Kontrol kualitas

Garis perakitan kualitas dina industri

El kadali kualitas éta parantos janten tahap sanés dina industri. Sareng sanés ngan ukur kusabab kabutuhan pabrik pikeun adaptasi produkna pikeun kaamanan atanapi norma sareng standar anu ditumpukeun dina panerapan anu béda. Ogé pikeun nyugemakeun pangguna anu ngagaduhan seueur deui alternatip diantara persaingan, sareng beuki terang ngeunaan kualitas sareng karakteristik produk dina pasaran.

Maka, éta pabrikan nyalira anu kedah mastikeun yén produkna saluyu sareng standar dasar sareng kualitas anu cekap sakumaha gaduh palanggan bagja (kasatiaan). Salaku tambahan, kadali kualitas ieu ogé ngalayanan industri salaku tanggapan anu saé pikeun ningkatkeun produksi, sareng nurunkeun biaya anu diturunkeun tina kagagalan atanapi pengembalian.

Naon kadali kualitas?

El kadali kualitas hiji perusahaan tiasa diterapkeun henteu ngan ukur pikeun produk fisik, tapi ogé pikeun jasa atanapi produk ethereal sapertos parangkat lunak. Mangrupikeun saperangkat alat, tindakan atanapi mékanisme anu dilarapkeun pikeun ngaidentipikasi kamungkinan masalah atanapi kasalahan dina pangwangunan. Ku cara kieu, prosés produksi ningkat pikeun ngahindaran atanapi ngirangan kasalahan atanapi cacat anu bakal datang, ogé kéngingkeun hasil anu langkung homogen.

Sanaos saderhana tina definisi, éta sanés prosés anu gampang. Éta diwangun ku sababaraha tahap (perencanaan, kontrol sareng paningkatan) sareng sababaraha standar anu kedah dipenuhan (minuhan sarat kaamanan téknis, milari produktivitas, sareng ningkatkeun kauntungan). Salaku tambahan, upami éta mangrupikeun produk kompléks anu diwangun ku sababaraha subsistem atanapi bagian, masing-masing komponén ieu panginten peryogi kontrol kualitasna nyalira.

Historia

Riwayat kontrol kualitas sareng manajemén

Upami urang ningali-tingali deui, kadali kualitas gaduh miheulaan na, sapertos karya anu dipedalkeun ku Frederick Winslow Taylor pikeun ngukur karya taun 1911. Teras metoda kontrol statistik sanésna bakal sumping taun 1931 ku Walter A. Shewhart. Tapi dugi ka 1956 yén Armand Feigenbaum nyiptakeun total kadali kualitas.

Karya anu engkéna ogé, sapertos téori cacad enol sareng Phil Crosby's 14 Steps (1979) ogé mantuan salaku pelengkap. William Edwards Deming ogé bakal ngembangkeun karya Shewhart di 1986. Pikeun éta bakal ditambihan karya-karya sanés sapertos karya Joseph M. Juran sareng karya Kaoru Ishikawa, duanana dina 1985.

Akhirna, dina taun 1988, Shigeru Misuno bakal ngembangkeun anjeunn kontrol kualitas anyar dilarapkeun kana sakumna "lébar" perusahaan, sareng dina taun 1990 panggunaan alat-alat canggih pikeun ngalarapkeunana kana sistem kontrol kualitas total, sapertos sistem Genep Sigma. Ieu ngaminimalkeun keragaman prosés, ogé optimasi na pikeun ngirangan atanapi ngaleungitkeun cacat atanapi kagagalan dina produk anu diala.

Tina taun 90an, prosés pangendali kualitas langkung umum bahkan di industri alit, ngahontal ampir sadaya ranté produksi, sareng di sadaya séktor.

tujuan

El udagan Kontrol kualitas nyaéta pikeun nawiskeun palanggan produk anu langkung nyugemakeun kalayan jaminan. Pikeun ieu tiasa dimungkinkeun, éta kedah dilarapkeun kana sadaya prosés perusahaan atanapi, sahenteuna, anu paling kritis. Ngan ku cara ieu tiasa ngirangan kagagalan anu tiasa diluncurkeun sareng minuhan standar kualitas anu ditetepkeun ku hukum atanapi ku perusahaan nyalira.

