Zotero, Asistent i Kërkimeve Personale

zotero, asistent personal i hulumtimit

Kam kërkuar një mjet si Zotero, i cili më lejon të organizoj dhe menaxhoj në një mënyrë të thjeshtë dhe efikase të gjithë informacionin që po ruaj në tema që më interesojnë, projekte që dua të punoj dhe / ose artikujt që do të shkruaj.

Dhe është se megjithëse Zotero njihet nga njerëzit si një menaxher i bibliografisë dhe ka qenë funksioni i tij kryesor për një kohë të gjatë, sot ata vetë e përcaktojnë projektin si një Asistent personal i hulumtimit. Dhe është gjëja më interesante që kam parë ndonjëherë.

Shikoni sepse nëse jeni krijues ose ju pëlqen të punoni në projekte, të hulumtoni dhe të mbledhni informacione për tema të ndryshme, do të dashuroheni.

Cfare eshte

Zotero është një mjet falas, i lehtë për t’u përdorur për t'ju ndihmuar të grumbulloni, organizoni, citoni dhe ndani hulumtimet.

E vërteta është se unë ruaj shumë informacione në shumë formate të ndryshme, pdf, imazhe, video, artikuj, libra, etj. dhe e kam shumë të vështirë të mbaj rregull dhe pastaj të kem gjithçka afër kur kam nevojë për të.

Imagjinoni që dua të bëj kërkime mbi një temë. Një ditë gjej një letër në pdf, një tjetër bëj disa fotografi të ngjashme, një ditë gjej imazhe në internet, një ditë thjesht shkruaj disa referenca ose një libër për të lexuar, ose një email kontakti nga një ekspert i kësaj teme.

Suscríbete në listën tonë korrekt

Dhe kështu me kalimin e kohës kur dua të shkruaj për ndonjë nga këto tema kam të gjitha informacionet në dorë.

Kjo sa apriori duket kaq e thjeshtë nuk kam arritur ta organizoj mirë.

Unë kam provuar mënyra të ndryshme. Përdorimi i drafteve të Evernote, Pocket, blog, por gjithçka ka mungesa shumë të mëdha dhe ato nuk i shërbejnë mënyrës sime të punës.

Dhe duke kërkuar kam gjetur Zotero, dhe tashmë tërheq fijen me një mori alternativash që nuk e dija se ekzistonin.

Sourceshtë burim i hapur https://github.com/zotero

Zotero brenda. Si të përdoret

Këto janë disa pamje të ekranit të ndërfaqes së mjetit. Por nëse doni të shihni se si funksionon, hidhni një vështrim në videon që unë kam lënë më lart dhe mund të merrni një ide më të qartë

Mjeti ndahet në tre seksione. Në të majtë ne shohim strukturën kryesore të skedarëve dhe bibliotekave tona

ndërfaqe grafike zotero

Në qendër shfaqet ajo që është në dosje dhe në të djathtë ne shohim të dhëna dhe meta të dhëna të ndryshme të skedarëve.

menaxhoni projekte dhe hetime, arkiva me zotero

Unë lë shumë karakteristika që i shohim në video.

skedoni metadata në zotero

Ne gjithashtu mund të shtojmë etiketa për të lidhur dokumente, shënime, etj. Në mënyrë të kryqëzuar midis projekteve të ndryshme.

etiketat në zotero

Zotero është një ndihmës personal i hulumtimit. Një mjet për të mbledhur, strukturuar dhe shkëmbyer informacion.

Kam kohë që kërkoj diçka të ngjashme

E lë videon përsëri sepse mendoj se na shërben shumë më mirë për të parë se çfarë mund të bëjmë me këtë mjet.

Shkarkoni Zotero

Në varësi të sistemit operativ që përdorni, ka mënyra të ndryshme për ta shkarkuar dhe instaluar atë.

