Kumaha kompos

kompos homemade sareng komposter

Kuring balik kana topik kompos tina sababaraha pidéo anu kuring pernah ningali Charles dowding anu dumasar kana filsafat No Dig, No Dig (anu bakal urang bahas dina tulisan séjén). Dowding ngan ukur nganggo kompos di kebon na. Kompos pikeun sagalana. Sareng ngajarkeun anjeun duaan pikeun nyiptakeunana sareng nganggo éta sareng salaku pepelakan sareng ngurus kebon anjeun.

Resep kompos Aya puluhan, sanaos sadayana dumasar kana prinsip anu sami tapi masing-masing ngalaksanakeunana ku cara masing-masing.

Kuring parantos ningali sareng maca seueur kontén anu aya hubunganana sareng aya jalma anu nyobian nyepetkeun saloba-gancangna pikeun ngajantenkeun prosés langkung gancang, anu sanés anu nambihan daging, bahkan sésa-sésa katuangan asak, tapi kuring henteu tiasa ningali éta. Nambahkeun daging sigana kasalahan pikeun jenis dékomposisi aérobik ieu, hal anu sanés nyaéta anjeun kompos tina limbah padet perkotaan, sapertos anu dikumpulkeun dina tong, tapi biasana dilakukeun ku prosés anaérobik sareng urang nyarioskeun hal anu béda pisan.

Kunaon kompos?

Aya seueur alesan pikeun kompos. Abdi nyarios ngeunaan kompos buatan bumi. Anu parantos ngantunkeun kuring nyaéta:

  • Kuring ngamangpaatkeun sajumlah ageung limbah organik anu angkat ka tempat sampah.
  • Kuring ogé nganggo deui sadaya sésa motong sareng motong anu ditingalkeun dina tumpukan di kebon ngantosan diduruk
  • Abdi kéngingkeun kompos kanggo kebon sareng kuring tiasa ningkatkeun lahan

Step by step

Lengkah 1. Pilih situs sareng komposter

milih lokasi pikeun komposter

Pilih tempat sareng composter yén anjeun bade gaduh. Kuring parantos nempatkeunana dina tempat anu samentawis antara 2 buah dalima, tempat anu cukup sahadéna kusabab kuring henteu acan nyiapkeun daérah kebon anu kuring hoyong tinggalkeun sacara permanen.

Sigana mah anjeun parantos gaduh komposter, upami henteu, anjeun tiasa ngalakukeun anu teu resep hiji anu kuring parantos ngadamel ku palet, tapi sanaos anjeun henteu hoyong ngahesekeunana, aya jalma anu ngalaksanakeunnana dina taneuh sareng nutupan éta nganggo tarp.

Pilihan séjén nyaéta mésér hiji.

Entong sieun teu gaduh komposter, aya jalma anu bahkan ngadamel tihang dina taneuh sareng nutupan éta ku kanvas.

Léngkah 2. Kahiji jaket

composter tanpa basa pikeun kompos dina taneuh

Ngamimitian kompos langsung dina taneuh, ulah nempatkeun yayasan naon waé. ku cara kieu, éta bakal nyerep leachates anu didamel.

Pikeun lapisan anu munggaran, aranjeunna nyarankeun ku Brown, nyaéta daun garing, serutan, sareng sajabana. Kuring ngamimitian ku lapisan daun medlar anu garing.

lapisan kahiji, kompos undak-usukna

Moisten daun, tambahkeun cai kana akselerator, mésér ogé, disiapkeun dumasar kana nitrogén. Tapi hayu, cai cekap.

Léngkah 3. Lapisan kadua

urang tambahkeun produk héjo atanapi nitrogén

Ti saprak ayeuna urang bakal ngamimitian ngadamel sandwich. Urang bakal miceun sésa-sésa ngored, jukut, pepelakan, buah, sayuran, sareng sajabana. sareng urang bakal ngawangun lapisan héjo anu teras urang tutup ku lapisan coklat anu sanés.

Kalayan unggal lapisan anjeun kedah nambihan cai pikeun beueus.

Léngkah 4. Ngalembabkeun tihang

lapisan kadua tumpukan kompos

Sababaraha jalmi sapertos kuring ngabaseuhan tihang, nyaéta, nambihan cai nalika lapisan na ditambihan, sareng anu sanés resep langkung-langkung. Bahkan aya anu ngaleungitkeun lapisan pikeun nyampur sadayana sareng, cenah, nyepetkeun prosésna sabab produk nitrogén langkung aya hubunganana sareng karbon.

