Etika kosmopolitan ku Adela Cortina

Taruhan pikeun kawarasan dina waktos pandémik.

Kuring nyarios yén kuring moal maca deui buku atanapi éséy ngalawan latar tukang pandémik. Sanggeus kuciwa tina Pandemik Zizek, Kuring nyandak kaluar dina Innerarity Pandémokrasi sareng kuring parantos ngeusian dosis karangan pandémik.

Teras kuring sumping ka perpustakaan sareng ningali volume Etika kosmopolita sareng kuring ku Adela Cortina maca sadayana anu kuring mendakan. Salawasna metot. Dina blog kuring ninggalkeun review ngeunaan Naon étika anu saé leresna? sareng kuring parantos ngantosan bukuna anu paling terkenal Aporophobia, panolakan jalma miskin.

Buku ieu kedah aya di perpustakaan pribadi abdi. Ieu mangrupikeun salah sahiji buku anu anjeun bakal ngagariskeun sadayana sareng anjeun kedah teras-terasan maca deui. Anjeun tiasa mésér dieu.

Sareng sareng ieu kuring tinggalkeun sapertos biasa catetan anu dipikaresep ku kuring.

Kerentanan sareng tanggung jawab

Dina étika miara, tanggung jawab, altruisme, timbal balik, welas asih, martabat.

Jawaban Emmanuel Levinas jelas. Nya éta nyanghareupan anu sanés, gambar kameumeutna, anu nyababkeun kuring janten moral, sanés otonomi atanapi kabébasan individu. Éta mangrupikeun mahluk anu sanés anu peryogi bantosan anu ngajantenkeun kuring janten subjek moral, wajib masihan bantosan, anu ngajantenkeun kuring tanggung jawab. Ayana anu sanés anu nyababkeun kawajiban moral, saluareun timbal balik. Tanggung jawab lain datang ti diri sorangan, tapi ti luar, lain kuring nu ngagagas, tapi kuatna beungeut nu sangsara.

Hiji hal anu jelas anu kuring diajar saatos maca buku ieu nyaéta kuring kedah maca Ortega y Gasset ayeuna Aristoteles.

Kusabab kahirupan manusa nyaéta pagawéan sareng padamelan étika, ngajantenkeun diri ku langkung milih dina kaayaan konkret tina sababaraha nilai atanapi anu sanés, sakumaha saur Ortega. Lantaran kitu, neutrality teu aya, tapi urang salawasna hirup ngahargaan, opting pikeun sababaraha tujuan atawa lianna.

Jaga démokrasi

Jinis démokrasi sareng naon anu urang peryogikeun pikeun jalan démokrasi. Sareng diantara sadaya inpormasi ieu serelek hikmah anu kuring hoyong nyorot kusabab kumaha ayeuna ayeuna di masarakat urang.

Pikeun démokrasi tiasa jalan, politikus kedah hormat bédana antara musuh sareng musuh. Musuh nyaéta jalma anu anjeun hoyong eleh. Musuh nyaéta jalma anu anjeun hoyong ancurkeun. Hanjakal, beuki pulitik musuh, éta pulitik salaku perangÉta ngagentos politik musuh, sareng populisme tina hiji tanda atanapi anu sanés anu nyalahkeun ieu.

Démokrasi mangrupikeun topik anu di-hackneyed dina blog ieu sareng sababaraha bacaan

Kota adil

Pulihkeun kota salaku tempat pasamoan sosial, budaya sareng politik

Hak ka kota mangrupikeun hak koléktif, éta nunjukkeun ku sababaraha cara kakuatan pikeun ngonpigurasikeunana ku ngarahkeun prosés urbanisasi. Jeung kota mangrupa salah sahiji bentuk organisasi manusa anu tujuanana pikeun mantuan ngajaga bahan jeung hak formal nu ngawangun kawarganagaraan: hak nu patali jeung perumahan, ruang publik, transportasi, lingkungan sehat. Tapi ogé hak-hak politik jeung sosial anu kaayaan sisipan di kota, kayaning sarua pulitik-légal, identitas minoritas, gaji warga atawa panghasilan dasar, latihan kontinyu, miara di kali kerentanan husus, katuhu malah lingkungan sehat sarta pangwangunan. . Sadaya ieu, hiji labél atanapi anu sanés, ngaklaim ngawangun kota anu adil, tapi dina waktos ayeuna garis panalungtikan parantos dibuka sacara terang-terangan kalayan judul "kota adil"

Urang kedah mendakan kaadilan minimal anu kedah dibagikeun ku sadayana pikeun ngawangun kota anu adil. janten politisi fasilitator sareng manajer pikeun kapentingan umum.

Anjeunna ends up Listing pending tantangan pikeun ngahontal kota adil, tapi kuring nyangka yén topik ieu kudu digali dina artikel béda.

