Vlera e demokracisë

Libri: Vlera e Demokracisë nga Amartya Sen

Në këtë ese flet Amartya Sen, Laureati i Nobelit në ekonomi në 1998 rëndësia e demokracisë, vlera e saj dhe na tregon në lidhje me mite të ndryshme të rreme që lindin në lidhje me perëndimin dhe globalizimin.

Eseja e redaktuar nga shtëpia botuese El viejo topo dhe me një përkthim nga Javier Lomelí Ponce, na bën të reflektojmë mbi pasojat e demokracisë dhe çfarë do të thotë për një vend të vendosë këtë sistem.

Libri është i ndarë në tre pjesë:

  1. Demokracia dhe rrënjët e saj globale.
  2. Demokracia si një vlerë universale.
  3. Gjykimet mbi globalizimin.

Demokracia dhe rrënjët e saj globale

Ne të gjithë instiktivisht e lidhim demokracinë me Greqinë e lashtë. Por Sen na tregon me shembuj se si ka pasur demokraci të lashta si në Perëndim ashtu edhe në Lindje

Ne nuk duhet të biem në grackën e argumentimit se, në përgjithësi, kishte një tolerancë më të madhe në shoqëritë jo-perëndimore krahasuar me ato në Perëndim. Një përgjithësim i këtij lloji nuk mund të vendoset, pasi ka shembuj të shumtë të tolerancës, si dhe intolerancës, në të dy anët e kësaj ndarjeje të supozuar të botës.

Amartya Sen. Vlera e demokracisë

Dhe vazhdon me fakte historike. Gjithmonë shumë i përqendruar në çështjen e perëndimit sepse është një nga argumentet kryesore në ditët e sotme të kundërshtarëve në lindje të demokracisë

Çfarë saktësisht është demokracia?

Pyetje e pashmangshme në këtë ese që na bën të reflektojmë dhe zgjerojmë fokusin dhe konceptin që kemi për demokracinë. Në vendet ku është themeluar dhe themeluar, ne e shohim atë si të drejtën e votës për përfaqësuesit tanë. Por ndryshimi nga diktatura në demokraci përfshin shumë më tepër gjëra.

Më e rëndësishmja që liria e shprehjes duhet të garantohet dhe censura e shtypit të eleminohet

Si fillim, duhet të shmangim identifikimin e tyre me idenë e rregullit të shumicës. Demokracia përfshin disa kërkesa, siç është e drejta për të votuar dhe respektimi i saj në rezultatet zgjedhore; por gjithashtu kërkon mbrojtjen e lirisë, respektimin e të drejtave brenda kornizës ligjore dhe garantimin e lirisë së shprehjes, si dhe që nuk ka censurë të shtypit dhe se informacioni mund të qarkullojë lirshëm.

Ai na citon, për shembull, pasi në vendet me liri të shtypit nuk ka pasur kurrë uri.

Në historinë e tmerrshme të urisë në botë, asnjë prej tyre nuk ka ndodhur në një vend të pavarur dhe demokratik që gëzon lirinë relative të shtypit. Nuk ka asnjë përjashtim nga ky rregull dhe as nuk ka rëndësi se ku shikojmë

Kështu, demokracia nuk është vetëm e drejta për të votuar, por edhe për lirinë e shprehjes dhe të drejtat universale -

Demokracia si një vlerë universale

Pjesa e dytë është një justifikim i demokracisë si një vlerë universale.

praktika e demokracisë u jep qytetarëve mundësinë e mësimit nga njëri-tjetri, përveç ndihmës që shoqëria të formojë vlerat e saj dhe të përcaktojë përparësitë e saj. Edhe ideja e "nevojave", e cila përfshin nevoja ekonomike, kërkon diskutim publik dhe shkëmbim informacioni, pikëpamjesh dhe analize. Në këtë kuptim, demokracia ka një funksion konstruktiv që i shton vlerën e saj të brendshme për jetën e qytetarëve dhe rëndësinë e saj instrumentale në vendimmarrjen politike. Përligjja e demokracisë si një vlerë universale duhet të marrë parasysh këtë larmi konsideratash.

Gjykimet mbi Globalizimin

Globalizimi korrespondon me pjesën e tretë të esesë. Amartya Sen mbron vazhdimisht përfitimet e globalizimit.

Dhe bazohet në disa argumente. Ai që drejton gjatë gjithë librit të që demokracia nuk është një shpikje e Perëndimit ashtu si globalizimi nuk është. Gjatë historisë ka pasur si nga lindja në perëndim dhe anasjelltas

Bota duhet të konsiderohet në fillim të mijëvjeçarit të kaluar sesa në fund. Deri në vitin 1000 pas Krishtit, zgjerimi global i shkencës, teknologjisë dhe matematikës kishte ndryshuar natyrën e Botës së Vjetër, por përhapja e tyre ndodhi në drejtim të kundërt nga ajo që vëzhgojmë sot. Teknologjia e lartë në 1000 AD përfshinte letër, shtypje, hark, barut, pezullim urë me zinxhir çeliku, busull magnetike dhe rrotë mulli. Të gjithë këta instrumente, të zakonshëm në Kinë, ishin praktikisht të panjohur në pjesë të tjera të botës. Globalizimi i çoi në të gjithë botën, përfshirë Evropën. Një lëvizje e ngjashme ndodhi me ndikimin e Lindjes në matematikën perëndimore.

