Një histori e Spanjës nga Arturo Pérez-Reverte

Një histori e Spanjës nga Arturo Pérez-Reverte

Këtë libër e mora nga biblioteka (mund ta blini në Amazona) Fillova të lexoj dhe vura re diçka të çuditshme. Kishte një stil të çuditshëm, kapituj shumë të shkurtër, gjuhë shumë të rastësishme dhe shumë ironi. Ata dukeshin si artikuj në vend të një libri. Unë prisja diçka të ngjashme me të Historia minimale e Spanjës nga Juan Pablo Fusi, por gabova.

Dhe në të vërtetë, thjesht leximi i kopertinës së pasme (diçka që nuk më pëlqen ta bëj) konfirmoi dyshimin. Një histori e Spanjës, është një përmbledhje e artikujve që Arturo Pérez-Reverte ka botuar për më shumë se 4 vjet në kolonën e tij Marque de Mar të shtojcës XL Semanal.

Nëse nuk e keni lexuar kurrë kolonën e tij të javës, dua të them këtë:

E keqja ishte se Sagunto, një ish koloni greke, ishte gjithashtu një aleat i Romakëve: disa gjela që në atë kohë - shekulli i tretë para Krishtit, e merrnin parasysh atë - po fillonin të bënin karamele në Mesdhe. Sigurisht. Një zog i shquar ishte i përfshirë, me luftëra dhe të tilla.

Më pëlqeu shumë, nuk kam shumë më shumë për të komentuar, thjesht lë disa shënime që kam marrë personazhe dhe libra që përmenden.

Një histori e Spanjës është shkruar me të njëjtën vështrim me të cilën unë shkruaj romane dhe artikuj; Unë nuk e zgjodha atë, por është rezultat i të gjitha atyre gjërave: vizioni, acid më shpesh sesa i ëmbël, i dikujt që, siç thotë një personazh i një prej romaneve të mia, e di se të qenit i kthjellët në Spanjë gjithmonë sillte shumë hidhërim, shumë vetmi dhe shumë shpresë.

Arturo Perez-Reverte

Shijoje!

Shifrat historike në lidhje me historinë e Spanjës për të cilat Arturo Pérez-Reverte flet mirë

Personazhe të lso që flet mirë Arturo Pérez-Reverte në librin e tij Një histori e Spanjës

I mësuar me shigjetat që autori dërgon në librat dhe kolonat e tij, unë kam tërhequr vëmendjen tek njerëzit për të cilët vlerëson ose flet mirë. Kështu që unë lë një përmbledhje.

Unë nuk e vë formatin e citimit sepse kur ka shumë është pak i rëndë, por gjithçka që ndjek për figurat e ndryshme historike janë citime të marra nga libri

Emir Abderraman I

Emiri i ri na la inteligjent dhe të kulturuar (herë pas here, megjithëse më pak, kjo gjithashtu na ndodh) dhe u largua nga Spanja myslimane si e re, e fuqishme, e begatë dhe e çoroditur. Ai organizoi makinerinë e parë efikase të taksave të kohës dhe inkurajoi të ashtuquajturat udhëtime të dijes.

Alfonso X

Djali i tij Alfonso X ishte një nga ata mbretër që fatkeqësisht nuk e frekuentojnë historinë tonë: i shkolluar, i ndriçuar, edhe pse u përball me një luftë tjetër civile ... ai kishte kohë për të kompozuar, ose urdhëruar ta bënte, tre vepra themelore: Historia e Përgjithshme të Spanjës (shikoni emrin, tani që ata thonë se Spanja është një gjë e dy ditëve më parë), Cantigas dhe Kodi i Shtatë Lojërave.

The Cid (Sidi)

Dhe së fundmi, rreth pesëdhjetë blloqe, pesë ditë para kapjes së Jeruzalemit nga kryqtarët, të frikësuar dhe të respektuar nga maurët dhe të krishterët, luftëtari më i frikshëm që Spanja njohu ndonjëherë vdiq në Valencia si një vdekje natyrore.

Jaime unë

Ajo familje ishte me fat të lindte një djalë të pazakontë: ai quhej Jaime dhe ai hyri në Histori me pseudonimin e Pushtuesit ... por sepse ai trefishoi shtrirjen e mbretërisë së tij. Njeri i shkolluar, historian dhe poet.

Mbretërit katolikë

Ata ishin të rinj, të pashëm dhe të zgjuar. Unë jam duke iu referuar Isabel de Castilla dhe Fernando de Aragón, të ashtuquajtur Monarkë Katolikë. Mbi të gjitha, vendosur.

