Tirania e komunikimit nga Ignacio Ramonet

Rishikimi i tiranisë së komunikimit nga Ignacio Ramonet

Kohë më parë kam lexuar Si e shesim biçikletën një libër që Ignacio Ramonet shkroi së bashku me Noam Chomsky dhe që atëherë u magjepsa. Për Chomsky-un kam vazhduar të lexoj disa nga veprat e tij, por për Ramonet nuk e kisha bërë deri më tani. Dhe shkon direkt në seksionin tonë libra.

Tirania e komunikimit është një ese mbi funksionimin e masmedias në shoqërinë tonë. Duke u përqëndruar në rolin e televizionit.

Tirania e komunikimit

Një ese mbi funksionimin e medias dhe rolin e saj në botë.

Pavarësisht se është shkruar 20 vjet më parë, ne shohim vlefshmërinë e gjithçkaje që vlen në mediat aktuale. Duhet përmendur veçanërisht analiza e televizionit dhe posaçërisht e lajmeve. Ai hap sytë për funksionimin e tij.

Unë kam mbetur me dëshirën për të parë këto analiza, por në epokën aktuale duke marrë parasysh rëndësinë që interneti, rrjetet sociale, etj kanë marrë dhe që 20 vjet më parë ato ende nuk ishin të rëndësishme.

Leximi i Ramonet më bën të dëshiroj të lexoj librin e tij të fundit Perandoria e mbikëqyrjes dhe për t'u pajtuar në Le monde diplomatique ku ai ishte drejtor për shumë vite

Shkoj me idetë më të rëndësishme ose ato që më kanë interesuar më shumë në libër. Vini re se nuk dua t'i harroj.

Ide dhe argumente për tu kujtuar dhe reflektuar

Së pari, vetë ideja e informacionit. Deri kohët e fundit, informimi, në një farë mënyre, siguronte jo vetëm përshkrimin e saktë - dhe të verifikuar - të një fakti, një ngjarjeje, por gjithashtu siguronte një sërë parametrash kontekstualë që do të lejonin lexuesin të kuptonte kuptimin e tij të thellë. Ishte për t'iu përgjigjur pyetjeve themelore: kush ka bërë çfarë? Me çfarë mjeti? Ku? Pse? Cilat janë pasojat?

Dhe kështu, iluzioni mashtrues se të parit është mirëkuptues vendoset, pak nga pak, dhe se çdo ngjarje, sado abstrakte, duhet domosdoshmërisht të ketë një pjesë të dukshme, të demonstrueshme, në televizion.

Koha e informacionit gjithashtu ka ndryshuar. Optimizimi i medias tani është i menjëhershëm (në kohë reale), i drejtpërdrejtë, që vetëm televizioni dhe radioja mund të ofrojnë. Press Shtypi i shkruar pranon imponimin e detyrimit që t'u drejtohet jo qytetarëve por shikuesve

vërtetësinë e informacionit. Sot një fakt është i vërtetë jo sepse i përgjigjet kritereve objektive, rigoroze dhe të verifikuara në burime, por thjesht sepse media të tjera përsërisin të njëjtat deklarata dhe i "konfirmojnë" ato ...

Të gjitha këtyre transformimeve duhet t'u shtojmë një keqkuptim thelbësor ... Shumë qytetarë besojnë se, të instaluar rehat në divan në dhomën e tyre të ndenjes, duke parë në ekranin e vogël një kaskadë të bujshme ngjarjesh të bazuara në imazhe të forta, të dhunshme dhe spektakolare, ata mund të informojnë vetveten. Gabim kapitali. Për tre arsye: e para, sepse gazetaria televizive, e strukturuar si trillim, nuk është bërë për të informuar, për të mos shpërqendruar; së dyti, sepse vazhdimi i shpejtë i lajmeve të shkurtra dhe të fragmentuara (rreth njëzet për secilën lajm) prodhon një efekt të dyfishtë negativ të informacionit dhe keqinformimit; dhe së fundmi, sepse dëshira për të zbuluar pa përpjekje është një iluzion më shumë në përputhje me mitin reklamues sesa me mobilizimin qytetar. Kushton informacion për t'u informuar dhe pikërisht me këtë çmim qytetari fiton të drejtën për të marrë pjesë në mënyrë inteligjente në jetën demokratike.

