Ahli géologi dina kasusahan ku Nahúm Méndez

Ahli géologi dina kasusahan ku Nahúm Méndez

Karangan ngapopulerkeun leutik pikeun ngenalkeun urang kana dunya géologi anu saé. Cocog pikeun sadayana anu hoyong ngamimitian sareng mendakan naon anu dilakukeun élmu ieu.

Ahli géologi dina kasusahan. Perjalanan ngalangkungan waktos sareng kana bagian paling jero Bumi

Panulis nyaéta Nahúm Méndez, géologis sareng panulis blog tina Ahli géologi dina kasusahan. Kuring parantos lami nuturkeun anjeunna dina twitter na @geologoinapuros

Abdi resep pisan, tapi kuring bakal resep anjeunna langkung seueur kana géologi lapangan. Kuring miharep bakal aya jilid kadua anu parantos ngalebetkeun perkawis jinis formasi, batu, mineral, jst. Dokumén anu ngabantosan saurang naturalis pikeun kaluar ka lapangan sareng ngartos naon jinis formasi anu anjeunna tingali sareng kunaon aranjeunna parantos kabentuk.

Abdi hoyong nyorot 2 hal.

  1. Sapanjang buku kami ditekenkeun sareng nunjukkeun kumaha unik géologi, astronomi, sareng iklim. Geologi sareng Iklim Pangaruh tina kajadian géologis beda-beda iklim, tapi variasi dina iklim ogé nyababkeun bencana géologis
  2. Katerangan kumaha musnahna dinosaurus. Sigana kuring mah petikan sareng rekonstruksi anu pohara menarik.

abdi sono

Penjelasan Singkat ngeunaan Geologic Timescales, sahenteuna anu dianggo dina buku. Kadang-kadang anjeunna nyarioskeun ngeunaan eons sareng waktos sanés ngeunaan umur, jaman, sareng anjeunna datang pikeun nyasabkeun kuring. Sugan hiji lampiran di akhir ku inpormasi ieu bakal janten ide anu saé.

Mangrupikeun titik anu kuring hoyong marios ogé kalayan inpormasi éksternal. Kuring ayeuna nyéépkeun sababaraha catetan dina bab anu béda-béda, hal-hal anu kedah diémutan sareng topik-topik sanés anu bakal dilegakeun ka hareup.

Upami anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis pentingna sagara, tingali ulasan ngeunaan Dunya biru ku Sylvia A. Earle

catetan

Pembentukan tata surya

Sadaya bagian tina kabentukna tata surya sareng planét urang ogé dijelaskeun kalayan saé pisan sareng kalayan kaunggulan gaduh gambar anu mengesankan dina masalah khusus Nationa Geographic

Ti Big Bang dugi ka dibentukna sistem tatasurya dumasar kana pengelompokan elemen ku daya tarik gravitasi anu nyababkeun yén di daérah anu paling padet bahanna gumulung, ngawangun meteor leutik anu teras-terasan silih tabrak dugi ka kéngingkeun seueur massa yén dina inti mimiti ngahiji, ngagabungkeun deui sareng ngabentuk langkung seueur unsur.

Ngajelaskeun sababaraha jinis planét dina sistem, taringgul sareng gas, sareng naha éta ngawangun

Sabuk Kuiper sareng Awan Oort. Oort, antara Mars sareng Jupiter. seuseueurna awakna taringgul sareng logam

Asteroid pangageungna nyaéta Ceres kalayan diaméterna ampir sarébu kilométer

Kuiper saluareun orbit Néptunus didamel tina és.

Wujudna bumi sareng bulan

Formasi bumi sami sareng pepelakan sistem surya anu sanés. Ngajelaskeun yén bumi gaduh cincin sareng tilu téori anu paling ditampi ngeunaan pembentukan bulan, fisi, anu dinyatakeun ku George Darwin, putra Charles Darwin dina akhir abad ka-XNUMX. Salah sahiji néwak sareng salah sahiji pangaruh hébat anu paling ditampi

Bencana beusi anu kajantenan nalika Bumi ngalangkungan 1538ºC, suhu dimana zat beusi lebur. Planét ieu dina kaayaan kentel sareng unsur-unsur beurat murag kana inti.

The Precambrian

Salami 4.000 milyar taun, 90% sejarah Bumi

James hutton, sadar yén skala waktu géologis langkung lega sareng umur bumi diitung ku téks-téks Alkitab henteu jalan

Tina radiasi radiometric anu ngamangpaatkeun disintegrasi sareng isotop, nilai-nilai anu caket kana anu ayeuna mulai diitung.

Arthur Holmes taun 1940 kalayan téhnik ieu tanggal Bumi dina 4500 juta taun.