Në disa dekada, do të përfundonte duke e vendosur Spanjën si fuqinë kryesore në botë, falë faktorëve të ndryshëm që përkonin në hapësirë ​​dhe kohë: inteligjenca, guximi, pragmatizmi, qëndrueshmëria dhe fati i mirë.

Carlos I i Spanjës dhe V i Gjermanisë

Djali që kishin, sidoqoftë, doli i zgjuar, efikas dhe me disa vezë. Emri i tij ishte Carlos. Ai ishte biond në të kuq, i arsimuar mirë në Flanders dhe trashëgoi fronin e Spanjës, nga njëra anë, dhe atë të Perandorisë Gjermane nga ana tjetër; kështu që ishte Carlos I i Spanjës dhe V i Gjermanisë.

Filipi II

... djali më i guximshëm dhe interesant që pushtoi një fron spanjoll ...

Felipe II doli të ishte një zyrtar i mirë, i aftë në dokumente dhe personalisht një gjel deti me shumë virtyte: meapila, por i kulturuar, i matur dhe mik i vogël i luksit personal

Kont-Duka i Olivares

Ai ishte një ministër me ide dhe inteligjencë, megjithëse detyra e qeverisjes së këtij mashtruesi të pamasë ishte e madhe për të, si kushdo tjetër. Olivares, i cili pavarësisht se ishte kokëfortë dhe arrogant ishte një xhaxha i zgjuar dhe i zellshëm, punëtor siç e panë pak, donte të fillonte biznesin, të reformonte Spanjën dhe ta shndërronte atë në një shtet modern siç ishte atëherë.

Markezi i La Ensenada

... doli të ishte një e jashtëzakonshme: prototipi i kulturuar, kompetent, aktiv i ministrit të shquar, i cili mbajti kontakte me shkencëtarët dhe filozofët më të shquar evropianë, promovoi bujqësinë kombëtare, hapi kanale ujitje, përsosi transportin dhe komunikimet, restauroi Marinën Mbretërore dhe mbrojti gjithçka që kishte të bënte me artet dhe shkencat. me pak fjalë, një nga ata personazhe të shkëlqyeshëm, me të cilët Spanja dhe Spanjollët kanë një borxh të madh dhe prej të cilit, natyrisht, për të mos munguar në zakon, asnjë shkollë spanjoll nuk e di emrin e tij sot.

Karli II

Ai ishte një mbret i ndriçuar që kërkonte të rrethohej me njerëz kompetentë. Nëse në një bibliotekë gazete këshillohemi me Gazeta e Madridit që korrespondon me kohën e saj, do të mbetemi me pastë patate të ëmbël, të admiruar nga sasia e ligjeve të drejta dhe të përshtatshme me të cilat ai Burbon shumë i mirë u përpoq të hapte dritaret dhe të ajroste erën e mbyllur dhe të sakristi që rrallonte këtë vend. Kishte mbështetje për kërkimin dhe shkencën, ripopullimin me emigrantë nga rajonet e braktisura dhe ligjet efektive që vendosnin drejtësi për të varfërit, thyen palëvizshmërinë e esnafeve dhe korporatave mesjetare, lejuan fëmijët të jetojnë nga punë të ndershme dhe u hapen grave. ushtrimi i zanateve që deri atëherë ishin të ndaluara për ta.

Canovas del Castillo

… Por një pjesë e politikanit me emrin Cánovas del Castillo - padyshim më i zgjuari dhe më kompetent i kohës së tij - i bindi disa dhe përfundoi duke i marrë të gjithë në kopsht.

Sagasta (dhe përsëri Cánovas)

Dhe në këtë pikë, një fakt vendimtar duhet të theksohet: në krye të dy partive kryesore, pesha e të cilave ishte e madhe, ishin dy politikanë me shtat të jashtëzakonshëm dhe inteligjencë, përfshirë Pedro Sánchez, Mariano Rajoy, José Luis Rodríguez Zapatero dhe José María Aznar , Për të përmendur vetëm katër presidentë nga pothuajse tani, ata nuk do të ishin në gjendje të mbanin as enë. Cánovas dhe Sagasta, udhëheqësi i parë i partisë konservatore dhe i dyti i liberalëve ose progresivëve, ...

Adolfo Suarez

Adolfo Suárez, një anëtar i ri, i ndritshëm dhe ambicioz - ai ishte nga Ávila - i cili kishte veshur një këmishë blu dhe vinte nga Lëvizja, ishte përgjegjës për organizimin e kësaj. Dhe ai e bëri atë për mrekulli, duke shpërndarë duhan, duke goditur shpinën dhe duke parë stafin në sy (ai ishte i shkëlqyeshëm midis të mëdhenjve, në mes të fisnikërisë së shpirtit dhe një trilero nga Lavapiés, dhe gjithashtu i pashëm).