Ayeuna, pikeun ngahontal tujuan ieu anjeun tiasa ngandelkeun alat komputerisasi, AI, sareng otomatisasi éta pisan streamline prosés kontrol kualitas. Salaku conto, anjeun tiasa nganggo sisistem visi jieunan sapertos anu parantos kami dianalisis dina artikel sanés dina halaman ieu.

Tangtosna, aya ogé modél anu tiasa dilarapkeun pikeun ningkatkeun proséss, sapertos Diajar Manufaktur, modél manajemén pikeun ngaleutikan karugian sareng ningkatkeun kasieun konsumén akhir; atanapi Monozukuri, prakték anu langkung umum deui pikeun ngaoptimalkeun prosés ranté anu nuturkeun séri filsafat anu didamel di Jepang.

Kaunggulan kontrol kualitas

Ngalaksanakeun sistem kontrol kualitas di perusahaan ngagaduhan séri manpaat anu jelas pisan. Tujuanana nyalira tiasa masihan anjeun ideu ngeunaan naon anu tiasa anjeun tingkatkeun dina perusahaan tapi, salian ti éta, anjeun gaduh kaunggulan ieu di handap:

  • Éta tiasa ningkatkeun produktivitas perusahaan, ogé cara unggal prosés dilaksanakeun sareng hubungan antar aranjeunna.
  • Éta ngamungkinkeun monitoring anu langkung rinci ngeunaan produksi.
  • Éta ngamungkinkeun pikeun ngadeteksi masalah sateuacan produk dijual, anu ngamungkinkeun anjeun pikeun ngabenerkeun masalah sareng nyingkahan karugian kumargi mulih, perbaikan atanapi kaleungitan konsumén anu henteu sugema.
  • Éta ningkatkeun citra perusahaan ku ngajaga standar dina kualitas produk atanapi jasa na, anu tiasa ngabantosan ngabédakeun dirina tina persaingan.
  • Nyayogikeun kapercayaan sareng kaamanan ka konsumén. Kituna, anjeun nahan konsumén.
  • Aranjeunna ngawenangkeun tanggapan pikeun ningkatkeun produksi sacara tetep. Ku nganalisis kasalahan atanapi kalemahan, dimungkinkeun pikeun nangtoskeun naon anu salah sahingga henteu kajantenan deui atanapi éta kajantenan dugi ka tingkat anu langkung alit.

Dina rujukan ka titik terakhir ieu, éta ogé tiasa janten metode anu saé pikeun ngadeteksi kamungkinan masalah mesin atanapi prosés anu nunjukkeun pangropéa anu kirang atanapi kabutuhan pikeun nerapkeun Métodologi RCM, pangropéa ngabenerkeun, pencegahan, atanapi jinis sanésna pangropéa industri.

Fitur kontrol kualitas

Entre fitur pangpentingna ngeunaan kadali kualitas, ieu tiasa disorot:

  • Éta henteu wajib dina sababaraha waktos. Pikeun produk atanapi jasa anu sanés kritis henteu wajib pikeun nerapkeunana, sanaos disarankeun. Éta mangrupikeun kaputusan bisnis, kecuali produk anu didamel anu kedah nyumponan standar kaamanan atanapi adaptasi sareng standar anu tangtu. Salaku conto, upami anjeun ngadamel masker, kanggo disahkeun ku standar EU, éta kedah lulus dina séri kendali.
  • Éta berorientasi kana kapuasan pelanggan sareng kaamanan. Kusabab éta homogénisasi produksi sahingga sadayana produk sami, sareng ngajamin standar minimum dipenuhan.
  • Éta ngamungkinkeun pikeun nerapkeun anu saé kerangka pamutahiran pikeun prosés bisnis.
  • Éta henteu universal. Nyaéta, anjeun moal tiasa nerapkeun sistem kontrol kualitas anu sami atanapi nganggo alat anu sami pikeun sababaraha industri anu béda. Unggal perusahaan kedah adaptasi metodeu pikeun produksi na.
  • Ngidinan sertifikasi ngeunaan produk sareng jasa. Upami aranjeunna kedah taat kana standar atanapi norma, maka kontrol kualitas mangrupikeun konci pikeun mastikeun yén éta tiasa dicumponan.

