Industri 4.0

Industri 4.0 naon éta sareng kumaha éta tiasa ngarobih industri

La industri 4.0 Mangrupikeun paradigma industri énggal anu tujuanana pikeun ngarobihkeun industri sapertos anu anjeun terang ayeuna. Éta parantos dilaksanakeun di seueur perusahaan ayeuna, sareng niat na pikeun laun hijrah ka sésana perusahaan. Ku cara kieu, transformasi digital total bakal dilaksanakeun pikeun pabrik sareng perusahaan anu langkung cerdas, éfisién sareng produktif.

Ngalaksanakeun jalur ieu ka arah industri 4.0 mangrupikeun kasempetan anu hadé pikeun modérenisasi perusahaan anjeun, ngamangpaatkeun sadaya téknologi anyar sareng, pamustunganana, nyiptakeun bisnis anu langkung dinamis, épisién sareng nguntungkeun dibandingkeun sareng industri anu langkung konvensional.

Sejarah industri. Revolusi industri kaopat

Sejarah industri parantos ditandaan ku révolusi anu ngarobih cara jalma damel. The industri 4.0 teu langkung ti révolusi industri kaopat, atanapi shift paradigma kaopat anu parantos dilaksanakeun dina sektor ieu. Maka namina. Tapi pikeun langkung ngartos deui, anjeun kedah ningali deui ...

  • Industri 1.0: revolusi industri anu munggaran sumping berkat mesin uap pikeun nyetir sababaraha mesin otomatis anu ngamungkinkeun ngirangan biaya tenaga kerja sareng ningkatkeun produksi. Hal éta kajantenan di Éropa sareng Amérika Kalér dina pertengahan abad ka-XNUMX sareng dugi ka abad ka-XNUMX.
  • Industri 2.0: revolusi industri anu kadua bakal aya diantara taun 1870 sareng 1914. Dina hal ieu kusabab listrikna industri, salaku sumber énergi anu énggal. Éta nyandak kamampuan anyar pikeun industri, sareng dorongan pikeun produksi massal, ogé kamajuan téknologi sapertos telepon, bohlam lampu, jst.
  • Industri 3.0: léngkah katilu dina révolusi industri sumping nalika jaman digital atanapi komputer dugi ka séktor. Ayeuna sadaya prosés industri tiasa dikontrol ku cara anu langkung saé sareng komputer tiasa ngabantosan ku sababaraha cara (desain, itungan, konéktipitas, ...). Revolusi katilu ieu bakal datang dina taun 80an.
  • Industri 4.0: sababaraha dekade saatos katilu, kaopat bakal sumping. Seueur anu disetir sareng digancangan ku TIK. Ayeuna kamampuan anyar ditambihan ku awan, IoT, AI, robotika, nanotéhnologi, komputasi kuantum, percetakan 3D, kendaraan otonom, jst. Sanaos seueur téknologi ieu parantos aya mangtaun-taun, tapi dina 4.0 ieu dimaksudkeun pikeun ngamangpaatkeun sacara intensif dina tingkatan produktif.
revolusi industri kaopat, sareng sadayana anu ngaheulaan

Saha anu terang naon kahareup, sareng upami panyebaran kecerdasan jieunan saluareun anu ayeuna urang terang tiasa hartosna révolusi hébat dimana padamelan manusa henteu diperyogikeun pikeun produksi ... Nyatana, sababaraha dermawan ngusulkeun yén sistem ieu mayar pajeg pikeun kontribusi sareng kauntungan sosial kapayunna . Masalah pikeun ngaleungitkeun masalah anu bakal disababkeun ku kurangna sumbangan pikeun pagawé anu diganti ku mesin.

Naon ari Industri 4.0?

La Industri 4.0 sanés anu kapayunna, éta parantos sumping sareng niat tetep. Perusahaan gaduh dua pilihan, naék gelombang sareng kauntungan tina poténsi na atanapi katinggaleun ku henteu nganut transformasi digital anu lengkep. AI, robot, komputasi awan, komputasi kabut, sareng komputasi ujung gaduh manpaat anu saé, bahkan pikeun UKM.

