Shkretëtira e Tatarëve nga Dino Buzzati

Rishikim, argumente dhe kuriozitete të Shkretëtirës së Tartarëve nga Dino Buzzati

E nxora këtë libër nga biblioteka, sepse kolegu im më kishte rekomanduar. Ne tashmë po njohim shijet tona dhe kur ai më rekomandon diçka, ai zakonisht ka të drejtë. Shkretëtira e Tartarëve është kryevepra ose magnum opus nga Dino Buzzati. Në këtë botim të Alianza Editor përkthimi është nga Esther Benítez.

Me përkthimin e parë spanjisht në Gadir Editor në 1985 erdhi një parathënie nga Borges. Le të shohim nëse mund ta gjej botimin ose prologun dhe mund ta lexoj që nuk erdhi me atë të Alianza editorial.

Argument

Toger Giovanni Drogo është caktuar në Kalanë Bastiani, një fortesë kufitare, e cila kufizohet me shkretëtirën ku ata duhet të mbrojnë vendin nga një pushtim, atë të Tartarëve që nuk mbërrin kurrë.

Dëshira e të gjithë anëtarëve të kalasë është të arrijnë madhështinë në luftime, duke mbrojtur atdheun e tyre, por Bastiani është një kufi i vdekur përpara një shkretëtire ku do të shohim se jeta e njerëzve kalon brenda rutinës së përditshme. Duke mos pasur asgjë për të bërë dhe asgjë për të aspiruar. Monotonia. Thirrja e shkretëtirës, ​​melankolia. rutinë

Nëse do të më duhej ta përcaktoja këtë libër me një fjalë të vetme do të ishte melankolik. Do të hezitoja midis rutinës dhe melankolisë, por do të lija trishtimin (për Varri i zjarrfikësve), ose vetmia që do të caktohej Shi i verdhë.

Kalimi i kohës, i papërshkueshëm, duke e lënë jetën të shkojë në këmbim të shpresës në vend që ta shfrytëzojmë në maksimum.

Arritja në fund të jetës dhe kuptimi i gabimit.

Nëse jeni një nga ata që i pëlqen veprimet në romane, mos u përpiqni ta lexoni, nëse doni një lexim të gëzuar për të ngritur disponimin, as unë nuk e rekomandoj atë. Nga ana tjetër, nëse doni të reflektoni mbi gjërat e rëndësishme në jetë dhe kur t'i jetoni ato, provojeni.

Curshtë kurioz sepse sapo mbaroi libri më la pak indiferent. Por ndërsa kalojnë javët, ndjenja e madhështisë intensifikohet kur flet për të dhe shfaqet në shumë reflektime të mia. Dhe i vlerësoj shumë këta libra që sa më shumë kohë të kalojë, aq më shumë i mbani mend ato ..

Me kalimin e kohës

Diçka që unë zakonisht shkruaj janë referencat që ata bëjnë me kalimin e kohës. Isshtë një temë që po bëhet e përsëritur brenda interesave të mia. Nëse edhe ju pëlqeni mund të lexoni Si funksionon koha Shi i verdhë

Në këtë libër nuk kam qenë në gjendje t'i rezistoj transkriptimit të disa fragmenteve që më kanë pëlqyer shumë në lidhje me kalimin e kohës.

Dhe ndërkohë, pikërisht atë natë - oh, sikur ta dinte, mbase nuk do të ndjehej sikur flinte - pikërisht atë natë filloi fluturimi i pariparueshëm i kohës për të.

Deri atëherë ai kishte avancuar në moshën e lumtur të rinisë së tij të parë, një rrugë që duket e pafund si fëmijë, përmes së cilës vitet kalojnë ngadalë dhe me hapa të lehtë, në mënyrë që askush të mos e vërejë largimin e tij. Ecim me qetësi, duke parë përreth me kuriozitet, nuk ka pse të ngutemi, askush nuk na ngacmon nga pas dhe askush nuk na pret, gjithashtu shoqëruesit përparojnë pa u trembur, shpesh ndalojnë të bëjnë shaka. Nga shtëpitë, te dyert, të moshuarit përshëndesin me mirësi dhe bëjnë gjeste që tregojnë horizontin me buzëqeshje inteligjence; Kështu zemra fillon të rrahë me dëshira heroike dhe të ëmbla, shijohet pragu i gjërave të mrekullueshme që priten më vonë; Ata ende na shohin, jo, por është e sigurt, absolutisht e sigurt, se një ditë do t'i arrijmë ata.

A ka mbetur akoma shumë? Jo, mjafton të kalosh atë lumë në fund, për të kaluar ato kodra të gjelbërta. A nuk kemi arritur tashmë, rastësisht? A nuk janë ndoshta këto pemë, këto livadhe, kjo shtëpi e bardhë ajo që ne po kërkonim? Për një moment të jep përshtypjen se po dhe dikush dëshiron të ndalet. Më vonë dëgjohet të thuhet se përpara është më mirë, dhe mënyra rifillon pa u menduar.

Kështu njeriu vazhdon të ecë në mes të një pritjeje të sigurt, dhe ditët janë të gjata dhe të qeta, dielli shkëlqen shumë në qiell dhe duket se ai kurrë nuk dëshiron të bjerë drejt perëndimit.

