Kezaliman komunikasi ku Ignacio Ramonet

Tinjauan tirani komunikasi ku Ignacio Ramonet

Lami-lami kuring maca Kumaha urang ngajual sapédah buku anu Ignacio Ramonet nyerat sasarengan sareng Noam Chomsky sareng ti saprak éta kuring kataji. Tina Chomsky kuring teras-terasan maca sababaraha karyana tapi ngeunaan Ramonet kuring henteu kantos ngalakukeun éta dugi ka ayeuna. Sareng éta langsung ka bagian kami libros.

Tirani komunikasi mangrupikeun karangan ngeunaan fungsi média massa di masarakat urang. Fokus kana peran televisi.

Tirani komunikasi

Karangan ngeunaan fungsi média sareng peranna di dunya.

Sanaos nyerat 20 taun ka pengker, urang ningali kaabsahan sagala rupa anu diitung dina média ayeuna. Nyebatkeun khusus kedah dilakukeun ngeunaan analisis tipi sareng khususna berita. Éta muka panon anjeun pikeun operasi na.

Kuring kéngingkeun kahoyong ningali analisa ieu tapi dina jaman ayeuna ngémutan pentingna Internét, jaringan sosial, sareng anu sanésna sareng anu 20 taun ka pengker éta tetep henteu penting.

Maca Ramonet ngajantenkeun kuring hoyong maca buku pang anyarna Kakaisaran panjagaan sareng ngalanggan Le monde diplomatique dimana anjeunna janten sutradara mangtaun-taun

Kuring ngempelkeun ideu anu paling penting atanapi anu paling resep kana buku. Catet yén kuring henteu hoyong hilap ka aranjeunna.

Gagasan sareng argumen pikeun émut sareng ngeunteung

Mimiti, ideu inpormasi pisan. Dugi ka ayeuna, ngawartosan, dina sababaraha cara, nyayogikeun henteu ngan ukur akurat - sareng diverifikasi - pedaran hiji kanyataan, hiji kajadian, tapi ogé nyayogikeun sapasang kontekstual anu ngamungkinkeun pamaca ngartos hartos anu jero na. Éta pikeun ngajawab patarosan dasar: saha anu parantos ngalaksanakeun naon? Ku naon hartosna? Dimana? Naha? Naon akibatna?

Sareng kitu ilusi nipu anu ningali nyaéta pangertian parantos diadegkeun, sakedik-sakedik, sareng naon waé kajadian, henteu paduli kumaha abstrakna, kedahna ngagaduhan bagian anu tiasa ditingali, didemonstrasikan, dina tivi.

Waktos inpormasi ogé parantos robih. Optimisasi média ayeuna langsung (real time), langsung, ngan ukur televisi sareng radio anu tiasa nawiskeun. … Pers tertulis nampi panerapan anu kedah nyarios sanés warga tapi pemirsa

kabeneran inpormasi. Kiwari hiji kanyataan leres henteu kusabab éta saluyu sareng kriteria objektif, ketat sareng diverifikasi dina sumberna, tapi ngan saukur kusabab média anu sanés ngulang pernyataan anu sami sareng "mastikeun" éta ...

Pikeun sadaya transformasi ieu urang kedah nambihan salah paham anu mendasar ... Seueur warga anu yakin yén, sacara nyaman dipasang dina sofa di ruang keluarga, ningali dina layar leutik kaskade kajadian anu sensasional dumasar kana gambar anu kuat, telenges sareng spektakuler, aranjeunna tiasa serius ngawartosan diri. Kasalahan modal. Kusabab tilu alesan: anu kahiji, kusabab jurnalistik tivi, terstruktur salaku fiksi, henteu didamel kanggo ngawartosan, henteu ngaganggu; kadua, kusabab suksesi gancang tina berita pondok sareng fragmentasi (sakitar dua puluh pikeun tiap berita) ngahasilkeun pangaruh négatip dobel inpormasi sareng informasi salah; sareng akhirna, sabab hoyong terang tanpa usaha mangrupikeun ilusi langkung saluyu sareng mitos iklan dibandingkeun sareng mobilisasi sipil. Waragadna inpormasi kanggo diwartosan sareng dina harga ieu yén warga nagara kéngingkeun hak pikeun ilubiung sacara cerdas dina kahirupan demokratis.