Jelas, henteu sadayana perusahaan peryogi sadayana ieu téknologi munculna, Tapi aranjeunna tiasa ngadopsi sababaraha diantarana. Téknologi digital anu luar biasa ieu umumna tiasa ngagentos prosés tradisional.

ku ejemplo, Éta tiasa:

  • Ganti birokrasi lalaunan ayeuna kalayan langkung lincah sareng murah berkat digitalisasi prosés.
  • Gancang sareng épéktis nganalisis jumlah data ageung berkat Big Data. Éta tiasa hartosna ngajantenkeun prediksi pasar atanapi adaptasi sareng kabutuhan anyar langkung gancang. Salaku tambahan, antisipasi sumberdaya anu anjeun peryogikeun pikeun parobihan ieu, sapertos ningkatkeun mesin produksi, kapasitas gudang, jst. Salaku conto, data anu seueur pangguna ngalih ngalangkungan jaringan sosial atanapi browsing tiasa dianggo pikeun terang naon anu aranjeunna nungtut ayeuna, naon anu aranjeunna resep sareng naon anu aranjeunna henteu resep, tiasa ningkatkeun kampanye iklan sareng masihan aranjeunna anu aranjeunna pilari pikeun kitu pisan.
  • IoT (Internet of Things) atanapi Internet of Things, ogé tiasa nyambungkeun sistem anu béda sareng mesin masing-masing, anu bakal nyayogikeun aranjeunna "inteléktip koléktif" sahingga tiasa saling komunikasi sareng damel sacara holistik. Éta tiasa ngirangan latency antara prosés produksi, nyegah masalah, jst. Salaku conto, mesin anu nyiptakeun bagian pikeun dianggo ku mesin salajengna tiasa ngalaporkeun tunda pikeun mesin éta pikeun mareuman sareng teu nganggo kakuatan nalika ngantosan.

Nanging, sadayana ieu nyababkeun tantangan anyar, sapertos kaamanan siber. Ieu janten langkung penting, tapi téknologi sapertos AI atanapi awan tiasa hartosna yén ieu henteu nimbulkeun masalah pikeun dunungan, tapi pihak katilu anu jaga ngajaga tindakan panyalindungan anu diperlukeun. Janten industri ngan ukur kedah hariwang perkawis karyana.

Panerapan Industri 4.0

adaptasi tina lawon industri kana industri 4.0

Emang éta henteu acan kaluar ti mana-mana, léngkah-léngkah alit parantos dilakukeun dugi ka ngahontal révolusi industri 4.0 ieu. Sababaraha gelombang téknologi anyar parantos ngajantenkeun paradigma ieu. Salah sahiji gelombang éta mangrupikeun gelombang anu dimimitian dina taun 80an, kalayan komputer sareng panggunaan perangkat lunak CAD / CAM, ogé sistem FMS (Flexible Manufacturing System) sareng sistem CIM (Computer Integrated Manufacturing).

Éta mimiti santai sistem produksi anu parantos otomatis sareng listrik di industri. Dina taun 90an bakal aya léngkah anu hébat deui, sapertos lmasifisasi Internét sareng téknologi sanés anu aya hubunganana, sapertos konsep CRM (Manajemén Hubungan Palanggan), SCM (Supply Chain Management), jst.

con SCM manajemén ranté suplai tiasa dilaksanakeun, ningkatkeun prosés pikeun nyumponan kabutuhan pelanggan sacara épéktip. Ieu ti mimiti gerak sareng neundeun bahan baku dugi ka akhir produksi sareng nempatkeun produkna dina pasar konsumén.

Di sisi anu sanésna, nyaéta CRM Éta sistem manajemen anu sanés dumasar kana hubungan sareng konsumén. Mangrupikeun strategi pemasaran anu ngagaduhan parangkat lunak sapertos seueur nyumbang, kalebet sistem manajemen bisnis atanapi SGE sapertos CRM nyalira, tapi ogé ERP (Enterprise Resoruce Planning), PLM (Product Lifecycle Management), jst.

Dina abad XNUMX, kamajuan anyar bakal sumping sapertos konsep M2M (Machine to Machine), konsép anu ngarujuk kana komunikasi atanapi mindahkeun data antara dua mesin dina industri. Sareng éta bakal ngahontal puncak na berkat IoT, anu ngamungkinkeun henteu ngan ukur komunikasi ngalangkungan protokol beus sareng industri, tapi ogé konéktipitas Internét pikeun mesin ieu.

