Si të kompostoni

Plehra shtëpiake dhe kompostuese

I kthehem temës së kompostimit nga disa video që kam parë Charles zbritje e cila bazohet në filozofinë e No Dig, No Dig (për të cilën do të flasim në një artikull tjetër). Dowding përdor vetëm plehrash në kopshtin e saj. Plehra për gjithçka. Dhe kjo ju mëson të dyve ta krijoni dhe ta përdorni, si bimë dhe të kujdeseni për kopshtin tuaj.

Receta plehrash Janë me dhjetëra, megjithëse të gjitha bazohen në të njëjtin parim, por secili e bën atë në mënyrën e vet.

Unë kam parë dhe lexuar shumë përmbajtje të ngjashme dhe ka njerëz që përpiqen ta shpejtojnë sa më shumë që të jetë e mundur për ta bërë procesin më të shpejtë, të tjerë që shtojnë mish, madje edhe ushqim të gatuar të mbetur, por unë thjesht nuk mund ta shoh atë. Shtimi i mishit duket si një gabim për këtë lloj dekompozimi aerobik, një tjetër gjë është që ju të kompostoni nga mbetjet e ngurta urbane, siç janë ato të mbledhura në kosha, por ato zakonisht bëhen me procese anaerobe dhe ne po flasim për diçka krejt tjetër.

Pse plehrash?

Atje shumë arsye për të kompostuar. Po flas për plehrat shtëpiake. Ato që më kanë shtyrë ta bëj atë janë:

 • Unë përfitoj nga një sasi e madhe e mbeturinave organike që shkuan në mbeturina.
 • Unë gjithashtu ripërdor të gjitha mbetjet e kositjes dhe krasitjes që ishin lënë në pirgje në kopsht duke pritur të digjen
 • Marr plehra për kopshtin dhe arrij ta përmirësoj tokën

Hap pas hapi

Hapi 1. Zgjidhni sitin dhe kompostuesin

zgjidhni vendndodhjen për kompostuesin

Zgjidhni vendin dhe kompostues që do të keni. Unë e kam vendosur në një vend të përkohshëm midis 2 shegëve, një vend me hije të mjaftueshme sepse nuk kam përgatitur zonën e pemishtes ku dua ta lë përgjithmonë.

Unë mendoj se ju tashmë keni një kompostues, nëse jo, mund të bëni atë që nuk ju pëlqen ai që kam bërë me paleta, por edhe nëse nuk doni ta komplikoni, ka njerëz që e bëjnë atë në tokë dhe e mbulojnë atë me një tarp.

Një tjetër mundësi është blej një.

Mos kini frikë të mos keni një kompostues, ka njerëz që madje bëjnë grumbullin në tokë dhe e mbulojnë atë me një shistetë.

Hapi 2. Veshja e parë

Kompozitor pa bazë për kompostimin në tokë

Filloni kompostimin direkt në tokë, mos vendosni asnjë themel. në këtë mënyrë, ajo do të thithë leakatet që krijohen.

Për shtresën e parë, ata rekomandojnë që të fillohet me Brown, domethënë me gjethe të thata, ashkël, etj. Fillova me një shtresë gjethesh të thara të medlarës.

shtresa e parë, kompostimi hap pas hapi

Lagni gjethet, shtoni ujë në një përshpejtues, të blerë mirë, të përgatitur mirë bazuar në azot. Por hajde, uji mjafton.

Hapi 3. Shtresa e dytë

ne shtojmë produkte jeshile ose azotike

Tani e tutje ne do të fillojmë të bëjmë një sanduiç. Ne do të hedhim mbetjet e kositjes, barin, bimët, pemët, perimet, etj. dhe ne do të formojmë një shtresë të gjelbër që më pas do ta mbulojmë me një shtresë tjetër kafe.

Me secilën shtresë duhet të shtoni ujë për t'u lagur.

Hapi 4. Lagni grumbullin

shtresa e dytë e grumbullit të plehrave

Disa njerëz si unë lagin grumbullin, domethënë, duke shtuar ujë kur shtohen shtresat, dhe të tjerët preferojnë ta bëjnë atë të fundit. Ka edhe nga ata që heqin shtresat për të përzier gjithçka dhe ata thonë se përshpejtojnë procesin duke qenë më në kontakt me produktet e azotit me ato të karbonit.

Hapi 5. Kontrolli i pirgut

ne bëjmë një sanduiç me shtresa dhe njomet

Kjo duhet të bëhet në mënyrë periodike. Ideja është që të kemi një termometër plehrash për të parë temperaturën në të cilën grumbulli arrin, pasi nuk duhet të jetë midis 60 dhe 70ºC.

Nëse i kalon 70 do të thotë se kemi kaluar azotin, materialin jeshil dhe duhet të ajrosim, domethënë të heqim grumbullin dhe të shtojmë kafe ose karbon.

Nëse është nën 60, duhet të shihni nëse i mungon lagështia dhe nëse kemi vendosur pak elementë azoti dhe në atë rast shtojmë më shumë grumbullit tonë.

Mjetet e kompostimit

Unë kam filluar me asgjë dhe kam përfituar nga ajo që kam në dorë, por është e vërtetë që ka mjete që mungojnë dhe që unë mendoj se do të blej ose kur të jetë e mundur t'i ndërtoj ato. Këto mjete janë:

Kompozitor. (Ti mund te blesh këtu o këtu) Unë kam bërë një, kjo përfshin pak përpjekje dhe ju jep shpagim, por nëse doni një komerciale, ata shesin shumë modele.