Maksudna, yén sénsor henteu jalan ayeuna ku neken, dipotong, ngalarang, motong. Gawéna tibalik: éta tiasa dianggo ku teuing, ku akumulasi, ku sesek. Kumaha anjeun nyumputkeun inpormasi ayeuna? Pikeun kontribusi anu hébat tina ieu: inpormasi disumputkeun kusabab seueur teuing dikonsumsi sareng, ku sabab kitu, inpormasi anu leungit henteu katarima.

Nganggo kaméra, alat fotografi atanapi laporan, sadaya média (pers, radio, televisi) nyobian langsung ngahubungi warga éta sareng acara éta.

Naon anu leres sareng naon anu palsu? Sistem dimana urang mekar tiasa dianggo ku cara kieu: upami sadaya média nyatakeun aya anu leres, éta leres. Upami pers, radio atanapi tivi nyarioskeun anu leres, éta leres sanaos palsu.

Ngeunaan berita

Newscasts nampi pentingna khusus dina buku. Kusabab éta cara utama ngalaporkeun berita dina média anu paling penting, televisi.

Ramonet nyaritakeun ngeunaan struktur newscasts anu urang tingali ayeuna. Kumaha aranjeunna mekar sareng format Hollywood anu ditandaan, saolah-olah éta mangrupikeun skrip pikeun pilem. Panungtung ku tungtung Bingah anu kawéntar atanapi happy ending.

Teu hésé pisan ayeuna pikeun nyimpulkeun yén hiji jalma moal tiasa diwartosan sacara éksklusif ngalangkungan berita. Warta henteu didamel kanggo ngawartosan, didamel kanggo ngaganggu. Éta terstruktur siga fiksi. Éta fiksi Hollywood. Dimimitian ku cara anu tangtu, ditungtung dina tungtung anu bahagia. Anjeun teu tiasa nempatkeun tungtung dina mimiti. Sedengkeun koran tertulis tiasa mimiti dibaca di akhir. Dina akhir siaran berita, urang parantos mopohokeun naon anu lumangsung di awal. Sareng éta sok ditungtungan ku seuri, ku pirouette.

Peran siaran berita

Sapertos dina pilem-pilem éta, urang nyobian henteu lirén dina catetan anu tragis atanapi kaleuleusan serius (pemirsa bakal déprési). Hukum undang-undang happy end (happy ending) meryogikeun ditungtungan ku catetan anu optimis, anekdot pikaseurieun. Kusabab pungsi newscast ngagaduhan hal psikoterapi sosial, kedahna, di luhur sadayana, nancebkeun harepan, mastikeun deui kamampuan penguasa nasional, ngainspirasi kayakinan, ngahudangkeun konsensus, nyumbang kana katengtreman sosial.

Inpormasi jalma miskin

Lalaki Demolition. Ieu yén berita mangrupikeun inpormasi jalma miskin parantos narik kuring.

Kapercayaan inpormasi dina televisi langkung luhur dugi tingkat sosial ékonomi sareng budaya pemirsa langkung handap. Lapisan sosial anu paling modél boro-boro nganggo cara komunikasi anu sanés sareng jarang maca koran; Éta sababna aranjeunna moal tiasa naroskeun, upami diperyogikeun, versi kajadian anu diusulkeun ku televisi. Siaran berita mangrupikeun inpormasi jalma miskin. Di dinya ayana pentingna politik. Langkung gampang ngamanipulasi jalma anu kirang pertahanan budaya.

Korban, juru salamet sareng menak.

Dina berita, hukum pementasan nyiptakeun ilusi tina acara langsung sareng, ku alatan éta, anu kaleresan. Pas aya kajadian, urang parantos terang kumaha televisi bakal nyaritakeun ngeunaan éta, numutkeun standar naon, kriteria pilem naon.

Téknologi anyar ngan ukur bakal nyumbang kana paningkatan démokrasi upami urang merjuangkeun, mimitina, ngalawan karikatur masarakat dunya anu disiapkeun ku multinasional pikeun urang, dialungkeun ka kuburan kabuka pikeun pangwangunan jalan raya inpormasi.

Média dina perang

Salah sahiji bagian anu pikaresepeun nyaéta sajarah média dina perang. Kuring henteu nempatkeun sadaya koméntar tapi aya sababaraha tonggak penting.

