Orët Clepsydras dhe Muslimane nga Antonio Fernández-Puertas

Kjo është një monografi mbi orët e orës, orët myslimane dhe horologjitë e tjera shkruar nga Antonio Fernández-Puertas i cili është Profesor i Historisë së Artit Mysliman në Universitetin e Granadës. Ai i përket Organit Superior Fakultativ të Muzeve dhe ka qenë drejtor i Muzeut Kombëtar të Artit Hispaniko-Mysliman në Alhambra.

Nuk është një lexim për të gjithë, por nëse doni të hyni në këtë botë me orë uji, automatikë, horologji, etj. Do ta pëlqeni atë. Përveç përshkrimit të një numri të madh veglash dhe thënies se ku dhe kur ato janë referuar, ne kemi hyrë në perandorinë Bizantine për të parë pak nga shkëlqimi i saj dhe mrekullitë që ato duhet të kenë.

Sidomos pasi nuk ka shumë informacion në dispozicion në internet në lidhje me Clepsydras dhe ato që ekzistojnë nuk mund t'i shoh plotësisht.

Rreth monografisë

Ky vëllim i Fundación El legado Andalusí dhe është një botim dygjuhësh Spanjisht-Anglisht. Ajo është e ndarë në 4 pjesë.

 1. Rishikon historinë dhe orët e ndryshme të orës, automatët dhe veglat e njohura nga kohërat antike deri në shekullin e XNUMX-të në Lindjen e Afërt.
 2. Vazhdoni me orët dhe horologjitë në Perëndimin Mysliman
 3. Pastaj ai përshkruan historinë dhe funksionimin e El horologio del 764 H./1362 në mexuarin e Alhambrës.
 4. Përfundon me një kapitull mbi orët, horologjitë, automomatet dhe pajisjet e tjera këtë herë në Lindjen Myslimane, ku ata me të vërtetë shkëlqeu me gjithë zgjuarsinë e tyre.

Nëse ju pëlqen orë rëre, unë do të lë më shumë informacion në këtë artikull rreth Clepsydras ose orë uji. Se gradualisht po zgjerohem.

Sigurisht një tjetër nga pikat interesante të këtyre monografive është bibliografia që hap derën për shumë tekste të tjera nga të cilat ne mund të vazhdojmë të tërheqim fillin dhe të vazhdojmë të informojmë.

Theksoj shpjegimin se si Grekët modifikuan orë rëre, duke shtuar ujë në hyrje dhe një noton. Me ujin që vjen, ata gjithmonë mund të mbajnë të njëjtin nivel në rezervuar, kështu që shpejtësia e rrjedhës nuk ndryshon me shkarkimin dhe kështu e mbajnë atë konstante. Një zgjidhje shumë e thjeshtë dhe shumë e zgjuar për të cilën flas në artikull.

Përveç kësaj, funksionimi i qirinjve ka të bëjë me shënimin e kalimit të kohës. Një qiri i diplomuar supozohet të ketë një orë diellore në mënyrë që ndërsa digjet të shënojë kohën. Sigurisht një zgjidhje shumë e zgjuar gjithashtu.

Ibn al-Jatib vazhdon të përshkruajë minkan dhe thotë se një qiri qëndronte mbi strukturën e mobiljeve, e cila kishte trupin e saj të dyllit të ndarë në pjesët përkatëse për të treguar orët, dhe një tel prej liri doli nga secila prej tyre., Për të të cilën e lidhnin në kokën e dukshme të shulit që mbyllte mihrabin, pasi që mbahej nga litari e pengoi atë të zbriste dhe të niste mekanizmin për të treguar kohën.

Dhe ai vazhdon të shpjegojë se në secilën shul kishte një top të vogël bakri që binte kur qiriu arriti atë nivel. Ajo ra mbi një pllakë bakri që bënte jehonë për të shënuar orët.


Kjo është zgjedhja e parë e përmbajtjes. Me të vërtetë ka aq shumë informacion të dobishëm dhe interesant sa unë do ta kopjoja të gjithë librin. Por unë jam në pritje të rileximit të tij duke marrë shënime në mënyrë aktive. Kështu që unë do ta zgjeroj shumë këtë temë.

Kur flasim për automata, të gjithë na vijnë ndërmend Turku, automati që luante shah, dhe që përfundoi si një mashtrim, por ky është i shekullit të XNUMX-të, ndërsa pajisjet e përmendura në libër janë nga shekulli i XNUMX-të deri në XNUMX-të.

Në perandorinë Persiane, shahu kishte fronin e tij nën një kontraksion të pemëve të arta të mbushura me zogj të ndryshëm të artë që mund të këndonin, dhe në secilën anë të sediljes kishte luanë metalikë që ulërinin. Ky fron dhe funksionimi i mekanizmave të artë i la me frikë ata që u pritën nga sovrani.

Orët, automatizmat dhe horologjitë e përmendura

Disa gjëra për të kërkuar informacion, edhe pse unë jam duke mbledhur gjithçka në Zotero

 • Klepsidra greke me ujë dhe noton në hyrje
 • Hero Machines of Alexandria në shek
 • Mekanizmi i fytyrës Gorgon
 • Dielli Skipru në Greqinë qendrore
 • Kulla e orës astronomike në K'ai-fêng në Hanan
 • Libër për ndërtimin e orëve
 • Ora D Ridwan në Xhaminë Umejade në Damask
 • Ora Al-Ŷazari (e anijes, e velës, e elefantit që është më e kompletuara)
 • Minçana
 • Burimi i La Zubia në Granada
 • Minbarët myslimanë hispanikë

Lini një koment