Gurun Tartars ku Dino Buzzati

Tinjauan, argumén sareng kapanasaran The Desert of the Tartars ku Dino Buzzati

Kuring ngagaduhan buku ieu kaluar ti perpustakaan kusabab batur sapagawean kuring anu nyarankeun éta ka kuring. Kami parantos terang cita rasa urang sareng nalika anjeunna nyarankeun naon-naon ka kuring, anjeunna biasana leres. Gurun Tartars nyaéta hasil karya atanapi opus magnum ku Dino Buzzati. Dina édisi ieu Alianza Editorial tarjamahanana ku Esther Benítez.

Kalayan tarjamahan Spanyol munggaran di Gadir Editorial taun 1985 sumping tipayun ku Borges. Hayu urang tingali naha kuring tiasa mendakan édisi atanapi prolog na kuring tiasa maca éta henteu nganggo édisi ti Alianza Editorial.

Argumen

Létnan Giovanni Drogo ditugaskeun ka Béntiani Bastiani, benteng wates, anu wawatesan sareng gurun tempat aranjeunna kedah membela nagara tina serangan, nyaéta tina Tartar anu henteu pernah datang.

Kahoyong sadaya anggota bénténg nyaéta ngahontal kahéngkéran dina ngempur, ngabela tanah airna, tapi Bastiani mangrupikeun wates maot di payuneun gurun dimana urang bakal ningali kahirupan lalaki ngalir dina rutinitas sadidinten. Henteu aya hubunganana sareng teu aya cita-cita. Monotoni. Panggero gurun, mélaan. rutinitas

Upami kuring kedah nangtoskeun buku ieu ku hiji kecap éta bakal kalem. Kuring bakal ragu antara rutin sareng melankolis, tapi kuring bakal ninggalkeun kasedih (pikeun Kuburan kunang-kunang), atanapi katiisan anu bakal ditugaskeun Hujan konéng.

Ngalangkungan waktos, teu kaambeu, ngantepkeun kahirupan ngalangkungan tukeran pikeun harepan tibatan ngamangpaatkeun kalolobaanana.

Ngahontal tungtung kahirupan sareng sadar kana kasalahan.

Upami anjeun salah sahiji anu resep tindakan dina novél, tong nyobian maca éta, upami anjeun hoyong bacaan anu riang pikeun naékkeun sumanget anjeun, kuring ogé henteu nyarankeun éta. Di sisi anu sanésna, upami anjeun hoyong ngeunteung kana hal-hal anu penting dina kahirupan sareng iraha pikeun cicing, cobian.

Éta panasaran sabab pas buku réngsé éta tinggaleun kuring rada teu paduli. Tapi sakumaha sababaraha minggu ka pengker, perasaan kaagungan beuki parah nalika nyarios ngeunaan anjeunna sareng nembongan dina seueur renungan kuring. Sareng kuring leres-leres ngahargaan buku-buku ieu anu langkung lami, anjeun langkung émut ..

Langkungna Waktos

Hal anu biasana kuring tuliskeun nyaéta rujukan anu didamel ku waktos. Éta téma anu janten teras-terasan pikeun kapentingan kuring. Upami anjeun ogé resep anjeun tiasa maca Kumaha jalanna waktos Hujan konéng

Dina buku ieu kuring henteu mampuh nolak nyalin sababaraha sempalan anu kuring resep pisan ngeunaan jalanna waktos.

Sareng waktos éta, tepatna wengi éta - oh, upami anjeunna terang, panginten anjeunna moal ngaraos resep bobo - tepatna wengi éta hiber waktos anu teu tiasa dibenerkeun dimimitian pikeun anjeunna.

Dugi ka waktos éta anjeunna parantos maju dina jaman teu padamelan nonoman kahijina, jalur anu sigana teu aya watesna salaku budak, anu mangtaun-taun ngalangkung lalaunan sareng léngkah-léngkah ringan, janten teu aya anu ngémutan angkatna. Urang jalan-jalan, ningali-ningali kalayan panasaran, teu kedah buru-buru, teu aya anu ngaganggu urang ti tukang sareng teu aya anu ngantosan urang, ogé para sahabat maju tanpa was-was, sering lirén banyolan. Ti imah, di panto, manula salam hormat, sareng ngadamel gerakan nunjukkeun cakrawala ku imut kapinteran; Maka hate mimiti diteunggeulan ku karepna heroik sareng lembut, sateuacana hal-hal éndah anu diarep-arep engké diraoskeun; Aranjeunna masih ningali urang, henteu, tapi éta pasti, leres-leres pasti, yén hiji dinten urang bakal ngahontal aranjeunna.

Naha masih seueur kénéh? Henteu, cekap meuntas walungan éta di handapeun, nyebrang gunung-gunung anu héjo. Naha urang henteu acan sumping, ngahaja? Naha henteu tangkal-tangkal ieu, padang rumput hejo ieu, bumi bodas ieu anu urang pilari? Sakedap masihan kesan yén enya sareng saurang hoyong lirén. Engké kadéngéna nyarios yén payun langkung saé, Sareng jalanna diteruskeun deui tanpa mikir.

Janten anjeun teras-terasan leumpang di tengah-tengah ngantosan anu pasti, sareng dinten-dintenna panjang sareng tenang, panonpoé ngagurilep luhur di langit sareng katingalina anjeun henteu pernah hoyong murag ka kulon.

