Një gjeolog në ankth nga Nahúm Méndez

Një gjeolog në ankth nga Nahúm Méndez

Ese e vogël e popullarizimit për të na njohur me botën e mrekullueshme të gjeologjisë. Ideale për të gjithë ata që duan të fillojnë dhe të zbulojnë se çfarë bën kjo shkencë.

Një gjeolog në ankth. Një udhëtim nëpër kohë dhe në thellësitë e Tokës

Autori është Nahúm Méndez, gjeolog dhe autor i blogut të Një gjeolog në ankth. Unë e kam ndjekur atë për një kohë të gjatë në Twitter @geologo

Më pëlqente shumë, por do të kisha dashur që ai të futet më shumë në gjeologjinë e fushës. Unë shpresoj se do të ketë një vëllim të dytë që tashmë hyn në temën e llojeve të formacioneve, shkëmbinjve, mineraleve, etj. Një dokument që ndihmon një natyralist të dalë në terren dhe të kuptojë se çfarë llojesh formacionesh po sheh dhe pse janë formuar.

Dua të veçoj 2 gjëra.

  1. Gjatë gjithë librit ne theksohemi dhe tregojmë se sa unike është gjeologjia, astronomia dhe klima. Gjeologjia dhe klima Efektet e ngjarjeve gjeologjike ndryshojnë klimën, por ndryshimet në klimë gjithashtu shkaktojnë katastrofa gjeologjike
  2. Përshkrimi se si mund të jetë zhdukja e dinosaurëve. Më duket një pasazh dhe rindërtim shumë interesant.

me mungon

Një shpjegim i shkurtër i afateve kohore gjeologjike, të paktën lloji i përdorur në libër. Ndonjëherë ai flet për eons dhe herë të tjera për moshat, kohërat, dhe ai më ka hequr nga rruga e duhur. Ndoshta një aneks në fund me këtë informacion do të kishte qenë një ide e mirë.

Ashtë një pikë që unë dua ta rishikoj mirë me informacionin e jashtëm. Tani lë disa shënime në kapituj të ndryshëm, gjëra për të mbajtur mend dhe tema të tjera për t'u zgjeruar në të ardhmen.

Nëse doni të dini më shumë për rëndësinë e oqeaneve, shihni rishikimin e Një botë blu nga Sylvia A. Earle

Notas

Formimi i sistemit diellor

E gjithë pjesa e formimit të sistemit diellor dhe të planetit tonë është gjithashtu e shpjeguar shumë mirë dhe me avantazhin e të pasurit imazhe mbresëlënëse në numrin special të Nationa Geographic

Nga Big Bang në formimin e sistemit diellor bazuar në grupimin e elementeve nga tërheqja gravitacionale që shkakton që në zonat më të dendura të materialit ata grumbullohen së bashku, duke formuar meteorë të vegjël që vazhdojnë të përplasen me njëri-tjetrin derisa të fitojnë kaq shumë masë që në bërthamë fillon të shkrihet, të rikombinohet dhe të formojë më shumë elemente.

Shpjegoni llojet e ndryshme të planetëve në sistem, shkëmbor dhe të gaztë, dhe pse ato formohen

Brezi Kuiper dhe Re Oort. Oort, midis Marsit dhe Jupiterit. shumica e trupave janë shkëmbor dhe metalikë

Asteroidi më i madh është Ceres me një diametër prej gati një mijë kilometrash

Kuiper përtej orbitës së Neptunit janë bërë nga akulli.

Formimi i tokës dhe hënës

Formimi i tokës i ngjashëm me planetët e tjerë të sistemit diellor. Shpjegoni se toka kishte unaza dhe tre teoritë më të pranuara të formimit të hënës, ndarjes, shpallur nga George Darwin, djali i Charles Darwin në fund të shekullit të XNUMX-të. Ai i kapjes dhe ai i ndikimit të madh që është më i pranuari

Katastrofa e hekurit që ndodhi kur Toka tejkaloi 1538ºC, temperatura në të cilën hekuri shkrihet. Planeti ishte në një gjendje të trashë dhe elementët e rëndë u fundosën në bërthamë.

Prekambriani

Zgjat 4.000 miliard vjet, 90% e historisë së Tokës

James hutton, e kupton që shkallët gjeologjike të kohës ishin më të gjera dhe se epoka e tokës e llogaritur me tekste biblike nuk funksionoi

Nga rrezatimi radiometrik që përfitojnë nga shpërbërja dhe izotopso, fillojnë të llogariten vlera afër atyre aktuale.

Arthur Holmes në vitin 1940 me këto teknika daton Tokën në 4500 milion vjet.