Sadaya éta éta bakal rebound dina cara ngahasilkeunana, kumaha jalanna, sareng éta ogé bakal kagambar dina produksi sareng hasil ékonomi. Nanging, henteu salawasna praktis atanapi nguntungkeun pikeun nerapkeun sistem kontrol produksi pikeun industri anu henteu kritis, atanapi dimana kualitas hasilna henteu gumantung pisan kana produksi.

Larapkeun kontrol kualitas

prosés kontrol kualitas

Nalika perusahaan mutuskeun pikeun nerapkeun kontrol kualitas pikeun produk atanapi jasa na, éta kedah adaptasi sistem sareng alatna kalayan saé pisan nepi ka bisa ngalaksanakeun pangendalian.

métodologi

Tapi anjeun ogé kedah mutuskeun kumaha kontrol kualitas dilaksanakeun. Henteu paduli naha éta dilaksanakeun pikeun ngahontal standar atanapi ngan saukur pikeun ningkatkeun kualitas, kontrol tiasa dilaksanakeun dina tumpukan produk ageung, dina sadaya produk akhir atanapi ngan ukur dina sababaraha sampel.

ku conto, Aya prosés produksi ranté anu réa produk dihasilkeun sareng éta henteu nguntungkeun atanapi mungkin pikeun nguji masing-masing potongan anu diala. Dina kasus éta, sampel dipilih sacara acak tina unggal tempat sareng uji parantos réngsé. Dina kasus anu sanés, éta tiasa dilakukeun sacara sakumpulan, atanapi dina sadaya produk anu dihasilkeun pikeun jaminan anu langkung ageung pikeun produk kritis anu tangtu.

Tapi bayangkeun yén prosés kontrol kualitas ngalibatkeun deteriorating atanapi megatkeun bagian dihasilkeun. Dina hal ieu mustahil pikeun ngalakukeunana dina sagala potongan, atanapi anjeun bakal tungtungna ngancurkeun sagala anu dihasilkeun. Ngan ukur tiasa diterapkeun tés kana jumlah volume atanapi ka sampel anu wawakil pisan nalika tés anu dilakukeun henteu ngarusak. Salaku conto, henteu sami pikeun ngalakukeun tés teu karasa Vickers atanapi Rockwell, nyaéta tés anu ngarusak bagianana, bahkan sababaraha tés tegangan, torsi, kalenturan, brittleness, sareng sajabana, kana tés sanés anu ngan ukur ngalibetkeun analisis visual, ngagunakeun sinar X, jsb.

Dina kasus henteu tiasa ngalaksanakeun pamariksaan kontrol kualitas dina 100% unit atanapi jasa, maka metode atanapi standar statistik sapertos MIL-STD-105E pikeun milih sampel sareng nerapkeun analisis kualitas dina éta. Standar militér Amérika Serikat ieu sanés ngan ukur hiji, tapi éta mangrupikeun salah sahiji anu paling canggih nganggo tabel sareng modél matematika pikeun sampel.

Di sisi anu sanésna, anjeun tiasa milih pikeun ngalakukeun kontrol kualitas dina tahapan anu béda produksi atanapi di akhir na. Salaku conto, upami mobil nuju dirakit, sigana cek kualitas kedah dilaksanakeun dina sababaraha bagian, teras pamariksaan kualitas akhir diterapkeun ka majelis saatos réngsé. Langkung seueur, upami sababaraha potongan atanapi bagian henteu didamel di pabrik nyalira, tapi asalna ti pihak katilu. Dina kasus éta, panyadia kedahna ngalaksanakeun cek kualitas nyalira sateuacan nganterkeun produkna. Salaku conto, pabrik ban kedah nyobian ban anu teras bakal dipasang dina mobil.