Léngkah-léngkah paningkatan ieu parantos diadopsi, khususna di Jérman, dimana aranjeunna ngagaduhan salah sahiji industri anu paling otomatis sareng canggih di dunya. Nyatana, didinya istilah Industri 4.0 diciptakeun. Ti dinya, éta parantos ngembang ka seueur nagara sanés di dunya, sareng éta janten ampir kasalametan pikeun seueur perusahaan anu aya dina masalah.

Kumaha pangaruh industri 4.0 ka perusahaan?

Salah sahiji patarosan awal anu ditaroskeun ku pangusaha nyaéta kumaha ieu mangaruhan anjeun. Nyaan kecap anu pantes bakal nguntungkeun, atanapi mangaruhan dina pengertian positif tina kecap, sabab éta bakal hartosna pamutahiran gancang sareng kasohor di perusahaan.

Sajaba ti éta, pamutahiran biasana datang lumayan gancang. Sanaos leres yén éta henteu leupas tina sababaraha kakurangan, sapertos investasi pikeun ngalaksanakeun transformasi ieu. Salaku tambahan, dina sababaraha kasus anjeun panginten peryogi latihan kanggo padamelna. Seueur proyek open source atanapi gratis tiasa méréskeun masalah biaya ku henteu kedah mayar lisénsi, janten masalahna ngan ukur dikirangan janten anu terakhir.

Upami anjeun nganut stratégi pikeun a transformasi nuju industri 4.0, anjeun panginten aya perhatosan khususna dina sababaraha tingkatan:

  • Pabrik pinter sareng perusahaan. Industri 4.0 tiasa ngajantenkeun otomatisasi sareng komunikasi antar mesin langkung cerdas, ngaoptimalkeun prosés produksi, ngajantenkeun langkung fleksibel sareng éfisién, ogé kéngingkeun manpaat anu langkung ageung. Siga contona yén M2M dicandak ka tingkat énggal anu kuring kantos nyarioskeun sateuacanna.
  • Digitisasi. Ku ngenalkeun téknologi konci énggal sareng prosés digitalisasi, seueur prosés anu ayeuna nyéépkeun waktos sareng rumit tiasa ditingkatkeun, khususna anu birokrasi. Alat anu langkung canggih, sapertos simulasi, monitoring sareng prediksi, ogé tiasa dianggo pikeun ngantisipasi parobihan sareng adaptasi anu langkung saé, ngajantenkeun perusahaan anu langkung kompetitif. Bahkan tiasa kalebet hiji HMI (Interface Mesin Asasi Manusa), pikeun ningkatkeun pangrojong pangguna.
  • Hyperconectivity. IoT bakal nyandak hubungan éta sadaya mesin sareng alat sanés. Aranjeunna henteu ngan ukur kedah janten mesin, aranjeunna ogé tiasa janten kendaraan angkutan janten waspada ngeunaan kamungkinan telat, ngadamel seueur objék anu tiasa nyayogikeun inpormasi, jst.
  • Robot maju. Robot parantos dianggo dina industri mangtaun-taun, tapi ayeuna mesin-mesin éta tiasa langkung pas sareng éfisién berkat AI. Kecerdasan buatan bahkan tiasa ngajantenkeun aranjeunna diajar, ningkatkeun, nyandak kaputusan sacara logis sakumaha anu dilakukeun ku manusa, jst. Ieu kalolobaan nyuplai kabutuhan operator anu sateuacanna kedah aya nalika mesinna henteu terang kumaha ngalaksanakeun tugas-tugas anu tangtu ... Sareng sanés ngan ukur ieu ditafsirkeun salaku paningkatan dina robot pabrik, sistem AI ogé tiasa dilaksanakeun dina ngawartosan telepon mesin, jasa jasa, kandaraan otonom, jsb.
  • outsourcing. Daripada perusahaan anu ngagaduhan jasa nangtung, integrasi mékanisme koperatif horisontal sapertos outsourcing ogé tiasa ditingkatkeun. Seueur perusahaan milarian sekutu pikeun jasa outsource. Ieu lumayan di, contona, masalah kaamanan atanapi pusat data. Daripada kudu nungkulan server fisik, aranjeunna nyéwa jasa ieu dina awan (IaaS, PaaS, SaaS, Storage, ...).
  • Data badag: ngamungkinkeun analisis data masif, naha éta data panilitian internal, data nasabah, ogé analisis data dina jaringan sosial, sareng sajabana, pikeun nyiptakeun strategi pemasaran anu énggal sareng épéktip, prédiksi parobahan paménta, jst.
  • awan komputasi. Awan tiasa nawiskeun seueur jasa ka perusahaan saukuran naon waé, bahkan Pagawé Leupas. Ti wéb hosting pikeun toko online anjeun atanapi halaman wéb resmi, dugi ka panyimpenan, parangkat lunak salaku jasa, VPS (Virtual Private Server), kaamanan éksternal sareng solusi cadangan, sareng seueur deui. Salaku tambahan, éta ogé tiasa dilengkepan ku anu disebut komputasi kabut (panengah antara awan sareng ujung) sareng komputasi ujung. Janten alat ujungna tina ponsel, komputer, atanapi bahkan mesin industri anu nyambung. Salaku conto, bayangkeun armada kandaraan pangiriman otonom anu dihubungkeun ku jalur anu sanés anu aya di tepi éta sareng anu ngirimkeun inpormasi ngeunaan rute, waktos, lampu lalu lintas, patalimarga, sareng sajabana, ka sérver sareng ieu tiasa ngarékam data ieu sareng ngabalikeun inpormasi ka kendaraan éta pikeun milarian jadwal sareng rute anu langkung gancang atanapi nyingkahan daérah padet. Éta bakal ningkatkeun logistik sareng ngirangan biaya bahan bakar sareng waktos.
  • 3D print. Hatur nuhun kana jinis percetakan ieu, modél 3D pikeun sagala rupa bahan tiasa diciptakeun, ti résin polimér (plastik), dugi ka serat sanés sapertos nilon, ngalangkungan beton, bahkan sababaraha industri tiasa ngadamel bagian-bagian logam anu mustahil didamel. kapang, ku ékstrusi, jsb. Kesan ieu parantos ningkat pikeun industri.
  • VR, RA, sareng MRI. Realitas virtual, kanyataan augmented sareng kanyataan campuran ogé tiasa ngabantosan di departemén sapertos R&D pikeun desain sareng simulasi produk énggal, bahkan cara nampilkeun produk sareng jasa anjeun ka konsumén.