Hyni në seksionin e shkarkimeve në faqen zyrtare të internetit dhe zgjidhni sistemin tuaj operativ. Ju do të shkarkoni një .exe për Windows, një .dmg për macOS dhe shtesën përkatëse për Linux

Shtesa

Përveç funksionaliteteve të problemit, ekziston një shtrirje e madhe shtojcash që na lejojnë të shtojmë shumë funksionalitete dhe të përdorim zotero në zona të tjera.

Kështu për shembull ne shohim se ka shtojca për WordPress dhe për Drupal. Integrimet LaTex dhe Tex. Me softuer statistikor si RStudio.

Shtojca për të përmirësuar importet dhe për të shtuar funksionalitete në bashkëngjitje. Një botë e tërë që po zgjerohet gjithnjë e më shumë.

Integrimi me Google Scholar ose Google Books

Hyni për të parë të gjithë plugins.

ZoteroBib

Shtë specializimi i mjetit si menaxher bibliografik. Nëse po kërkoni vetëm një menaxher bibliografik për librin, tezën tuaj, etj., Mund ta provoni këtë mjet shumë më të thjeshtë.

ZoteroBib ju ndihmon të krijoni një bibliografi menjëherë nga çdo kompjuter ose pajisje, pa krijuar një llogari ose instaluar ndonjë softuer. Isshtë prezantuar për ju nga ekipi që qëndron pas Zotero, mjeti i fuqishëm i kërkimit me burim të hapur të rekomanduar nga mijëra universitete në botë, kështu që mund t’i besoni për t'ju ndihmuar të shtoni burime pa probleme dhe të prodhoni bibliografi të përsosura. Nëse keni nevojë të ripërdorni fontet në shumë projekte ose të krijoni një bibliotekë të përbashkët kërkimore, ju rekomandojmë të përdorni Zotero.

Këtu tuaj faqen zyrtare të internetit

Zotero në Word dhe LibreOffice

Një nga opsionet më të përdorura nga të gjithë ata që po shkruajnë TFG, tezën e tyre, tezën e doktoratës, etj.

Integrimi i Zotero me redaktuesin tonë të tekstit, qoftë Office Word ose një redaktues i softuerit të lirë si LibreOffice zgjidh menaxhimin e lodhshëm bibliografik dhe citimin e këtij lloji të projektit.

Useshtë përdorimi më i njohur i këtij projekti. këtu ne po i japim asaj një përdorim më të përgjithshëm, duke përfituar nga e gjithë pjesa e menaxhimit të projektit dhe informacionit që është shumë më i panjohur

Unë jam duke përgatitur një udhëzim specifik për instalimin dhe përdorimin e Zotero në Word dhe LibreOffice

Lidhës Zotero për Chrome dhe Firefox

Kjo shtojcë ose shtesë për shfletuesin do të jetë thelbësore nëse do të përdorni intensivisht Zotero, pasi nuk ka asgjë më komode sesa të shfletoni një skedar ose një artikull që ju intereson, duke klikuar në një ikonë të shfletuesit dhe ruhet automatikisht në Zotero .

Imagjinoni një xhep, por e mbani atë brenda dosjeve të projektit tuaj.

Pse Zotero dhe jo një tjetër?

Unë akoma po e testoj, por e kam zgjedhur sepse përshtatet shumë mirë me nevojat e mia për të qenë në gjendje të punoj me një numër të madh të formateve.

Dhe gjithashtu sepse është me Burim të Hapur dhe e preferoj më shumë se zgjidhjet e pronarit.

Alternativat

Ka shumë dhe ju duhet t'i studioni dhe t'i hidhni një sy atyre. Megjithëse fillimisht i hedh poshtë zgjidhjet pronësore, por i lë në listë në rast se ju shërbejnë.

Alternativa kryesore, më komerciale dhe e njohur është Mendeley, pothuajse mund të themi se është Zotero ai që është një alternativë ndaj Mendeley.

Lini një koment