Kjo do të thotë, se censura nuk funksionon sot duke shtypur, amputuar, ndaluar, prerë. Funksionon e kundërta: funksionon shumë, nga akumulimi, nga mbytja. Si e fshehni informacionin sot? Për një kontribut të madh të këtij: informacioni është i fshehur sepse ka shumë për të konsumuar dhe, për këtë arsye, informacioni që mungon nuk perceptohet.

Me anë të kamerës, pajisjes fotografike ose raportit, të gjitha mediat (shtypi, radio, televizioni) përpiqen ta vendosin qytetarin drejtpërdrejt në kontakt me ngjarjen

Çfarë është e vërtetë dhe çfarë është e gabuar? Sistemi në të cilin kemi evoluar funksionon në mënyrën vijuese: nëse të gjitha mediat thonë se diçka është e vërtetë, është e vërtetë. Nëse shtypi, radioja ose televizioni thonë se diçka është e vërtetë, është e vërtetë edhe nëse është e rreme.

Për lajmet

Edicionet e lajmeve marrin një rëndësi të veçantë në libër. Sepse është mënyra kryesore e raportimit të lajmeve në median më të rëndësishme, televizionin.

Ramonet na tregon strukturën e lajmeve që shohim sot. Si kanë evoluar ato dhe formati i tij i shënuar Hollywood, sikur të ishte një skenar për një film. Përfundon me fundin e famshëm Happy end ose happy end.

Tani nuk është shumë e vështirë për të arritur në përfundimin se një person nuk mund të informohet ekskluzivisht përmes lajmeve. Lajmi nuk është bërë për të informuar, është bërë për të shpërqendruar. Isshtë strukturuar si një trillim. Shtë një trillim i Hollivudit. Fillon në një mënyrë të caktuar, përfundon në një fund të lumtur. Ju nuk mund ta vendosni fundin në fillim. Ndërsa një gazetë e shkruar mund të fillojë të lexohet në fund. Në fund të lajmit, dikush tashmë ka harruar atë që ka ndodhur në fillim. Dhe gjithnjë përfundon me të qeshura, me pirueta.

Roli i lajmit

Ashtu si në ata filma, ne përpiqemi të mos përfundojmë me një shënim tragjik ose tepër serioz (publiku do të dëshpërohej). Ligjet e një fundi të lumtur (fundi i lumtur) kërkojnë përfundimin e një shënimi optimist, një anekdote qesharake. Meqenëse funksioni i lajmit ka diçka nga psikoterapia sociale, ajo duhet, mbi të gjitha, të fut shpresë, të sigurojë kapacitetet e sundimtarëve kombëtarë, të frymëzojë besim, të ngjallë konsensus, të kontribuojë në paqen shoqërore.

Informacioni i të varfërve

Njeriu i rrënimit. Kjo që lajmi është informacion i të varfërve më ka magjepsur.

Besueshmëria e informacionit televiziv është më e lartë për aq sa niveli socio-ekonomik dhe kulturor i shikuesve është më i ulët. Shtresat më modeste shoqërore vështirë se konsumojnë mjete të tjera të komunikimit dhe vështirë se lexohen gazeta ndonjëherë; Kjo është arsyeja pse ata nuk mund të vënë në dyshim, nëse është e nevojshme, versionin e ngjarjeve të propozuara nga televizioni. Edicioni i lajmeve përbën informacionin e të varfërve. Aty qëndron rëndësia e saj politike. Ai manipulon më lehtë ata që kanë më pak mbrojtje kulturore.

Viktima, shpëtimtari dhe dinjitari.

Në lajme, ligjet e skenës krijojnë iluzionin e shfaqjes së drejtpërdrejtë dhe, për këtë arsye, të së vërtetës. Sapo të ndodhë një ngjarje, ne tashmë e dimë se si televizioni do të na tregojë për të, sipas çfarë standardesh, çfarë kriteresh filmi.

Teknologjitë e reja do të kontribuojnë në përmirësimin e demokracisë vetëm nëse luftojmë, në radhë të parë, kundër karikaturës së një shoqërie botërore që shumëkombëshet përgatisin për ne, të hedhur në varrin e hapur drejt ndërtimit të autostradave të informacionit.

Media në luftëra

Një nga pjesët interesante është historia e mediave në luftëra. Unë nuk i vë të gjitha komentet, por ka disa nga piketat më të rëndësishme.