Gerontophobia sareng pandémik

Pasti salah sahiji masalah anu paling sénsitip tina sakumna pandémik. Nalika teu aya sumber daya anu cekap pikeun ngurus sadayana sareng seueur jalma anu hoyong manula ditinggalkeun kusabab aranjeunna kirang hirup atanapi kusabab aranjeunna parantos hirup langkung lami. Abdi henteu hoyong janten anu kedah milih saha anu hirup sareng anu maot. Tapi kuring jelas yén anjeun kedah gaduh sababaraha kritéria sareng panulis ngajelaskeun éta kalayan saé.

Dina kasus laporan ti Kamentrian Kaséhatan, sacara eksplisit ditunjukkeun pikeun henteu ngabentenkeun dumasar kana umur atanapi cacad, tapi mertimbangkeun dumasar kana kasus-ka-kasus, kalayan nganggap kaayaan klinis sareng ekspektasi objektif. unggal pasien. Pasién anu langkung ageung kedah dirawat dina kaayaan anu sami sareng sesa populasi, ngahadiran unggal pasualan khusus, sareng sami sareng jalma anu cacad atanapi pikun. Ajén sarua sakabéh jalma nungtut eta. Heuristik martabat nyalametkeun nyawa sareng, dina hal ieu, nyegah ngalawan gerontophobia anu tiasa langkung sadar sareng eksplisit. Ieu mangrupikeun palajaran anu suksés pikeun ayeuna sareng ka hareup.

Kamanusaan, kasuburan jeung utiliti

Éta mangrupikeun téma anu ngulang deui dina kamanusaan, pikeun ngobrol ngeunaan kamanusaan ogé nguntungkeun. Leres yén dina waktos urang aranjeunna anu ageung dipohokeun kana élmu-élmu sareng yén persatuan antara disiplin ieu leungit.

… Kecap mani Aristoteles resound, recalling yén filsafat kahiji nyaéta élmu pang luhur persis sabab teu produktif: «Ieu dibuktikeun yen urang teu neangan eta pikeun sagala pamakéan séjén, tapi sagampil urang nelepon lalaki bébas anu keur dirina. sareng sanés pikeun anu sanés, ku kituna urang nganggap ieu salaku hiji-hijina élmu gratis, sabab ieu nyalira pikeun dirina ».

Dina bukuna Nirlaba Martha C. Nussbaum ngurus topik anu sarua.

Ku alatan éta, éta bakal merenah pikeun netelakeun posisi saperti Martha C. NJssbaum, anu dina téks Nirlaba dirina, sakumaha dina sakabéh genre ieu, criticizes karanjingan dunya global, disetir ku kahayang untung, dina Anu penting pikeun membela kamanusaan sabab henteu ngudag kauntungan, sareng ku sabab éta, aranjeunna mangrupikeun oasis penting pikeun pangwangunan umat manusa sareng démokrasi.

....

Lantaran kitu, éta pantes pikeun ngémutan usulan sapertos Rens Bod dina buku monumentalna Sajarah Anyar ngeunaan Kamanusaan, di mana manéhna boga pamadegan yén humaniora ogé geus nyumbang kana kamajuan ékonomi jeung direngsekeun masalah beton. Dina panempoan Bod, anu kajantenan nyaéta seueur sajarah élmu anu ditulis pikeun nyorot prestasina pikeun karaharjaan umat manusa, tapi henteu aya sajarah kamanusaan sacara gembleng anu ditulis. Upami urang terang sajarah kamanusaan, urang bakal sadar yén visi aranjeunna parantos ngarobih jalan dunya,

Abdi nyarankeun pisan Nuccio Ordine dina bukuna anu saé Mangpaat anu teu aya gunana.

Jaga kecap. Jurnalisme sareng média sosial

Pentingna jurnalistik, kecap, bebeneran sareng pangaruh jaringan sosial dina kahirupan urang salaku warga nagara

Ku sabab kitu sigana média sosial, anu dilahirkeun kalayan janji nguatkeun démokrasi, tinangtu kumaha jalanna, ngabantosan ngarusak éta pisan. Aranjeunna nyayogikeun warta pikeun jalma anu aranjeunna henteu bakal gaduh aksés, tapi aranjeunna ditawarkeun dipilih sareng distorsi ku cara anu aksés kana kanyataan sigana ampir dilarang.

Dina waktos nalika emotivism ngadominasi ruang publik tina hoax, post-truth, populisms skéma, usulan demagogic, banding kana émosi korosif, éta urgent pikeun nginget yén tungtutan kaadilan téh moral nalika aranjeunna ngalibetkeun alesan nu bisa dijieun eksplisit sarta dina yén éta bisa ngahaja kabuka. Sareng, di luhur sadayana, yén kritéria pikeun ngabédakeun nalika pamenta anu adil sanés intensitas ngagorowok di jalan atanapi dina jaringan, tapi diwangun dina verifikasi yén éta nyugemakeun kapentingan anu universal, sanés ngan ukur kelompok, bahkan henteu ngan ukur. golongan, mayoritas. éta argumen pangalusna, jantung kaadilan.