Varje (Bleje këtu) Gjithashtu quhet pirun ose pirun, shërben për të përzier grumbullin e plehut ndërsa është duke u dekompozuar dhe gjithashtu për të lëvizur plehun

Aerator / Përzierës. (Bleje këtu) Siç tregon emri i tij, ai është një mjet që përdoret për përzierjen e plehut dhe ajrosjen e tij, gjithashtu na lejon të nxjerrim prova për të parë se si po shkon procesi. Shtë një mjet shumë i thjeshtë.

Termometër plehrash. (THEMELSORE) KETU) Pa dyshim se çfarë më mungon më shumë. Shtë një termometër i gjatë që ne futemi në grumbull ose kapanone dhe shohim temperaturën brenda. Duke marrë parasysh temperaturën, ne do të dimë se si po shkon kompostimi dhe nëse duhet të bëjmë diçka, njomet, kthejmë, shtojmë më shumë karbon ose më shumë nitrat, etj.

Mbyt gazin. (Blerje këtu) E kam parë në Internet, megjithëse nuk e kam provuar. Ka njerëz që vendosin një përshpejtues. Mund të bëhet edhe në shtëpi, duke lënë barëra jeshilë, mbetje të krasitjes, etj në ujë për 10 ditë. Përdorimi i birrës pasi avullimi i alkoolit ka edhe njerëz që përdorin urinë që është shumë e pasur me azot si përshpejtues.

Çfarë mund të vendos në plehrash?

Materiali që vendosim në grumbullin tonë të plehut ndahet në 2 lloje. E gjelbra, e cila është gjithçka që i jep asaj azot dhe kafe, e cila është ajo që i jep asaj karbon.

Kompostimi është një proces me të cilin ne e shndërrojmë lëndën organike në pleh

E gjelbër (praktikisht çdo gjë)

 • Skrapet e perimeve dhe perimeve të papjekura
 • Fruta
 • po edhe agrumet
 • Llum kafeje
 • lëvore vezësh
 • plehu organik, sidomos i hebivores

Kafe

 • Mbetjet e krasitjes së thatë
 • gjethe të thata
 • letër dhe karton pa bojë
 • tallash
 • hi

Nëse i kushtojmë vëmendje shkallës së dekompozimit të materialit, ne mund ta ndajmë materialin në 3 lloje, por gjithmonë pa humbur në mendje se në plehra formohet përzierja e gjelbër (azotit) + kafe (karbon).

Zbërthimi i shpejtë

Gjethe të freskëta, copa bari, pleh organik, dhe të gjitha bimët dhe bimët me një gjethe të butë.

Zbërthimi i ngadaltë

Kashtë, fruta, perime, barëra të këqija, kërcelli ose gjethet e të cilave nuk janë të butë, plehu organik ose shtretërit që përmbajnë kashtë, krasitja e mbrojtjeve të buta.

Zbërthimi shumë i ngadaltë

Degët, lëvozhgat e vezëve, gurët e frutave, lëvozhgat e arrave, ashklat e drurit, tallash.

Të përdoret në kohën e duhur

Ash, gazeta, karton

Çfarë proporcioni duhet të përdoret?

Në varësi të kujt lexoni ata flasin për një Dopwding 40-60, 50-50 ose 60-40 që është kush po i kushtojmë vëmendje në këtë udhëzues rekomandon 60-40, domethënë 60% lëndë jeshile dhe 40% kafe, kjo Temperatura do të rritet shumë, dhe duhet të kemi kujdes që të mos e teprojmë.

mitos

Ekzistojnë një numër i miteve që shpërbëhen nga Dowling.

 1. agrume. Shumë njerëz nuk mendojnë, por ju mund të shtoni agrume në grumbull. E vetmja gjë nëse shtoni shumë do të jetë kontrolli i pH.
 2. Pasuri. Nuk ka asnjë problem në përdorimin e bimëve të rrënjosura
 3. Bimët e farës. E njëjta gjë ndodh, shumë njerëz besojnë se ju nuk duhet të kompostoni bimë që kanë farë, sepse ato do të qëndrojnë në plehrash dhe do të mbijnë kur ta përdorim atë. Por kjo nuk është kështu.

Nëse plehra është bërë mirë, ajo arrin temperaturat mbi 60-70ºC, më shumë se sa për të vrarë rrënjët dhe për të çaktivizuar farat. me atë që nuk do të kemi ndonjë problem gjatë përdorimit të plehut që rezulton

Plehra ime e parë

Unë e dokumentoj këtë kompostim të parë, për të parë se çfarë bëj dhe nëse më del keq që të jem në gjendje të studioj atje ku kam dështuar.

Unë filloj në 25-10-2020 duke bërë një kazan plehrash nga paletat prej druri dhe shtoj gjethe të thata medlar dhe bimë të thata, hirit. Si material i gjelbër, bar, mbetje frutash dhe perimesh, llum kafeje dhe legeni i lepurit tonë që përveç jashtëqitjes së tij ka letër të ekstruduar që është ajo që e bën atë të thithë shurrë dhe nuk ka erë. Unë lag çdo shtresë me ujë.

Unë vazhdoj të rimbush dhe në 1-11-2020 mbush gjysmën e kompostuesit, me pak kontribut të frutave dhe perimeve, me jashtëqitje letre dhe lepuri, por sidomos me bimët e patëllxhanit, të cilat fqinji i ka hequr dhe do të digjej dhe Unë i kam mbajtur. grumbulli është shumë i thatë dhe unë ujis më me bollëk, po vendos ujë me fishekëve të plehrave për të shtuar azot dhe për të përshpejtuar procesin.

8-11-2020 Unë shtoj letër lepuri dhe mbetje kuzhine dhe një shtresë kafe.

18-11-2020 Mbushja me barëra që heq dhe shtoj lagështi, duhet të përziej gjithçka mirë.

Lini një koment