Nga këtu ne vazhdojmë me një shpjegim të shtresave të ndryshme të Tokës, të strukturës së saj të brendshme

Nga zhvendosja kontinentale e Wegenerit tek tektonika e pllakave, e cila është teoria e pranuar sot

Dhe kapitulli përfundon me akullnajat e mëdha të kësaj periudhe kur për njëqind mijë vjet po ftohej derisa u mbush plotësisht me akull për 50 milion vjet. Kjo mund të jetë për shkak të faktorëve të ndryshëm. Masat kontinentale në një vend tjetër që reflektonin nxehtësinë më shumë sesa thithnin atë. Ra shi më shumë dhe uji dhe co2 reaguan me shkëmbin dhe pasi kishte pak CO2 kishte më pak nxehtësi në atmosferë dhe një shpërthim të mundshëm të një vullkani hiri i të cilit do të reflektonte rrezet e diellit dhe nuk lejonte që nxehtësia të hynte

Paleozoik

Centshtë përqendruar në Kambriane me formimin e Pangea, një nga superkontinentet e ndryshëm që ka ekzistuar me sipërfaqen e saj të dalë (Gondwana9 dhe më pas në Karbonifer)

Nga pesë zhdukjet e mëdha që kanë ndodhur në planetin tonë, 3 ndodhën në Paleozoik

Të zhdukjeve, të mundshme dhe të epokës së qymyrit, karboniferik, të shfaqjes së bimëve në tokë dhe se si epoka e akullnajave Ordovician-Silurian ka shkaktuar një akullnajë

Si fosilizohet dhe si formohen superkontinentet

Dhe zhdukja e frikshme e Permothries midis Permian dhe Triassic, por zhdukja e historisë dhe kjo ishte ajo që hapi rrugën për dinosaurët

Mesozoik

Nga 250 milion vjet më parë në 66 milion vjet më parë. Knownshtë e njohur për epokën në të cilën dinosaurët sunduan Tokën.

Ai përfshin, Triasik, Jurasik, Kretace, që është ajo që tingëllon më shumë për të gjithë ne. Në Jurasik dhe Kretace ka rritje të ndjeshme të nivelit të detit.

Shfaqen edhe bimët e para të lulëzimit. Dhe në Kretace, shfaqen bletë.

Në Triasik, shihen gjitarët e parë, të cilët ishin në përmasa të vogla dhe shihen edhe zogjtë e parë që vijnë nga evolucioni i dinosaurëve.

Zhdukja e Triasikut-Jurasikut, nuk është më e njohura pavarësisht se ka vrarë 1/3 e specieve në Tokë. Pas kësaj zhdukje, dinosaurët filluan mbretërimin e tyre.

Në Paleozoik, u formuan shumica e rezervave të Karbonit dhe në Mesozoik, shumica e hidrokarbureve të tilla si nafta.

Shuarja kretace-paleogjene. Më i njohuri, ai i meteorit që shuajti dinosaurët. 75% e specieve në tokë u zhdukën

Krateri Chicxulub midis gadishullit Jukatan dhe Gjirit të Meksikës

Një 2 mijë km rreth ndikimit do të shembte pyjet, u krijua një tërmet me madhësi 01 ose 11.

Kenozoik (epoka e gjitarëve)

Do të thotë jetë e re. Kontinentet lëvizin drejt pozicioneve të tyre aktuale ndërsa Pangea prishet. Shtë koha e ftohjes globale

Kriza e kripësisë së Mesinit

Në fund të Mesdheut ka depozita të mëdha kripe, në disa zona të trasha 3 km. Supozohet se ka qenë e thatë ose praktikisht eo për 300.000 vjet. Supozohet se zona e ngushticës së Gibralatar u ngrit nga përplasja e dy pllakave dhe nuk hyri ujë. Në momentin që Mesdheu hyri dhe u mbush, duke folur për ngritje prej 10 m në ditë dhe ujë që hyn me 300 km / orë me ujëvara prej më shumë se 1000 metra

Zelanda

Zelanda e Re do të ishte pjesë e Zelandës, pjesa që mbetet e dalë në pah. Zeeland ishte pjesë e Gondwana, pasi Pangea u thye 200 milion vjet më parë.

Kuaternari dhe epokat e tjera të akullit

Astronomia dhe teoritë që lidhin lëvizjen e tokës me një epokë akullnajore katërshe. Ciklet Milankovitch që rregullojnë klimën e Tokës

Dryat e fundit

Ai përfundon duke folur për vullkanet dhe klimën dhe ngrohjen globale që po vjen.

E ardhmja e Tokës

Përmendni Antropocenin

Kërkimi i burimeve hapësinore, metaleve, mineraleve, ujit në asteroidët hapësinorë,

Dhe shkaqet e mundshme të fundit të tokës, rreziqet gjeologjike që na kërcënojnë.

Galeria e fotografive

Disa nga fotot që kam bërë për të shoqëruar rishikimin, me kalcit, me një gjeode dhe me disa fosile

kërkim

Temat specifike për të gjetur informacione

  • kepler 444
  • Chondrules
  • Katastrofa e hekurt
  • Fusha magnetike si mbrojtës
  • Parimet themelore të gjeologjisë nga Nicolás Steno
  • Tërmeti në Valdivia

Nëse jeni një person i shqetësuar si ne dhe dëshironi të bashkëpunoni në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e projektit, mund të bëni një donacion. Të gjitha paratë do të shkojnë për të blerë libra dhe materiale për të eksperimentuar dhe për të bërë mësime

Lini një koment