Si të bëni letër artizanale

si bëhet letra artizanale

Le të shpjegojmë si të bëni letër artizanale me indikacionet e Jan Barbé i cili prodhon letra artizanale në mënyrë profesionale. Mund ta bëni në shtëpi nëse dëshironi dhe e quani letër të bërë në shtëpi, por. E vërteta është se është një mrekulli autentike pasi shpjegon të gjithë procesin, si dhe pse.

Unë marr idetë kryesore nga video dhe shtoj shënime të miat. mbi të gjitha duke e krahasuar këtë proces me atë të krijimit të Washit.

Shpresoj që video të jetë online për një kohë të gjatë, por nëse humbet të paktën indikacionet do të mbeten.

Pas kësaj, ne vetëm duhet të fillojmë të bëjmë letrën tonë për aktivitete të ndryshme DIY dhe pajisje të ndryshme.

Do të të pëlqejë, Washi, letra artizanale japoneze dhe artikujt tanë në Si të ricikloni letrën

Hap pas hapi

letër artizanale cilësore

Ju duhet të hiqni linjinin nga bimët, e cila është si një çimento natyrale që i jep ngurtësi bimës. mban fijet së bashku. Pra, ju duhet ta eliminoni atë më parë.Në shembullin e videos, përdoret esparto, letra e të cilit quhet edhe letër kromi. Ka shumë qëndrueshmëri dimensionale. Ideale për litografi.

Linjina është termoplastike dhe shpërndahet me nxehtësi dhe në një mjedis acid ose alkalik.

Kjo është arsyeja pse bima është prerë në mënyrë që të ketë sipërfaqen më të madhe të mundshme të kontaktit dhe të gatuhet në ujë me 20% sode kaustike, të cilën mund ta gjeni në çdo supermarket, përdoret gjithashtu për të bërë sapunë të bërë në shtëpi dhe në ditën e tij ishte shumë e zakonshme për zhbllokimin e tubave. Ky është një ndryshim i jashtëzakonshëm me krijimin e washi, gazeta japoneze. Ata nuk përdorin sode, por nuk e di nëse është sepse kozo dhe bimët që e përdorin nuk kanë nevojë apo sepse po gatuajnë për një kohë më të gjatë për të hequr mirë linjinin.

Espartoja e prerë merret në tavë. Llogaritjet e përafërta janë për çdo kilogram lëndë të thatë shtoni 15 litra ujë dhe 18 ose 20% sode, të rekomanduara si masë standarde të sode 20%. Alternativa të tjera për sodën janë karbonati i kalciumit ose kripa, të cilat sigurojnë alkalinitetin e nevojshëm për shpërndarjen e linjinës.

Gatuani për rreth 3 orë. Kjo kohë është ajo e treguar për esparto. Në varësi të llojit të bimës që përdorim, kërkon pak a shumë kohë, nga 1 orë për barëra të caktuara në 8 orë për bambu.

Që nga koha e gatimit, gjendja e bimës dhe fibrave fillojnë të kontrollohen për të parë nëse është gatuar mirë. Kur shtypet mirë dhe prishet lehtë, linjina tashmë është zhdukur dhe nuk vazhdon të lidhë fibrat.

Pasi të jetë gatuar, lëreni të ftohet në lëngun e tij deri të nesërmen për të siguruar që të gjithë elementët më të fortë të jenë gatuar dhe tretur në mënyrë korrekte.

Nuk ka proces zbardhimi të fibrës, kështu që letra do të ketë ngjyrën e dhënë nga bima që ne po përdorim.

Pasi të jetë gatuar, duhet të pastrohet për të hequr ligninën e tepërt dhe sodën që ka mbetur në ujë. Për këtë, filtrohet me një sitë dhe shpëlahet mirë me ujë të pastër. Ne e dimë që tashmë e kemi pastruar mjaftueshëm kur shtrydhim fibrat dhe uji që rrjedh është i pastër.

Pastaj fibra rrihet në ujë me një mikser për të liruar mirë fibrën.

Fibra esparto shtohet në vaskën e formimit, e cila është thjesht një kovë e madhe plastike ku mund të vendosim sitën ose të parën për të formuar fletën. Përdor një ish -velum, me metal katror dhe teh çeliku inox. Theksoni ndryshimin me ato të përdorura për të formuar washi që janë prej druri ose bambuje,

Tapa duhet të ngjyhet mirë në mënyrë që fibra të mbetet në pezullim në mënyrë të barabartë dhe të mos shkojë në fund.