Kitu cenah, anjeun henteu kedah bingung QA sareng uji coba pangwangunan. Éta dua hal anu béda. Sanaos aranjeunna gaduh kamiripan, tés pangwangunan dilaksanakeun sateuacan ngamimitian produksi masal. Salaku conto, nuturkeun conto ban, pabrik ban pasti ngahasilkeun modél komputer, kalayan pola anu diukir dina ban anu ngajamin perekat anu hadé sareng évakuasi cai pikeun nyegah hidroplaning.

Prosés pangwangunan bakal ngalibatkeun séri simulasi komputer pikeun mastikeun yén sadayana leres, teras anu disebat bakal didamel sampel rékayasa, atanapi tés palsu anu sababaraha tés bakal dilakukeun dina sababaraha kaayaan. Sakali disatujuan, maka produksi ranté bakal dimimitian, sareng éta bakal di tempat ieu kontrol kualitas diterapkeun.

Kontrol kualitas pikeun produk

Nalika kadali kualitas lumaku pikeun produk a, maka poin-poin ieu kedah diperhatoskeun:

  1. Sampel: undian atanapi sampel anu dipilih pikeun ngalaksanakeun pamariksaan kedah dihartikeun. Anjeun kedah tumut kana akun éta tés anu ngarusak atanapi henteu, sareng upami éta henteu ngaruksak anjeun tiasa ngagedéan kisaran sampling pikeun ngahontal réliabilitas anu langkung ageung dina hasilna. Jelas, pamilihan kedah acak atanapi henteu didasarkeun kana parameter anu tiasa nguntungkeun hasil anu dikéngingkeun, kumargi dina hal éta kanyataan data bakal robih. Sacara umum, salah sahiji atanapi langkung batch dipilih tina produksi sadidinten, atanapi ku frékuénsi anu béda pikeun tiasa extrapolate hasilna dugi ka sesa produksi. Upami aya parobihan bahan baku, panyadia, atanapi prosés, rusakna, sareng sajabana, penting pikeun ngalaksanakeun pamariksaan pikeun nangtoskeun naha ieu tiasa mangaruhan produk akhir ku cara naon waé.
  2. Standarisasi: anjeun kedah nangtoskeun sababaraha parameter sareng variabel anu kedah dianggo salaku standar kualitas anu tangtu. Upami anjeun hoyong mastikeun produk, parameter sareng nilai éta bakal dipasihkeun ku standar anu anjeun hoyongkeun pikeun mastikeun produk anjeun.
  3. analisa: sakali anjeun gaduh sampel sareng metode anu distandarkeun, ayeuna tés anu cocog dilaksanakeun pikeun mastikeun yén éta sasuai sareng naon anu dipilarian dina pangendalian kualitas. Salaku conto, aranjeunna tiasa dugi tina tés beban pikeun produksi balok, dugi ka analisis biologis dina industri pangan, jst. Analisis ieu ogé tiasa dilaksanakeun nalika prosés produksi nyalira, dina salah sahiji tahapan, atanapi di akhir produksi, sapertos anu diperyogikeun.
  4. Data diala: Salaku akibat tina nerapkeun kontrol kualitas, data anu pikaresep tiasa atanapi henteu tiasa didapet. Upami produk éta cocog sareng standar éta bakal positip, tapi upami éta ngagaduhan cacat, maka produk sanés anu dihasilkeun dina dinten anu sami atanapi tina angkatan anu sami kedah ditinjau pikeun ningali naha éta mangrupikeun kagagalan khusus atanapi parantos sumebar ka sadaya produk (sareng parah kasus). Gumantung kana industri, dina sababaraha kasus éta tiasa diolah deui pikeun ngalereskeun masalah, sareng dina kasus anu sanésna éta ngan saukur kedah dipiceun atanapi diropea (kanggo diical engké diénggalan). Salaku conto, upami tabung polimér dihasilkeun sareng éta henteu nyumponan standar na, maka éta tiasa diéstél sareng dialirkeun extruder deui pikeun nyiptakeun tabung énggal. Tapi upami chip parantos didamel, éta moal tiasa dibebenah sareng kedah dipiceun atanapi dilakukeun sababaraha pangaturan kanggo ngajual éta.
  5. Analisis salajengna: Upami cacad parantos kauninga, panilitian tiasa dilaksanakeun dina alesan kagagalan, sareng upami aranjeunna gaduh hal anu sami. Kalayan inpormasi ieu, kualitas bagian ka hareup tiasa ningkat. Pikeun ieu, parameter prosés produksi kedah disaluyukeun, bahan baku naék, jst. Salaku conto, sigana upami PCB dihasilkeun sareng anu ngajual, éta bakal surem. Bisi sapertos kitu, alesanana panginten solder timah didamel dina suhu anu handap sareng rapuh atanapi ku kakuatan anu teu cekap. Ubarna nyaéta pikeun ningkatkeun suhu beusi solder (atanapi meureun éta nunjukkeun yén alat solder na goréng).
  6. Nyandak kaputusan: Kalayan inpormasi di luhur, léngkah tiasa dilakukeun pikeun ningkatkeun kualitas. Neruskeun conto anu samemehna, suhu soldering tiasa diangkat, atanapi upami ieu teu mungkin, gentos beusi solder ku anu anyar.

