Si të ekzekutoni skedarët .py

si të ekzekutoni skedarët .py me kodin Python

L skedarët me një shtesë .py përmbajnë kodin e gjuhës programuese Python. Në këtë mënyrë kur ekzekutoni skedarin ekzekutohet sekuenca e kodit.

Ndryshe nga a skedari .sh i cili ekzekuton instruksionet që çdo sistem Linux mund të ekzekutojë, që një skedar .py të funksionojë duhet të instaloni Python.

Kjo është gjëja e parë që duhet të bëni nëse doni të filloni të mësoni të programoni me Python.

Instaloni Python dhe kontrolloni versionin në Ubuntu dhe Linux

Për ta bërë këtë, duhet të keni përgatitur një mjedis Python. Në Linux mundeni

python --version

Ai kthen versionin e python që kemi instaluar dhe nëse nuk kemi, mund ta instalojmë. Ne përdorim versionin 3.x dhe harrojmë 2.7.x i cili është i vjetëruar. Ne do të instalojmë Python 3 në Ubuntu

sudo apt install python3

Do të na kërkojë fjalëkalimin e superpërdoruesit dhe pasi të instalohet do të kontrollojmë përsëri versionin për t'u siguruar që gjithçka është në rregull.

python --version

Me këtë tashmë ju mund të ekzekutoni skedarët. Hapni tastierën dhe shkoni te dosja ku është .py. Supozoni se kemi një skedar hello-world.py në dosjen Shkarkime

cd Descargas

Tani ne ju japim leje

chmod +x hello-world.py

Dhe në fund ne e ekzekutojmë atë

./hello-world.py

Mbani në mend se një skedar .py mund të bëjë diçka të dukshme, diçka të brendshme që nuk mund ta shihni ose thjesht të jeni një modul, domethënë një skedar me funksione Python, variabla, etj. përdoret nga brenda për të krijuar skripta dhe programe.

Ekzekutoni ose lexoni skedarin në mënyrë grafike

Nëse dëshironi ta bëni atë me një klikim të një butoni. Në këtë artikull kam shpjeguar se si ta bëj atë. Është një mënyrë për të lënë çdo shtesë të konfiguruar në mënyrë që kur klikoni dy herë mbi të, ju pyet nëse dëshironi ta ekzekutoni ose nëse preferoni ta hapni skedarin me softuerin që keni zgjedhur. Shpjegohet për .sh por është e njëjtë për çdo shtrirje.

Si të krijoni një .py

Gjej rastin për të shpjeguar se si të krijoj një skedar .py

Për të parë kodin mund të përdorni një redaktues teksti ose një IDE, i cili do të ishte ideal nëse keni ndërmend të mësoni të programoni ose nëse dëshironi të modifikoni kodin. Tani për tani përdor Gedit si redaktues dhe tekst dhe si IDE përdor Visual Studio Code.

Mënyra e shpejtë me terminalin është përdorimi i komandës me prekje

touch hello-world.py

E mira e përdorimit të një IDE si Visual Studio është se ju mund të përdorni terminalin në të njëjtën IDE, në mënyrë që në të njëjtën kohë të krijoni skedarin, t'i jepni atij leje, ta korrigjoni atë, etj. E gjithë kjo pa llogaritur sasinë e mundësive që na ofrojnë.

Lini një koment