20.000 liga të udhëtimeve nënujore, Libri më i pëlqyer i Vernit deri më tani.

Puna

Shtë një histori për të lexuar në një ulje, në ditët e ftohta të dimrit. Shtë një histori madhështore, intensive që të bën të vendosësh veten në vendin e protagonistit dhe të vëresh vuajtjet, ankthin e tij. Ajo pasqyron ashpërsinë e këtyre vendeve jo mikpritëse. Natyra në të egra dhe sa i vogël dhe i pambrojtur është njeriu.

Versioni i vitit 1907 më duket superior në çdo mënyrë. Se nuk ka dialog dhe shikon vetëm mendimet e protagonistit të bëjnë të zhytesh në histori. Shfaqja e qenit që e shoqëron gjatë udhëtimit më duket një burim fantastik dhe që mungon kur lexoni versionin e parë.

Shtë një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar leximin e Londrës. Kjo vepër ka ngjashmëri të madhe me Thirrja e të egra y Tusk i bardhë. Një vepër tjetër e autorit që kam lexuar shumë vite më parë dhe dua të kem është Endacak i yjeve.

Në moshën 21 vjeç, Londra udhëtoi në Alaskë për të kërkuar ar, ndjeu dhe jetoi të ftohtin në brigjet e Klondike. Ai jetoi të ftohtin e fortë në vetën e parë, ai eci nëpër ato pyje dhe të gjitha ato përvoja janë shtypur në këtë histori.

Notas

Disa gjëra kurioze të mbledhura nga libri.

  • Nga 45ºC nën zero është e nevojshme të udhëtoni me dikë
  • Ata përdorin tinder të bërë nga lëvorja e thuprës. Unë kam për të hulumtuar këtë temë.

Fakte më interesante

Temperatura më e ulët e ajrit e regjistruar në Tokë nga një stacion moti ka qenë -89,2ºC. Wasshtë regjistruar në Rusi në Antarktidën Lindore, në bazën e Vostok (Burimi) National Geographic) Por në një studim të vitit 2018 në Letrat e Kërkimit Gjeofizik (Temperaturat sipërfaqësore ultralow në Antarktidën Lindore nga harta satelitore termike me infra të kuqe: vendet më të ftohta në tokë) Shkencëtarët duke analizuar të dhënat satelitore panë temperatura prej -90ºC

Nëse jeni një person i shqetësuar si ne dhe dëshironi të bashkëpunoni në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e projektit, mund të bëni një donacion. Të gjitha paratë do të shkojnë për të blerë libra dhe materiale për të eksperimentuar dhe për të bërë mësime

Lini një koment