Pandemokraci nga Daniel Innerarity

Pandemokracia dhe një filozofi e krizës së Coronavius ​​nga Daniel Innenarity

Unë kam ndjekur për një kohë të gjatë Daniel Innerarity në Twitter dhe është gjithmonë kënaqësi të lexosh reflektimet e tua. Pra, pavarësisht se nuk dëshiroja të lexoja më shumë ese mbi pandeminë pas fiaskos së Covid-19 nga Zizek. Unë kam guxuar me Pandemokracia. një filozofi e krizës së koronavirusit y Me pelqeu shume.

E para. Apprecshtë vlerësuar që eseja është e strukturuar mirë, që ka një kontekst të qartë dhe argumenton idetë, se ka një fije të përbashkët në të gjithë esenë dhe se ato nuk janë ide të lira pelegrinësh. Gjithçka që Zizek nuk bëri.

Shtë një ese e përballueshme dhe e lehtë për t’u lexuar. Mos kini frikë ta lexoni nëse nuk jeni mësuar me këtë zhanër dhe mos u frikësoni nga prologu i Meritxell Batet i cili është më kompleks për tu ndjekur sesa teksti i Innerarity.

Ese është përqendruar në menaxhimin pandemik dhe politik. Gjithçka sillet rreth asaj se sa e komplikuar është të menaxhosh pandeminë në zona dhe skenarë të ndryshëm. Pa favorizime politike, thirrje për moderim dhe dialog midis palëve, për bashkëpunim dhe kolektivizëm dhe jo vetëm brenda një vendi, por edhe në të gjithë botën.

Isshtë një frymëmarrje e ajrit të pastër, një thirrje e arsyes së shëndoshë. Nga njëra anë, ajo na hap sytë ndaj vështirësive që paraqiten në menaxhimin e një pandemie

Kapitulli i parë ku flet kompleksiteti i pandemisë, duke ndjekur një teori të sistemeve komplekse me dinamikë jo-lineare, ku nuk mund të parashikojmë se çfarë do të ndodhë. Dhe aty ku intuita dhe mendja jonë e shëndoshë nuk janë të mjaftueshme për të trajtuar situatën.

Ky lloj sistemi që ai e shpjegon në një tjetër libër të tij Një teori komplekse e demokracisë

Një ide që më erdhi në mendje dhe që kisha lexuar kohët e fundit është përdorimi i inteligjencës artificiale për optimizimin e sistemeve komplekse. Unë jam duke folur për vendime ku ka shumë interesa në kundërshtim dhe në të cilat njerëzit nuk janë të aftë të marrin vendimin më të mirë. A do të përfundojnë ato duke u zbatuar? A do të jenë me të vërtetë efektive apo do të vijnë me paragjykime që do të na çojnë drejt llojeve të tjera të problemeve?

I gjithë libri sillet rreth dilemës kur merren vendime. Sisteme tepër komplekse që ndërhyjnë me njëri-tjetrin, ose në fusha të tilla si shkenca, ekonomia dhe shëndetësia, ose në interesa të ndryshëm në grupet e gjeneratave.

Aspektet interesante të punës janë

Populizmat

Kjo nuk është koha për udhëheqës të mëdhenj, por për organizimin, protokollet dhe strategjitë, menaxhimi kolektiv është i rëndësishëm. Inshtë në kohë katastrofash të mëdha që ne i kërkojmë shtetit të ndërhyjë me vendimet më të mira dhe infrastrukturat dhe shërbimet më të mira publike. Alsoshtë gjithashtu kur mangësitë dhe gjendja e tij reale janë më të dukshme.

Ato janë kriza që komuniteti global vlerësohet përsëri. Ne e kuptojmë ndërlidhjen me vendet e tjera në të gjitha fushat dhe se mënyra për të dalë nga e gjithë kjo është përmes bashkëpunimit në shkencë, politikë, ekonomi, etj.

Dilema kur vendoset

Kjo dilemë kur vendoset se çfarë përshkon puna dhe vështirësinë e kujt mendoj se të gjithë e kemi shprehur në bisedat tona me familjen dhe miqtë përfaqësohen në këto dy fragmente.

Sociologët e kanë quajtur "diferencim funksional" procesin me të cilin, ndërsa përparon civilizimi, ku dikur ekzistonte një "fakt i përgjithshëm shoqëror", siç e quante Marcel Mauss, tani ekzistojnë sfera të veçanta ose nënsisteme shoqërore, secili prej tyre me logjikën e vet: ekonomia, kultura, shëndetësia, ligji, arsimi ... Shoqëria është një grup perspektivash që përputhen keq; nga pikëpamja ekonomike, bota është një problem i mungesës; nga pikëpamja politike, diçka që duhet të konfigurohet kolektivisht ...

Politika është pikërisht përpjekja për të artikuluar këtë larmi perspektivash. Pierre Bourdieu e përcaktoi Shtetin si "një këndvështrim i pikëpamjeve" dhe deklaroi se ky vëzhgim i privilegjuar nuk ishte më i mundur për shkak të vështirësisë së përcaktimit të së mirës së përbashkët në nivelin e të gjithë shoqërisë.

Krizat e gjeneratave

Diçka e ngjashme ndodh me vendimet që ndikojnë ndryshe në gjenerata të ndryshme. Pensionet prekin më shumë të moshuarit ndërsa kujdesi për mjedisin prek të rinjtë.

Në shoqëritë e plakura, të moshuarit u bëjnë shumë më shumë presion qeverive sepse votat e tyre janë shumë më të rëndësishme. Ka shumë më tepër.

Shumë vendime ndërhyjnë midis brezave, ajo që është e mirë për dikë nuk është aq e mirë për tjetrin dhe është shumë e vështirë të ekuilibrosh ekuilibrin për të menaxhuar drejt marrjen e vendimeve.

Demokracia në kohë pandemie

Shtypja e informacionit nuk është një tregim i forcës por një paralajmërues i dobësive në të ardhmen. Mos ngatërroni të dhënat me informacionin.

Sa gjithmonë kur flasim për demokraci mbaj mend rishikimin / shënimet e Vlera e demokracisë.

Evropë

Ne kërkojmë nga Evropa atë që nuk është në gjendje të japë. Evropa nuk ka kompetenca në shëndetësi sepse vendet anëtare nuk kanë dashur t'i delegojnë ato dhe tani në këtë krizë nuk është e gatshme të veprojë.

Këto pjesë të veçanta mund të bëhen të pakuptimta. Ato janë shënime të thjeshta që unë i mbaj mend, por në të gjithë punën ato janë një thirrje për bashkëpunim midis vendeve, grupeve, shkencave, sektorëve. Një reflektim për të na bërë të shohim rëndësinë e moderimit në politikë, kërkimin për të mirën e qytetarit dhe vështirësinë që ajo paraqet në një shoqëri kaq komplekse sa ajo aktuale.

Nëse jeni të interesuar mund ta blini këtu

Lini një koment