Meksikë 1911, kinema në veprim

Në mënyrë të ngjashme, Revolucioni Meksikan (1911-1920) mobilizoi mediat kryesore, reporterë nga e gjithë bota, fotografë dhe, për herë të parë, kineastin. Revolucioni meksikan është lufta e parë e filmuar drejtpërdrejt.

Lufta e parë botërore (1914-1918)

Duhet të kihet parasysh se është lufta e parë në të cilën të gjithë luftëtarët janë të shkolluar, mund të lexojnë, shkruajnë dhe numërojnë. Arsimi fillor ishte i detyrueshëm në të gjitha vendet evropiane në të tretën e fundit të shekullit të XNUMX-të. Shkolla dhe studimi i historisë kombëtare, i kanë bërë ata patriotë, ata i kanë bërë ata në pjesën më të madhe të bindur nacionalistë.

Censura e re

Për herë të parë, qeveritë konsiderojnë se gjendja e luftës i autorizon ata të kontrollojnë përmbajtjen e shtypit dhe, për shembull, ata përbëjnë grupe zyrtarësh të specializuar në informacion, të cilët janë të vetmit të akredituar për të kontaktuar gazetarët. Shtypi nuk ka mundësinë të raportojë siç duhet dhe, përveç pengesave të tjera, reporterët nuk mund të hyjnë në llogore deri në fund të vitit 1917.

Propaganda kryesore i drejtohet vetë publikut, në mënyrë që ai të njohë drejtësinë e luftës dhe të keqen e kundërshtarit. Një marrëdhënie qeveri-opinion është krijuar aq e fortë sa është e vështirë të kesh një kriter të kundërt ose armiqësor ndaj ndërhyrjes.

Siç thotë Admirali Antoine Sanguinetti: "Luftërat janë shumë të dhunshme që civilët të mendojnë"

Konflikti i parë, i trajtuar tashmë me vizionin e ri, është ai i Ishujve Falkland në 1982 dhe prej atëherë e tutje të gjitha konfliktet e armatosura trajtohen në të njëjtën mënyrë. Janë mësimet e luftës në Vietnam

Mësime nga Lufta e Vietnamit

Mësimi i parë është se në një konflikt roli i mirë - për mediat - është ai i viktimës. Prandaj, një nga objektivat e parë do të jetë paraqitja si viktimë. Krijoni një imazh shumë agresiv, shumë negativ, shumë kërcënues të kundërshtarit.

Mësimi i dytë është se lufta është e rrezikshme dhe se gazetarët janë në rrezik nëse vijnë në front. Prandaj është e nevojshme të mbrohen, duke i parandaluar afrimin e tyre në vende, duke mos lejuar që popullata në tërësi të jetë dëshmitare e luftimeve, me arsyetimin se luftërat janë shumë të komplikuara që opinioni publik t'i njohë drejtpërdrejt.

Ne hyjmë në një univers në të cilin është braktisur ideja se luftërat janë transparente. Që nga Vietnami, në luftëra është filmuar vetëm versioni që duhet dhënë për konfliktin, atë që "ministri i luftës" i fuqisë përkatëse dëshiron ta bëjë të njohur.

Granada në 1983, Panama në 1989 dhe veçanërisht Lufta e Gjirit. Aq sa ka një udhëzim zyrtar për të gjitha vendet që i përkasin NATO-s hartuar në 1986 nga Aleanca Atlantike se si të sillen me mediat në rast konflikti.

në lajmet e lajmeve informacioni kryesor nuk është se çfarë ka ndodhur, por si na tregon prezantuesi.

Përballë informacionit që vazhdon sot deri në paroksizëm, logjikës së pezullimit dhe spektaklit, qytetari fillon të kuptojë rreziqet që e bëjnë atë të drejtojë braktisjen dhe magjepsjen e tij. Gjeni se kushton informacion. Dhe ky është çmimi i demokracisë.

Ka 2 media në të cilat unë dua të pajtohem

E rekomandoj përsëri librin Tirania e komunikimit nga Ignacio Ramonet i cili, edhe pse është i moshuar, na mëson dhe na hap sytë se si funksionon bota.

Nëse jeni një person i shqetësuar si ne dhe dëshironi të bashkëpunoni në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e projektit, mund të bëni një donacion. Të gjitha paratë do të shkojnë për të blerë libra dhe materiale për të eksperimentuar dhe për të bërë mësime

2 komente në "Tirania e komunikimit nga Ignacio Ramonet"

Lini një koment