Kabuktosan, teu perlu pikeun nerapkeun sadaya titik ieu pikeun industri 4.0. Sababaraha panginten aya gunana gumantung kana perusahaan mana. Tapi pastina sahenteuna sababaraha poin atanapi sababaraha diantarana tiasa nguntungkeun bisnis anjeun.

Kumaha anjeun ngamimitian susuk?

Upami anjeun nekad pikeun nerapkeun modél 4.0 industri Pikeun bisnis anjeun, anjeun mimitina kedah terang yén aya sababaraha halangan anu kedah anjeun atos. Salah sahiji anu utami nyaéta kurangna budaya digital atanapi kurang latihan dina sistem komputer. Éta babarengan sareng résistansi parobihan karyawan biasana mangrupikeun hiji masalah anu munggaran. Tapi teu aya anu henteu ngarengsekeun latihan, dina sababaraha kasus éta tiasa janten sakedik pisan, anu sanésna bahkan henteu diperyogikeun ...

Sejen tina poin anu leungit Dina waktos ngalaksanakeun jinis paradigma ieu, biasana kakurangan strategi modérnisasi industri anu leres. Anjeun kedah niténan sareng nganalisis naon anu kedah diusahakeun ku bisnis anjeun pikeun nerapkeun éta. Tanpa rencana anjeun moal angkat teuing. Salaku tambahan, anjeun kedah terang kumaha ngurus staf anjeun, sabab éta bakal janten mesin perobihan arah Industri 4.0 (anu hartosna pamahaman, latihan sareng spésialisasi).

Anjeun kedah ogé milarian mitra téknologi anu pas. Perusahaan sapertos IBM, Red Hat atanapi Telefónica ngabantosan seueur perusahaan di Spanyol ngadamel parobihan ieu berkat solusi bisnisna. Aranjeunna bakal nyayogikeun alat, jasa sareng kaamanan anu diperyogikeun pikeun parobihan.