Por në një pikë të caktuar, pothuajse instiktivisht, ju ktheheni prapa dhe një portë është bllokuar pas jush, duke mbyllur rrugën e kthimit. Atëherë ndieni se diçka ka ndryshuar, dielli nuk duket më i palëvizshëm, por po lëviz me shpejtësi, oh, vështirë se ka kohë për ta parë dhe tashmë po nxiton drejt skajit të horizontit; dikush vëren se retë nuk ngecin më në gjiret blu të qiellit, por ikin, duke mbivendosur njëra-tjetrën, aq shumë është nxitimi i tyre; e kupton që koha kalon dhe se udhëtimi do të duhet të përfundojë edhe një ditë të qetë.

Në një pikë të caktuar ata mbyllin një portë të rëndë pas nesh, e mbyllin atë me shpejtësi të rrufeshme dhe nuk ka kohë për t'u kthyer. Por Giovanni Drogo në atë moment fjeti, injorant dhe buzëqeshi në ëndrrat e tij siç bëjnë fëmijët.

Do të kalojnë disa ditë para se droga të kuptojë se çfarë ka ndodhur. Atëherë do të jetë si një zgjim. Ai do të shikojë përreth me mosbesim; atëherë ai do të dëgjojë një vulosje hapash që vijnë nga pas tij, dhe ai do të shkojë përpara për të arritur atje i pari. Ju do të dëgjoni ritmin e kohës që skanon me padurim gjatë gjithë jetës. Shifrat e buzëqeshura nuk do të shfaqen më në dritare, por fytyra të palëvizshme dhe indiferente. Dhe nëse ai pyet sa rrugë ka mbetur, ata do të tregojnë përsëri horizontin, po, por pa ndonjë mirësi apo gëzim. Ndërkohë shokët do të humbasin nga sytë, disa do të lihen pas të rraskapitur; një tjetër ka shpëtuar përpara; tani nuk është veçse një pikë e vogël në horizont.

Pas këtij lumi - do të thonë njerëzit - dhjetë kilometra të tjera dhe ju do të keni arritur. Por nuk mbaron kurrë, ditët bëhen gjithnjë e më të shkurtra, shokët e udhëtimit më të pakët; figurat e zbehta apatike tundin kokën te dritaret.

Derisa Drogo të jetë plotësisht i vetëm dhe në horizont të shfaqet skaji i një deti të stërmadh blu, me ngjyrë plumbi. Tani ai do të jetë i lodhur, shtëpitë përgjatë rrugës do të kenë të mbyllura pothuajse të gjitha dritaret dhe pak njerëz të dukshëm do t'i përgjigjen atij me një gjest të zhgënjyer: e mira është prapa, shumë prapa dhe ai ka kaluar përpara pa e ditur. Oh, është tepër vonë për t'u kthyer, pas tij zhurma e turmës që e ndjek zgjerohet, e shtyrë nga i njëjti iluzion, por ende i padukshëm në rrugën e bardhë të shkretë.

Dhe më vonë afër fundit të librit

Oh, sikur të kishte menduar ajo natën e parë që shkeli shkallët një nga një! Ai ndihej pak i lodhur, është e vërtetë, ai kishte një unazë në kokë dhe pa dëshirë për lojën e zakonshme me letra (gjithashtu më parë, përndryshe, ai ndonjëherë kishte hequr dorë nga vrapimi nëpër shkallë për shkak të shqetësimeve të herëpashershme). Ai nuk u godit nga dyshimi më i largët se ajo natë ishte shumë e trishtuar për të, se në ato shkallë, në atë orë specifike, rinia e tij po mbaronte, se të nesërmen, pa ndonjë arsye të veçantë, ai nuk do të kthehej më në të vjetrën sistemi, jo të nesërmen, as më vonë, as kurrë.

Galeria e fotografive

Disa fotografi që kam marrë nga librat. Megjithëse nuk flitet për ndonjë oaz ose për shkak të mjedisit duket se është një shkretëtirë që përmban oaza. Unë isha i kënaqur për të vënë një. Por unë nuk kam abuzuar dhe nuk kam vënë deve ;-)

Filmi

Tani ndërsa po shkruaj këtë përmbledhje dhe po kërkoj disa informacione, kam parë që ekziston një film, një përshtatje e vitit 1976 nga Valerio Zurlini, është një prodhim italo-francez-gjerman.

Do të përpiqem ta kërkoj dhe nëse mund ta shoh, do t'ju tregoj këtu si jeni?

Në pritje të barbarëve të Çmimit Nobel në Letërsi është shkruar gjithashtu John Maxwell Coetzee në 1980 frymëzuar nga libri i Buzatti

Kush janë tartarët?

Ne nuk mund ta lëmë librin pa iu referuar tartarëve. Sipas wikipedia është emri kolektiv i dhënë popujve turq të Evropës Lindore dhe Siberisë. Fillimisht popujt mongolë të shekullit të trembëdhjetë u thirrën kështu, por ai përfundoi duke u përgjithësuar dhe duke e quajtur tatar çdo pushtues aziatik nga Mongoli dhe Azia perëndimore.

Shtë një temë që për momentin nuk do të zgjerohem, por që largohem nga këtu e shkruaj në rast se në të ardhmen më zgjohet interesi dhe kthehem tek ajo.

Nëse jeni një person i shqetësuar si ne dhe dëshironi të bashkëpunoni në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e projektit, mund të bëni një donacion. Të gjitha paratë do të shkojnë për të blerë libra dhe materiale për të eksperimentuar dhe për të bërë mësime

Lini një koment