Kontrol kualitas pikeun jasa

Nalika kadali kualitas dilarapkeun ka a palayanan, maka prosésna tiasa janten hal anu langkung teu berwujud atanapi abstrak, tapi dina cara nu sami éta ngagaduhan sababaraha léngkah umum sapertos:

  1. Sampel: dina hal ieu sampel anu bakal dianalisis moal janten produk fisik. Éta tiasa janten jasa atanapi prosés. Salaku conto, éta tiasa janten parangkat lunak upami perusahaan pangwangunan. Dina hal ieu, ngan vérsi anu dikembangkeun kedah diuji, sabab sésana bakal salinan pasti anu bakal disebarkeun ka palanggan atanapi pangguna.
  2. Standarisasi: pikeun metodologi kontrol kualitas anu saé, parameter sareng variabel anu kedah diperiksa kedah ditangtoskeun. Anjeun tiasa ngahartikeun sadaya detil anu tiasa dianalisis, sapertos parangkat lunak, waktos pangiriman, prosedur kerja, komunikasi sareng nasabah (contona, upami jasa téknis), jst.
  3. Candak tés: numutkeun di luhur, anjeun kedah nerapkeun metodologi sareng alat anu diperyogikeun pikeun layanan anjeun. Dina kasus ieu, tésna biasana henteu ngaruksak, sabab jasa anu teu kasatupan. Kituna, éta tiasa diperpanjang kana sadaya kasus. Sapertos sareng produk, aranjeunna tiasa positip atanapi henteu, gumantung kana naha aranjeunna ngahontal harepan atanapi henteu.
  4. Analisis hasilna- Data anu dicandak tina sampel jasa tiasa dianalisis sareng diajar tina éta. Ku cara kieu éta bakal tiasa ditetepkeun naon anu salah dina unggal kasus.
  5. Nyandak kaputusan- Dumasar kana data ieu, parobihan tiasa dilakukeun pikeun ningkatkeun kualitas atanapi ngalereskeun jasa. Salaku conto, teraskeun sareng kasus parangkat lunak, bug atanapi kerentanan tiasa dipendakan, tambalan dikembangkeun sareng diénggalan pikeun menerkeun éta.

Dina kasus ieu, dimana sanés produk, henteu salawasna mungkin pikeun ngalaksanakeun kontrol kualitas sateuacan pangiriman jasa. Dina kasus ieu, éta tiasa nyababkeun henteu sugema pangguna atanapi konsumén. Di sisi anu sanésna, dina kasus anu sanés éta ogé tiasa ditingkatkeun sateuacan nyarios jasa disayogikeun.