Méksiko 1911, bioskop dina aksi

Nya kitu ogé, Revolusi Méksiko (1911-1920) ngagerakkeun média mainstream, wartawan ti sakumna dunya, fotografer sareng, pikeun anu munggaran, bioskop. Revolusi Méksiko mangrupikeun perang munggaran anu difilmkan langsung.

Perang dunya kahiji (1914-1918)

Kedah diémutan yén éta mangrupikeun perang anu mimiti anu sadayana pejuang melek, tiasa maca, nyerat sareng ngitung. Pendidikan dasar wajib di sadaya nagara Éropa dina katilu panungtung abad ka-XNUMX. Sakola, sareng studi sajarah nasional, parantos ngajantenkeun aranjeunna patriot, aranjeunna parantos ngajantenkeun aranjeunna pikeun sabagéan ageung yakin nasionalis.

Sensor anyar

Pikeun anu munggaran, pamaréntah nganggap yén kaayaan perang ngijinkeun aranjeunna pikeun ngendalikeun eusi pers sareng, contona, aranjeunna janten kelompok pejabat anu khusus dina inpormasi, anu ngan ukur hiji anu diakréditasi pikeun ngahubungi wartawan. Pers henteu ngagaduhan kasempetan pikeun ngalaporkeun leres sareng, diantawis halangan anu sanés, wartawan henteu tiasa lebet parit dugi ka telat 1917.

Propaganda utama diarahkeun ka umum nyalira, sahingga éta terang kaadilan perang sareng jahat musuh. Hubungan opini pamaréntahan-masarakat didamel kuat pisan sahingga sesah pikeun kriteria sabalikna atanapi mumusuhan campur tangan.

Sakumaha Laksamana Antoine Sanguinetti nyarios: "Perang teuing telenges pikeun warga sipil pikeun renung"

Konflik anu munggaran, anu parantos diungkulan visi énggal, nyaéta Kapuloan Falkland di 1982 sareng ti saprak éta sadaya konflik bersenjata diperlakukeun kalayan cara anu sami. Éta pelajaran perang Vietnam

Pangajaran ti Perang Vietnam

Pangajaran kahiji nyaéta yén dina konflik peran anu saé-pikeun média- nyaéta korban. Salah sahiji tujuan anu mimiti bakal muncul salaku korban. Ngadamel gambar musuh anu agrésip pisan, négatip, sareng ngancam pisan.

Pangajaran anu kadua nyaéta yén perang bahaya sareng wartawan dina bahaya upami aranjeunna sumping ka payun. Maka diperyogikeun pikeun ngajagi aranjeunna, nyegah aranjeunna ngadeukeutan ka tempat-tempat éta, henteu ngantep penduduk sacara gembleng nyaksian perang, ku alesan yén peperangan rumit teuing pikeun opini masarakat terang aranjeunna langsung.

Kami lebet kana jagad raya anu ngagaduhan ideu yén perang transparan parantos ditilar. Kusabab Vietnam, dina perang ngan vérsi anu kedah dipasihkeun tina konflik anu difilmkan, anu ku "menteri perang" tina kakuatan anu saluyu hoyong dikabarkan.

Granada di 1983, Panama di 1989 sareng khususna Perang Teluk. Supados aya pedoman resmi sadaya nagara anu kagolong kana NATO anu diciptakeun dina taun 1986 ku Atlantik Alliance ngeunaan kumaha kalakuanana sareng média lamun aya konflik.

dina siaran berita inpormasi utamina sanés anu kajantenan tapi kumaha anu ngawartoskeun ka urang.

Nyanghareupan inpormasi anu teras diteraskeun dugi ka paroksikisme logika rasa pikasieuneun sareng tongtonan, wargana mimiti ngartos résiko anu ngajantenkeun anjeunna ngantunkeun pangirut sareng pikagumbiraeunana. Pilarian terang yén biaya inpormasi. Sareng éta harga démokrasi.

Aya 2 média anu kuring badé langganan

Abdi nyarankeun buku deui Tirani komunikasi ku Ignacio Ramonet anu, sanaos anjeunna parantos sepuh, ngajarkeun urang sareng muka panon urang kumaha dunya jalan.

2 koméntar ngeunaan "The tirani komunikasi ku Ignacio Ramonet"

Ninggalkeun comment hiji