Për të lënë fletën, përdorni një leckë sintetike (fiselina) mbi të cilën lihet letra të grumbullohet dhe më pas do të shtypim.

Ndani çarçafët në grumbull nga njëri -tjetri, me një rrjetë sintetike për të parandaluar ngjitjen e tyre. Më tërheq vëmendjen që në Washi i vendosën të gjitha së bashku dhe duket se pas shtypjes ndahen lehtë dhe shtresat e ndryshme nuk përzihen. Ndjenja e mëparshme përdorej midis çarçafëve. Barbé përdor mbështetëset për të qenë në gjendje t'i varë ato pa pasur nevojë të vendosni kapëse në gjethe dhe të lini shenja mbi to. Në Japoni ne shohim që ata nuk përdorën as piskatore, por përkundrazi i mbështetën në panele që kanë diellin nga jashtë.

Çdo 2 fletë shton më shumë material për të ruajtur peshën e letrës

Kur ka shtresa të mjaftueshme, shkon në një shtyp, në video hidraulike ose mund të jetë manual. Dhe ai e lë atë për 4 ose 5 minuta presion.

Kur e nxirrni, i ndan gjethet dhe i vendos të thahen për rreth 48 orë.

Mullinj letre

Ata ishin riciklues të materialeve në kohën e tyre.

Esparto e pantoflave.

Liri nga çarçafët që u thyen me kalimin e kohës u përdor për të bërë këmisha, kur këmisha u dëmtuan ata bënë pelena dhe kur nuk ishte më e përshtatshme për pelena, leckat u përdorën dhe pastaj lecka vinte dhe i merrte ato fëmijët. monoleta letre për riciklim, së bashku me letrën, kartonin, pambukun dhe materiale të tjera. Dhe nga atje, u prodhua letër me cilësi të lartë.

Grumbull holandez

Përdoret për të copëtuar materiale të tilla si lecka.

Shtë një makinë e shpikur në shekullin e shtatëmbëdhjetë. Ishte një revolucion për fabrikat e letrës dhe lejoi që produktiviteti të rritet shumë. Sot ato nuk përdoren më në industri.

Ai përbëhet nga një molon me tehe të rregullueshme në distancë dhe presion, është me të vërtetë si 2 ingranazhe dhe fijet janë bërë të kalojnë midis teheve ose rrotave të së njëjtës, duke i defibruar ato.

Pastrimi i rrobave me një bateri holandeze mund të zgjasë nga 2 deri në 5 orë. Nëse fibrat mbeten shumë të gjata, atëherë grumbullohen në letër. Nëse kur e merrni pulpën me dorën tuaj dhe e shtrydhni ikën midis gishtërinjve tuaj, është sepse është shumë e rafinuar, përndryshe do të qëndrojë e gjitha në dorën tuaj.

Fibra shumë të rafinuara dhe të shkurtra nevojiten për letra të tejdukshme dhe të imta. Për gdhendjet intaglio ku kërkohet që letra të mos lëvizë shumë dhe të ketë qëndrueshmëri të mirë dimensionale, fibrat do të përdoren për aq kohë sa të jetë e mundur.

Rëndësia e letrës lecke

Ai flet për leckën si materialin e parë të përdorur për të bërë letër, teknikë e futur nga arabët dhe që u përhap në të gjithë Evropën.

Letra lecke është një letër me cilësi shumë të lartë që lejon kohëzgjatjen e fletëve për 1000 ose 2000 vjet, diçka e paimagjinueshme për letrën industriale të sotme.

Pyetjet?

  • Si e kontrolloni peshën e çarçafëve?
  • Çfarë të bëni me ujin e gazuar të mbetur nga hapi i parë?

Burimet dhe informacionet

  • Faqja e internetit e Juan Barbé
  • Unë regjistrohem për të blerë librin tuaj Bimët dhe roli i tyre. 102 receta letreMe Edhe pse është mjaft e shtrenjtë, mendoj se do t’ia vlejë ta marrësh
  • Hetimi në fabrikat e letrës zbuloj Njëzet e një libra të zgjuarsisë dhe makinerive

Lini një koment