Na kujton gabimi i ngatërrimit të globalizimit me perëndimorizimin

Ngatërrimi i globalizimit me perëndimizimi nuk është vetëm keqkuptim ahistorik, por gjithashtu tërheq vëmendjen nga shumë përfitime të mundshme që mund të rezultojnë nga integrimi global. Globalizimi është një proces historik që ka ofruar mundësi dhe përfitime të bollshme gjatë gjithë historisë, dhe vazhdon ta bëjë edhe sot. Vetë ekzistenca e përfitimeve të mundshme e bën çështjen e drejtësisë shpërndarëse një çështje themelore.

Argumenti i dytë përqendrohet në problemet e shpërndarjes së pasurisë që sjell Globalizimi dhe që janë arsyeja kryesore e ankesës. Globalizimi që na bën të ecim përpara nuk është i keq, por përkundrazi se si i rishpërndajmë përfitimet e tij.

Kapitalizmi global është shumë më i shqetësuar me zgjerimin e marrëdhënieve të tregut sesa me vendosjen e demokracisë, arsimin fillor ose mundësitë sociale të të varfërve. Globalizimi i tregjeve, i parë në vetvete, supozon një perspektivë joadekuate për të trajtuar problemin e prosperitetit ekonomik; është e nevojshme të shkojmë përtej përparësive të prodhuara nga vetë kapitalizmi global, parë nga kjo perspektivë. Siç thekson George Soros, sipërmarrësit ndërkombëtarë priren të preferojnë të punojnë me autokraci shumë të regimentuara sesa me demokraci më pak të regjimentuara, aktiviste; dhe kjo ka një ndikim regresiv në mundësitë e një zhvillimi më barazitar.

Përfundoni me një paragraf shumë interesant

Problemi kryesor i kësaj polemike nuk qëndron në vetë globalizimin, as në përdorimin e tregut si një institucion (ekonomik), por në pabarazinë që rezulton nga ekuilibri në marrëveshjet institucionale globale, me një shpërndarje mjaft të pabarabartë të përfitimeve të globalizimi. Prandaj, pyetja nuk përqendrohet në faktin nëse të dobëtit e botës përfitojnë në ndonjë mënyrë nga procesi i globalizimit, por më tepër në kushtet që i bëjnë ata të ndajnë në mundësi dhe përfitime vërtet të drejta.

Globalizimi meriton një mbrojtje të arsyetuar, por jo vetëm një mbrojtje, por kërkon edhe reformë.

Autori

Amartya Sen, Çmimi Nobel në ekonomi në 1998. Lindur në Bengal (Indi) në 1933, ai është rektor i Kolegjit Trinity, Universiteti i Kembrixhit.

Fara për t'u ndjekur

Me farë dua të them të dhëna ose ide që i konsideroj interesante dhe për të cilat do të doja të zgjeroja njohuritë e mia.

Filloj me një temë historike

Libri i parë i shtypur në botë ishte një përkthim kinez nga sanskrite i një traktati indian, i njohur më vonë si Diamond Sutra, nga një i urtë gjysmë indian, gjysmë turk me emrin Kumarajeeva, në shekullin e V, i shtypur në Kinë për katër dhe një gjysmë shekuj. më vonë në 868 pas Krishtit

Thellohuni në ato që dimë për këtë kushtetutë

Princi budist Shotoku, regjent i nënës së tij, Perandoresha Suiko, prezantoi një Kushtetutë relativisht liberale ose kempo, e njohur atëherë si "Kushtetuta e Shtatëmbëdhjetë Artikujve", në AD 604. Kjo përkoi kryesisht me frymën e Kartës. E madhe është lehtësia që vendimet e rëndësishme publike nuk u morën nga një person i vetëm, por u diskutuan nga disa individë ". Gjithashtu »As nuk lejohemi të ofendohemi kur të tjerët ndryshojnë me ne. Të gjithë njerëzit kanë një zemër dhe secila zemër ka njohuritë dhe mësimet e veta. E mira e tij është e keqja jonë dhe e keqja jonë është e mira e tij »

Uria e madhe e Kinës. Një episod historik për të hetuar.

Midis 1958 dhe 1961, Kina përjetoi urinë më të madhe në historinë e regjistruar, në të cilën rreth XNUMX deri në XNUMX milion kinezë vdiqën si rezultat i prishjes së kolektivizimit në të ashtuquajturin "Hapi i Madh përpara".

kërkim Histori e Matematikës, Howard Eves viti 1150 pas Krishtit

Më shumë demokraci dhe etikë në vlerësime

Duke menduar për temat që po lexoj, esetë po marrin gjithnjë e më shumë peshë.

Në Ikkaro kemi biseduar Aristoteli, idetë e tij dhe demokracia kushtetuese. Gjithashtu në etikë me Etika për Amadorin y Cili është qëllimi i etikës nga Adela Cortina, përveç atyre që duhet të rishikoj si Politika për Amador nga Fernando Savater dhe Mbi lirinë e John Stuart Mill.

Lini një koment