Sakali anjeun gaduh anu jelas, fase palaksanaan pikeun Industri 4.0 tiasa diringkeskeun salaku:

  • KTP: momen di mana analisis téhnologis sareng kaayaan perusahaan didamel. Di dieu lingkungan anu kompetitif sareng pasar ogé kedah dianalisis. Ku cara kieu, tingkat kematangan perusahaan diala pikeun nyanghareupan parobihan ieu, ngaidentipikasi kasempetan pikeun perbaikan sareng poin lemah pikeun nguatkeun.
  • pilihan: kasempetan paningkatan anu diraih tina tahap sateuacanna sareng tujuan anu dipilarian bakal dianalisis. Anjeun kedah milarian téknologi anu cocog anu tiasa ngabantosan anjeun ngabédakeun diri antara persaingan, tabungan sareng pamutahiran produktivitas, sareng kamampuan ngalaksanakeun unggal paningkatan (nganalisis biaya, waktos, latihan ...).
  • Implantasi: Ayeuna mangrupikeun waktos anu leres, nalika sadaya perbaikan anu dibahas di luhur leres-leres dilaksanakeun. Kalayan rencana anu disusun, anjeun bakal ngagaduhan sadaya padamelan atanapi léngkah anu kedah dituturkeun dina jadwal pikeun ngahontal tujuan.

Industri 4.0 di Spanyol

kumaha Spanyol di industri 4.0 ieu

Émut yén ékonomi nagara gumantung pisan kana lawon industri, sareng ku ancaman krisis ékonomi, konsép ieu tiasa janten strategi anu saé pikeun ningkatkeun daya saing sareng adaptasi langkung gancang kana sektor anu robih pisan. Krisis SARS-CoV-2 ayeuna tiasa janten dorongan anjeun kedah tiasa milih pikeun paradigma ieu.

La Komisi .ropa Éta parantos netepkeun tujuan anu ambisius dina hal PDB anu disumbangkeun ku industri, sanaos Covid-19 parantos ngaganggu sadaya rencana éta. Tujuan EC éta ngarepkeun yén nagara-nagara komunitas, diantarana Spanyol, bakal gaduh perséntase 16 - 20% dugi ka 2020.

Sanaos perkiraan éta, Spanyol parantos katinggaleun tujuan éta, kumargi didieu mung sakitar 14%. Langkung seueur investasi kedah dilakukeun dina R + D + i pikeun ningkatkeun kaayaan ieu, kusabab seueur bakat di Spanyol, tapi sababaraha kasempetan sareng investasi kurang. Sanaos inohong ieu, Industri 4.0 tiasa ngabantosan ngahontal tujuan Éropa sareng ngajantenkeun lawon produktif nasional langkung kalapa sacara internasional.

Éropa peryogi éta upami hoyong janten kompetitif ngalawan Amérika Serikat sareng Cina. Rusia henteu ngagambarkeun ancaman ékonomi utama pikeun Éropa, sabab nagara sapertos Jérman nyalira parantos tiasa bersaing sareng aranjeunna salaku sami. Tapi sanaos kitu, masing-masing nagara anggota kedah diangkat kana modérenisasi anu ngadesek.

Indéks DESI atanapi EC Digital Economy and Society cukup jelas. Nagara-nagara siga Dénmark, Swédia sareng Finlandia Aranjeunna aya di antara jalma-jalma anu ngagaduhan ékonomi digital paling maju di Uni Éropa, sareng éta henteu kabeneran yén aranjeunna ogé ngaraosan salah sahiji nagara bagian kesejahteraan anu paling saé sareng stabilitas ékonomi.

Upami anjeun nganalisis industri Spanyol dibandingkeun sareng mitra Éropa na, anjeun sadar yén aya sababaraha titik lemah pikeun ubar:

  • Investasi lemah pikeun R + D + i, kalayan 1,24% dina kasus Spanyol. Jauh pisan tina rata-rata 3% di Éropa, atanapi nagara sapertos Swédia sareng Swiss anu 3,3%. Ieu tiasa ditingali salaku pengeluaran umum anu ageung, tapi éta leres-leres mangrupikeun inpéstasi, kumargi nagara-nagara sapertos AS nanem modalkeun perséntase sami tina PDB-na pikeun Éropa teras éta dibalikkeun dina kauntungan 50% PDB berkat ieu investasi.
  • Komitmen low kana transformasi digital industri. Ngagaduhan lawon industri dimana padamelan mandiri sareng UKM unggul, seueur anu henteu ningali dirina sanggup ngamimitian jalur digitalisasi atanapi henteu nganggap éta penting. Tapi éta. Salaku conto, toko pakean leutik di kota tiasa nyiptakeun toko wéb sareng ngagedékeun penjualanana ka nagara. Komo deui sareng kaayaan sapertos anu dialaman ku coronavirus.
  • Hadir rendah di pasar internasional sareng ukuran bisnis. Sanaos kanyataan yén seueur industri Spanyol ngekspor ka Éropa sareng nagara-nagara sanés, dina perséntase dibandingkeun sareng nagara sapertos Perancis, Jérman, sareng sajabana, aranjeunna henteu ngagaduhan ayana di tingkat internasional. Henteu ngan éta, peryogi ukuran perusahaan anu langkung ageung. Di dieu aya sababaraha perusahaan ageung, langkung seueur perusahaan sapertos Repsol, Cepsa, Inditex, Endesa, Telefónica, Seat, sareng sajabana diperyogikeun.
  • Biaya énergi tinggi. Di Spanyol, biaya listrik, salian ti sumber séjén, mahal dibandingkeun sareng nagara-nagara sanés. Ieu nyusahkeun hal pikeun industri anu nungtut jinis énergi ieu, kusabab éta ngajantenkeun produksi langkung mahal sareng ngajantenkeun harga akhir kedah diluyukeun kanggo kéngingkeun margin kauntungan, ngajantenkeun aranjeunna kirang kompetitif.
  • Variasi dina sumber pendapatan. Spanyol parantos angkat tina katergantungan anu luhur kana pangwangunan (gelembung bata) kana katergantungan anu luhur kana pariwisata. Hiji gelembung meletus sareng krisis global 2008, sareng ayeuna SARS-CoV-2 parantos parah mendakan anu kadua. Ékonomi henteu kénging katingali parah pisan sareng masing-masing masalah, peryogi langkung ageung sareng komitmen pikeun séktor sanés anu teu pati kapangaruhan ku krisis ieu.

Tapi sadayana anu gaduh solusina, atanapi sahenteuna dina sabagian ...

Industri 4.0: bantosan anu diperyogikeun ku Spanyol

Kalayan industri 4.0 atanapi nyambung, aranjeunna tiasa ngaleutikan sababaraha épék négatip tina poin-poin tadi. Salaku conto, upami urang nganalisis deui pangaruh tina nerapkeun paradigma anyar ieu anu aya hubunganana sareng poin-poin anu saencana, urang bakal ngagaduhan:

  • Investasi lemah pikeun R + D + i sareng variasi sumber penghasilan. Dina pengertian ieu, Industri 4.0 henteu ngagaduhan kauntungan langsung. Pamaréntah anu kedah nimbangkeun deui investasi éta. Tapi tiasa seueur pisan dina hal gelembung, ngabina sektor industri salaku mesin ékonomi utama Spanyol.
  • Komitmen low kana transformasi digital industri. Transformasi digital perusahaan tiasa nyayogikeun kauntungan anu hébat sapertos anu disebatkeun dina bagian saencanna. Sanajan anjeun damel mandiri atanapi UKM, ngadigitalkeun bisnis ngan ukur tiasa nyayogikeun kauntungan anu positip, efisiensi anu langkung saé, sareng produktivitas anu langkung luhur.
  • Biaya énergi tinggi. Tabungan tina ngagunakeun téknologi anyar sareng gaduh bisnis anu pinter sareng terhubung tiasa nyababkeun pangirangan biaya énergi anu signifikan. Efisiensi sareng énergi anu langkung ageung tiasa ngirangan panyakit endemik ieu di Spanyol. Salaku tambahan, éta bakal dibarengan ku pamutahiran produksi kalayan biaya dikirangan dugi ka 20%, pangirangan biaya logistik sakitar 10-20%, inventarisasi langkung handap 30-50% sareng ogé pangirangan biaya kusabab masalah kualitas sakitar dua puluh %.
  • Hadir rendah di pasar internasional sareng ukuran bisnis. Upami anjeun nganalisis sadaya paningkatan poin-poin sateuacanna ku Industri 4.0, éta tiasa janten pangaruh jaminan a pertumbuhan ukuran bisnis sareng ayana anu langkung ageung di tingkat internasional. Sesuatu anu bakal ngajembatan jurang éta di Spanyol pikeun cocog sareng mitra komunitasna sareng posisi anu langkung saé sacara internasional.

Bari langkung waktu nyandak perusahaan pikeun ngamimitian transformasi digital bakal hartosna kauntungan handap sareng kirang saing, kusabab persaingan tiasa payun anjeun.