Duke përfituar nga tema e historisë, ju lë a restaurimi i kopertinës së librit Spanja është e tillë, e përdorur në shkollë gjatë regjimit të Frankos.

Notas

Ka shumë pasazhe interesante, histori, beteja, personazhe dhe kohë.

Unë e dua prologun me citime nga autorë të ndryshëm për Spanjën dhe Spanjishten.

Zilia e spanjollit nuk është të marrë një makinë si fqinji i tij, por të sigurohet që fqinji të mos ketë makinë

Xhulio Camba

Dhe unë i shkruaj këto tema për t'i thelluar dhe mbajtur mend.

Almogávares

Ishte një trupë mercenarësh, katalanas, aragonas, Navarrese, Valencianë dhe Majorkan për pjesën më të madhe, të forcuar ashpër në luftë, të cilët i dhanë armikut gunga pate, ata ishin Arago, Arago y Zgjohu, hekuros: zgjohu, hekuros.

Dhe atje shkuan, gjashtë mijë e pesëqind xhaxhallarë me gratë dhe fëmijët e tyre, endacakë të egër pa tokë dhe me shpatë. Nëse nuk do të renditej në librat e historisë, do të ishte e pabesueshme: vdekjeprurëse si koshat, sapo zbarkuan, ata zhvilluan tre beteja të njëpasnjëshme kundër gjithsej pesëdhjetë mijë turqve, duke i therur pas therjes.

Katalonjës

Sa i përket Katalonjës, atëherë feudatore e mbretërve francezë fqinjë, ajo po zgjerohej me sundimtarët e quajtur akuza të Barcelonës. I pari prej tyre që u bë i pavarur nga gabachos ishte Wifredo, me pseudonimin Pilós ose Velloso, i cili përveç se me flokë duhet të ketë qenë i devotshëm që ju qeshni, pasi ai e mbushi qarkun me manastire të mrekullueshme. Disa historianë të grazhdit tani paraqesin Wifredo-n e mirë si mbreti i parë i një monarkie të supozuar Atalan, por mos i lini të hanë kavanozin. Mbretërit në Katalonjë me atë emër nuk kanë ekzistuar kurrë. Jo shaka. Mbretërit ishin gjithmonë nga Aragona dhe gjëja u lidh më vonë, siç do ta tregojmë kur të vijë koha. Për momentin ata ishin akuza katalanase, për nder të madh.

Për gjak dhe zjarr

Midis këtyre ishte kronisti ynë më i kthjellët i asaj kohe, gazetari Manuel Chaves Nogales, parathënia e të cilit në librin Një gjak dhe zjarr (1937) duhet të jetë studim i detyrueshëm sot në të gjitha shkollat ​​spanjolle:

Idiotët dhe vrasësit janë prodhuar dhe kanë vepruar me të njëjtën përhapje dhe intensitet në të dy anët që ndanë Spanjën […] Në dezertimin tim, gjaku i derdhur nga bandat e vrasësve që kryen terrorin e kuq në Madrid ishte aq i rëndë sa gjaku që u derdh nga aeroplanët e Frankos, duke vrarë gra dhe fëmijë të pafajshëm. Dhe unë kisha shumë ose më shumë frikë nga barbarizmi i Moors, banditët e Tercio dhe vrasësit e Falange, sesa nga anarkistët analfabetë ose komunistët […] Rezultati përfundimtar i kësaj lufte nuk më shqetëson shumë. Unë nuk jam shumë i interesuar të di se diktatori i ardhshëm i Spanjës do të dalë nga njëra anë ose tjetra e llogoreve […] Kjo do t'i kushtojë Spanjës më shumë se gjysmë milioni vdekje. Mund të ketë qenë më e lirë

Për gjak dhe zjarr. Manuel Chaves Nogales

libra

Libra interesantë që janë përmendur nëpër artikuj të ndryshëm.

  • magnet nga Ramón J. Sender
  • Mënyra e një rebeli nga Arturo Barea
  • Për gjak dhe zjarr nga Manuel Caves Nogales
  • Të nëntë nga Evelyn Mesquida
  • Unaza Iberike nga Valle-Inclán
  • Episodet kombëtare nga Galdós

Nëse jeni një person i shqetësuar si ne dhe dëshironi të bashkëpunoni në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e projektit, mund të bëni një donacion. Të gjitha paratë do të shkojnë për të blerë libra dhe materiale për të eksperimentuar dhe për të bërë mësime

Lini një koment