Shi i verdhë

përmbledhje, shënime dhe mendime të Shiut të Verdhë nga Julio LLamazares

Nata mbetet për atë që është.

Shi i verdhë Isshtë një libër i shkëlqyeshëm nga Julio Llamazares. Për mua një 5 yje dhe madje kështu që unë jam i vetëdijshëm se nuk është një roman për të gjithë. Duhet ta lexoni me qetësi dhe ta shijoni me qetësi.

Mos filloni të lexoni librin nëse nuk keni trupin e trishtimit, trishtimit, melankolisë dhe për të lexuar me qetësi. Ju jeni të paralajmëruar.

Proza e Llamazares është madhështore. Ndërsa isha duke lexuar, kujtoj se kam menduar se nuk mund të shkruaj kurrë kështu në jetën time. Ka shumë libra që duken të lehtë për t’u shkruar, edhe pse për momentin nuk janë të tillë. Kjo as nuk është, as nuk duket të jetë.

Argument

Shi i verdhë rrëfen braktisjen e një qyteti në Pyrenees Aragonese nga banorët e tij, derisa të mbetet vetëm një, Andrés. Me kujtimet e Andrés ne do të jetojmë pasi ai ka qenë i pabanuar dhe aventura të ndryshme nga e kaluara që do të na bëjnë të kuptojmë situatën aktuale dhe ta shoqërojmë atë në të gjithë vetminë e tij.

Shtë një libër i trishtuar, shumë i trishtuar, është bërë një simbol i eksodit rural, i Spanjës bosh, por unë e shoh atë si një libër për vetminë. Vetmia që helmon dhe vret. Ajo ka fituar vendin numër 2 në renditjen time të librave të trishtuar që vazhdon të jetë në krye Varri i zjarrfikësve shënuar nga Akiyuki Nosaka.

Atmosfera e krijuar në roman shtyp zemrën tuaj, ju çarmatos dhe ju mbush me keqardhje. Sepse nuk është një vetmi siç e gjejmë për shembull në Ndizni një zjarr zjarri nga Jack London, e cila ka natyrë të vetmuar. Kjo është një vetmi që dhemb.

Nëse guxoni, është një roman shumë i lirë që mund të merret për më pak se 6 €.

Lara-lara

Unë jam i befasuar pasi kam thënë tashmë stilin e tij, i cili është si një prozë poetike, si leximi i poezisë që është me të vërtetë e bukur dhe komplekse në të njëjtën kohë.

Për shembull.

Që nga ajo natë, ndryshku ishte kujtimi im i vetëm dhe peizazhi i vetëm i jetës sime. Për pesë ose gjashtë javë, gjethet e plepave fshinë rrugët dhe verbuan prenë dhe hynë në shpirtin tim si në dhomat e zbrazëta të shtëpive. Pastaj ndodhi gjëja Sabina. Dhe, sikur vetë qyteti të ishte një krijim i thjeshtë i vështrimit tim, ndryshku dhe harresa binin mbi të me gjithë fuqinë dhe tërë mizorinë e tij. Të gjithë, madje edhe gruaja ime, më kishin braktisur, Ainielle po vdiste pa qenë në gjendje as të përpiqesha ta evitoja dhe, në mes të heshtjes, si dy hije të çuditshme, qeni dhe unë vazhdonim të shikonim njëri-tjetrin, pavarësisht se e dinim se asnjëri prej nesh nuk kishte përgjigjen që po kërkonim.

Ka pasazhe me më shumë forcë, që të bëjnë përshtypje, që vendosin dhimbjen brenda teje, por pasi do të zbulonte pjesë të rëndësishme të komplotit nuk do t'i vendos.

E kërkova më kot përreth shtëpisë: në dhomat e katit të poshtëm dhe në kuzhinë, në dhomën e magazinimit të veglave, në kuzhinë dhe papafingo, në bodrum. Në portal nuk e gjeta as qenin. Vetëm pjesa e mbetur e errët e derrit të egër ende varej në tra, duke ushqyer me gjak pishinën që thyente nën të bardhësinë e përsosur të borës.

I lë disa nga imazhet që kam provuar dhe që nuk i kam zgjedhur si kopertinë. Në fund kam zgjedhur Atë që duket njeriu, me orën si kalimin e kohës dhe të gjithë të mbështjellë me një dritë të verdhë, si ai shi i verdhë.

Si funksionon koha

Unë e shpëtoj këtë fragment ku ai na tregon për kalimin e kohës dhe që unë mendoj se është madhështor.

Koha gjithmonë rrjedh ndërsa lumi rrjedh: melankolike dhe ekuivokale në fillim, nxiton vetë ndërsa vitet kalojnë. Ashtu si lumi, ai ngatërrohet midis vezëve të buta dhe myshkut të fëmijërisë. Ashtu si ai, ai bie nëpër gryka dhe kërcen që shënon fillimin e përshpejtimit të tij. Deri në moshën njëzet apo tridhjetë vjeç, dikush beson se koha është një lumë i pafund, një substancë e çuditshme që ushqehet me vete dhe nuk konsumohet kurrë. Por vjen një kohë kur njeriu zbulon tradhtinë e viteve. Gjithmonë vjen një moment - imi përkoi me vdekjen e nënës sime - në të cilin, papritmas, rinia mbaron dhe koha shkrihet si një grumbull dëbore i goditur nga rrufeja. Nga ai moment, ditët dhe vitet fillojnë të shkurtohen dhe koha bëhet një avull efemer - ashtu si ai që shkrin borën - që pak nga pak e mbështjell zemrën, duke e lënë të flejë. Dhe kështu, kur duam ta kuptojmë, është vonë për të provuar edhe rebelimin.

Ainielle ekziston

Megjithëse komploti dhe personazhet janë të sajuar, qyteti Ainielle në të cilin është vendosur romani ekziston me të vërtetë.

Në vitin 1970, ajo u braktis plotësisht, por shtëpitë e tij ende rezistojnë, duke u kalbur në heshtje, në mes të harresës dhe borës, në malet e Pirenejve të Huesca që ata i quajnë Sobrepuerto.

Nga ana e tij, libri Ainielle, kujtesa e verdhë, nga Enrique Satué, tregon historinë e vërtetë të Ainielle.

  • Lidhje ku mund të shohim ndonjë foto të Ainielle

Lini një koment