Ti dieu urang teraskeun kana panjelasan ngeunaan sababaraha lapisan Bumi, ngeunaan struktur internalna

Ti drift buana Wegener dugi ka tektonik piring, anu mangrupikeun téori anu ditampi ayeuna

Sareng bab ieu dipungkas ku jaman és anu hébat dina mangsa ieu nalika saratus rébu taun éta janten tiis dugi ka dieusian pinuh ku és salami 50 juta taun. Éta tiasa kusabab faktor anu béda. Massa buana di lokasi sanés anu ngagambarkeun panas langkung seueur tibatan nyerepna. Hujan langkung ageung sareng cai sareng co2 diréaksikeun ku batu sareng kusabab aya sakedik co2 aya kirang panas di atmosfir sareng kamungkinan letusan gunungapi anu lebu na bakal ngagambarkeun sinar panonpoé sareng henteu ngijinkeun panas asup

The Paleozoic

Hal ieu dipuseurkeun di Kamboja kalayan dibentukna Pangea, salah sahiji supercontinén anu béda anu parantos aya sareng permukaan na muncul (Gondwana9 teras di Carboniferous

Tina lima punah anu hébat anu parantos aya di planét urang, 3 kajadian di Paleozoic

Tina kapunahan, gampang sareng jaman batubara, karboniferous, tina penampilan pepelakan di bumi sareng kumaha jaman édisi Ordovician-Silurian panginten disababkeun

Kumaha fosilna sareng kumaha supercontinén dibentuk

Sareng pupus permoth anu pikasieuneun antara Permian sareng Triassic, tapi punah sejarah sareng éta anu muka jalan pikeun dinosaurus

The Mesozoic

Ti 250 juta taun ka pengker dugi ka 66 juta taun ka pengker. Éta dipikaterang janten jaman dimana dinosaurus maréntah Bumi.

Éta kalebet, Triassic, Jurassic, Cretaceous anu mangrupikeun hal anu paling disada pikeun urang sadayana. Di Jurassic sareng Cretaceous aya naékna permukaan laut anu signifikan.

Tutuwuhan kembangan munggaran ogé muncul. Sareng dina jaman Cretaceous, lebah némbongan.

Dina Triassic mamalia munggaran ditingali, ukuranana leutik sareng manuk munggaran anu asalna tina épolusi dinosaurus ogé katingali

Pupusna Triassic-Jurassic, éta sanés anu paling dikenal sanaos maéhan 1/3 spésiésna di Bumi. Saatos punah ieu, dinosaurus ngamimitian kakuasaanana.

Di Paleozoic, seuseueurna cadangan Karbon dibentuk sareng di Mesozoic, seuseueurna hidrokarbon sapertos minyak.

Kapunahan Cretaceous-Paleogene. Anu paling dikenal, nyaéta tina meteorit anu mareuman dinosaurus. 75% spésiés di bumi ngaleungit

Kawah Chicxulub antara semenanjung Yucatan sareng Teluk Méksiko

A 2 rebu km sakitar dampakna bakal ngajugjug leuweung, gempa bumi saageung 01 atanapi 11 dihasilkeun.

The Cenozoic (jaman mamalia)

Éta hartosna kahirupan anyar. Buana ngalih ka posisi ayeuna nalika Pangea putus. Mangrupikeun waktos anu mendingan global

Krisis Salinitas Messinian

Di handapeun Laut Tengah aya setoran uyah ageung, di sababaraha daérah kandelna 3km. Éta dianggap garing atanapi sacara praktis eo salami 300.000 taun. Diasumsikeun yén daérah Selat Gibralatar diangkat ku tabrakan dua piring sareng teu aya cai anu lebet. Dina waktos anu di Laut Tengah dipasang deui sareng ngeusi, nyarioskeun naékna 10 m per dinten sareng cai lebet dina 300km / jam kalayan curug langkung ti 1000 méter.

Selandia

Selandia Anyar bakal janten bagian ti Selandia, bagian anu tetep muncul. Selandia mangrupikeun bagian tina Gondwana, saatos Pangea peupeus 200 juta taun ka pengker.

The Quaternary sareng jaman és séjén

Astronomi sareng tiori anu aya hubunganana sareng gerakan bumi kana jaman és kuarternér. Siklus Milankovitch anu ngatur iklim Bumi

Dryas panganyarna

Anjeunna tungtungna nyarioskeun tentang gunungapi sareng iklim sareng pemanasan global anu bakal datang.

Kahareup Bumi

Sebutkeun kana Antroposen

Milarian sumber daya luar angkasa, logam, mineral, cai dina asteroid luar angkasa,

Sareng kamungkinan panyabab akhir bumi, résiko géologis anu ngancam ka urang.

Galeri gambar

Sababaraha poto anu kuring candak pikeun ngiringan resensi, nganggo kalsit, sareng geode sareng sababaraha fosil

neangan

Topik khusus pikeun milarian inpormasi ngeunaan

  • Kepler 444
  • Chondrules
  • Bencana beusi
  • Médan magnét salaku pelindung
  • Prinsip dasar géologi ku Nicolás Steno
  • Gempa Valdivia

Ninggalkeun comment hiji