Tapi dina titik anu tangtu, ampir sacara naluriah, anjeun balik deui sareng gerbang macét di tukangeun anjeun, nutup jalan balik. Teras anjeun ngaraos yén aya anu robih, panonpoé henteu sigana deui henteu gerak, tapi gancang gerak, aduh, boro-boro waktos kanggo ningali éta sareng éta parantos bergegas nuju ujung cakrawala; salah aya bewara yén awan moal deui ngégél dina sela-sela langit, tapi ngungsi, silih tindih, kitu teuing rurusuhan aranjeunna; salah sahiji ngartos yén waktosna ngalirkeun sareng yén perjalanan éta kedah ogé tamat hiji dinten anu sepi ogé.

Dina hiji waktos di tukangeun urang aranjeunna nutup gerbang anu beurat, nutup ku kecepatan kilat sareng teu aya waktos kanggo mulang. Tapi Giovanni Drogo dina waktos éta bobo, teu terang, sareng seuri dina impianana sapertos budak leutik.

Bakal sababaraha dinten sateuacan druggone sadar naon anu kajantenan. Éta teras bakal sapertos ngahudangkeun. Anjeunna bakal ningali-ningali teu percaya; maka anjeunna bakal nguping undak-usuk undak usuk ti tukangeunna, sareng anjeunna payun anjeunna sumping heula. Anjeun bakal ngadangu waktos waktos hoyong pisan nyeken sapanjang kahirupan. Angka imut moal aya deui nembongan dina jandéla, tapi raray teu bergerak sareng teu paduli. Sareng upami anjeunna naroskeun sabaraha jalan anu kénca, aranjeunna bakal nunjuk ka cakrawala deui, enya, tapi tanpa kahadéan atanapi kabagjaan. Samentawis rerencangan bakal leungit tina paningal, sababaraha bakal katinggaleun kacapean; batur geus kabur payun; ayeuna éta tapi titik leutik dina cakrawala.

Tukangeun walungan éta - jalma bakal nyarios - sapuluh kilométer langkung sareng anjeun bakal sumping. Tapi éta henteu pernah bérés, dinten-dinten beuki pondok, pendamping perjalanan scarcer; Tokoh bulak anu teu patuh ngacung kana jandéla.

Dugi ka Drogo sapinuhna nyalira sareng sisina laut biru anu luar biasa, warna timbel, nembongan di cakrawala. Ayeuna anjeunna bakal capé, imah-imah di sapanjang jalan bakal ampir sadayana jandéla ditutup sareng sababaraha jalma anu katingali bakal ngaréspon ku polah anu teu tenang: anu saé di tukang, jauh di tukang, sareng anjeunna parantos ngaliwat ka hareup tanpa terang. Oh, kasép pikeun balik deui, di tukangeunana aya gegereman balaréa anu nuturkeun anjeunna ngalegaan, kadorong ku ilusi anu sami, tapi tetep teu katingali di sapanjang jalan padang pasir bodas.

Sareng engké di akhir buku

Duh, upami waé anjeunna panginten ngeunaan éta wengi mimiti anjeunna angkat tangga hiji-hiji! Anjeunna ngaraos rada capé, leres, anjeunna gaduh cincin dina sirahna sareng teu hoyongeun kaulinan kartu biasa (ogé sateuacanna, upami sanésna, anjeunna kadang nyerah ngaji tangga kusabab teu sesah). Anjeunna henteu ngagaduhan kacurigaan yén wengi éta pikasediheun pisan pikeun anjeunna, yén dina léngkah-léngkah éta, dina waktos anu khusus, nonomanna parantos réngsé, yén énjingna, tanpa alesan khusus, anjeunna moal deui balik kana sistem anu lami. , sanés dinten énjing, sanés engké, henteu kantos.

Galeri gambar

Sababaraha poto anu kuring candak tina buku. Sanaos teu aya cariosan ngeunaan oasis atanapi kusabab settingna sigana mah éta gurun anu ngandung oase. Kuring geli nempatkeun hiji. Tapi kuring henteu nyiksa sareng henteu nempatkeun onta ;-)

Pilemna

Ayeuna nalika kuring nyerat ulasan ieu sareng milari sababaraha inpormasi, kuring ningali yén aya pilem, adaptasi 1976 ku Valerio Zurlini, éta mangrupikeun produksi Italia-Perancis-Jérman.

Abdi badé nyobian milarianana sareng upami kuring tiasa ningali, kuring bakal ngitung di dieu kumaha kabarna?

Ngantosan jalma biadab Hadiah Nobel Sastra ogé parantos ditulis John Maxwell Coetzee taun 1980 diideuan ku buku Buzatti

Saha ari Tartar téh?

Kami moal tiasa ngantunkeun buku tanpa ngarujuk kana Tartars. Numutkeun kana Wikipedia Éta mangrupikeun nami koléktif anu dipasihkeun pikeun urang Turkik di Éropa Wétan sareng Siberia. Asalna masarakat Mongol abad ka tilu belas disebut kitu, tapi éta tungtungna digeneralisasi sareng nyebat penjajah Asia ti Mongolia sareng Asia Tatar kulon.

Éta poko anu samentawis ieu kuring henteu badé ngalegaan, tapi yén kuring angkat ka dieu kuring nyerat bisi ka hareup minat kuring ngahudangkeun sareng kuring balik deui kana éta.

Ninggalkeun comment hiji