Populisme

Bagian ieu ngécéskeun hiji hal anu urang sadaya geus wondered dina sababaraha waktu lamun urang nyebutkeun. Kumaha mungkin aranjeunna terus milih X? Saha waé anu kuring terang, partey sareng ideologi éta. Kalayan naon anu anjeunna bohong, kumaha éta jalma henteu nganggap anjeunna sareng milih anjeunna deui.

Mémang, élmu kognitif nembongkeun yen manusa mikir dina watesan pigura evaluative jeung métafora; pigura aya dina synapses otak, fisik hadir dina bentuk sirkuit neural; urang napsirkeun fakta tina pigura eta, jadi lamun fakta teu cocog pigura, urang tetep pigura jeung malire fakta. Ieu ngécéskeun yén nyaho skandal dina hubungan jeung politikus ti grup sorangan, ngabogaan warta yén maranéhna incoherent, korup, atawa nu sabenerna nawarkeun proposal tapi masquerades, teu ngarobah posisi jumlah alus warga. Sakali pigura diwangun, lamun fakta teu cocog pigura - aranjeunna sigana ngomong - goréng pikeun fakta.

Éta sababna pendidikan sareng pamikiran kritis penting.

Demokrasi alesan jeung parasaan

Hal-hal anu penting, tina sudut pandang démokrasi konstitusional atanapi nasionalisme sipil bakal disimpulkeun dina naon anu disebut patriotisme konstitusional. Ieu diwangun, dina kanyataanana, adhering ka minimum kaadilan yén masarakat teu bisa renounce tanpa ragrag handap minimum manusa, sarta yén kudu dirojong ku standar etika béda tina maximums.

Etika kosmopolitan

Salaku urang maju, urang meunang deeper tur deeper kana konsép etika kosmopolitan, nepi ka rengse dua bab panungtungan buku dedicated ka cosmopolitanism.

Ahli waris ma'rifat aoga ku masarakat jalma bébas, sanggup nampilkeun bantahanana kana klaim-klaim anu diklaim rasional.

Éta étika global pikeun ngarengsekeun masalah global. nu ngawengku sakabeh umat manusa jeung alam nu urang nyieun kaputusan anu mangaruhan urang sadayana. Kabutuhan pikeun ngarti tur ngahijikeun budaya béda, tapi dina abad ka-XNUMX kaadilan global pikeun membela tungtung nu mutuskeun penting pikeun sakabéh jeung nu urang kudu prioritas.

Kejahatan radikal, pikeun bagianna, diwangun ku kacenderungan pikeun ngutamakeun egois tibatan hukum moral, pikeun nuturkeun maksim kapentingan diri anu bakal urang universalkeun pikeun satuju sareng umat manusa. Prioritas egois ieu, anu konstan dina dunya moral, aya dina dasar video Latin dictum meliora proboque deteriora sequor.

Tapi panulis ninggalkeun kota kosmopolitan utopia pikeun nyarioskeun masalah anu bakal aya iste ieu sareng khususna masalah anu bakal urang gaduh upami urang nyobian ngalaksanakeun sistem ieu.

Jalma kudu empowered jadi hiji tungtung dina diri. Etika kosmopolitan tanpa kaadilan global mustahil, tapi ieu bakal meryogikeun pamaréntahan dunya, anu kaluar tina prospek anu bakal datang.

Sanajan beuki loba alatan globalisasi aya kasus

Sakumaha anjeun tiasa tingali, seueur maca sareng muhasabah.

Urang ngobrol ngeunaan naon anu kuring pikir typo a

Dina kaca 84, éta diucapkeun disebut verbatim

Urang terang yén Asosiasi Sarnago, yén kota Soriano anu dicaritakeun ku Julio Llamazares kalayan saé dina The Yellow Rain -sabab kota-kota anu aya hubunganana-, parantos tiasa ngarehabilitasi sareng pulih deui, ...

Tah, populasi nu dimaksud dina novel karya Julio Llamazares (diulas dina blog) nyaeta Ainielle, tur éta di Huesca.

cutatan metot

interdisciplinary mangrupakeun constitutive pangaweruh manusa. Salaku panyipta Universitas Humboldt Berlin terang pisan, rasionalitas manusa unik, dina panggunaan téoritis, praktis atanapi téknis, sareng kasatuanna muncul dina widang pangaweruh anu béda tina filsafat anu salaku "meta-pangaweruh".

buku

  • Leutik Éta Geulis: Ékonomi saolah-olah Jalma Matéri ku Ernst Friedrich Schumacher
  • Republicanism of Philip Pettit
  • Daun beureum Miguel Delibes
  • Dua budaya jeung revolusi ilmiah. Ti fisikawan Britania jeung novelis CP Salju
  • The Utilitarianism of John Stuart Mill
  • Sajarah anyar kamanusaan ku Rens Bod

Aya 3 deui anu pikaresepeun tapi kuring parantos maca

Ninggalkeun comment hiji