Léngkah 5. Tumpukan cek

urang ngadamel sandwich tina lapisan sareng urang beueus

Ieu kedah dilakukeun périodik. Idéna nyaéta gaduh thermometer kompos pikeun ningali suhu dimana tihang na ngahontal, kusabab éta henteu kedah antara 60 sareng 70ºC.

Upami langkung ti 70 berarti urang parantos ngalangkungan nitrogén, bahan héjo sareng urang kedah aerasi, nyaéta nyabut tihang sareng nambih coklat atanapi karbon.

Upami éta sahandapeun 60, anjeun kedah tingali naha éta kirang asor sareng upami kami parantos nambihan sababaraha unsur Nitrogén sareng dina hal éta nambihan langkung seueur kana tihang urang.

Parangkat kompos

Kuring parantos ngamimitian nanaon, sareng kuring parantos ngamangpaatkeun naon anu kuring gaduh, tapi leres éta aya alat anu sono sareng yén kuring anggap kuring bakal tungtungna ngagaleuh atanapi nalika tiasa ngawangun aranjeunna. Alat-alat ieu nyaéta:

Komposter. (Anjeun tiasa ngagaleuh di dieu o di dieu) Kuring parantos ngadamel salah sahiji, éta ngandung saeutik usaha sareng éta mayar, tapi upami anjeun hoyong anu komersil, aranjeunna ngajual seueur modél.

Gantung. (Mésér na di dieu) Disebat ogé garpu atanapi garpuh, éta tiasa nyampur tumpukan kompos nalika masih terurai sareng ogé mindahkeun kompos anu réngsé

Aerator / Adun. (Mésér na di dieu) Sakumaha namina nunjukkeun, éta mangrupikeun alat anu dianggo pikeun nyampur kompos sareng ngébréhkeunana, éta ogé ngamungkinkeun urang nimba rasa pikeun ningali kumaha prosés na. Mangrupikeun alat anu saderhana pisan.

Téstométer kompos. (PENTING IEUH) Tanpa ragu naon anu kuring paling sono. Mangrupikeun terméter panjang anu urang lengket dina tihang atanapi silo sareng urang ningali suhu di jero. Ngitung suhu urang bakal terang kumaha jalanna kompos sareng upami urang kedah ngalakukeun hiji hal, beueus, giliran, tambahkeun langkung karbon atanapi langkung nitrat, jst.

Throttle. (Mésér di dieu) Kuring parantos ningali dina Internét, sanaos kuring henteu acan nyobian. Aya jalma anu nempatkeun akselerator. Éta ogé tiasa didamel di bumi, nyéépkeun hérbal héjo, nyésaan sésa, sareng sajabana dina cai salami 10 dinten. Ngagunakeun bir saatos alkohol parantos ngejat, bahkan aya jalma anu nganggo cikiih anu beunghar pisan ku nitrogén salaku akselerator.

Naon anu kuring tiasa lebetkeun kana kompos?

Bahan anu urang lebetkeun kana tihang kompos urang dibagi kana 2 jinis. Héjo, anu mangrupakeun hal anu masihan nitrogén sareng coklat, anu masihan karbon.

Kompos mangrupikeun prosés anu ngajantenkeun bahan organik janten kompos

hejo (praktis nanaon)

  • Sayuran sayur sareng sayuran henteu asak
  • Frutas
  • enya jeruk oge
  • Tapak kopi
  • kulit endog
  • kandang, khususna hébivora

Coklat

  • Pruning garing tetep
  • daun garing
  • kertas tinta sareng karton
  • habuk habuk
  • lebu

Upami urang merhatoskeun tingkat dékomposisi matéri, urang tiasa ngabagi matéri kana 3 jinis, tapi sok henteu kedah émut yén campuran héjo (nitrogén) + coklat (karbon) bentuk dina kompos

Gancang dékomposisi

Daun seger, kliping jukut, kandang, sareng sadaya ramuan sareng pepelakan anu nganggo daun anu lembut.

Dékomposisi laun

Jerami, buah, sayuran, rebun-rebun anu bobot na daun na henteu lembut, kandang atanapi ranjang anu ngandung jarami, pruning tina pager hirup lembut.

Dékomposisi lambat pisan

Cabang, kulit endog, batu buah, cangkang kacang, serutan kai, habuk.

Pikeun dianggo dina waktos anu tepat

Abong, koran, kardus

Proporsi naon anu kedah dianggo?

Gumantung kana saha anu anjeun baca aranjeunna nyarioskeun 40-60, 50-50 atanapi 60-40 Dopwding anu urang perhatoskeun dina pituduh ieu nyarankeun 60-40, nyaéta 60% bahan héjo sareng 40% coklat, ieu Suhu bakal naék pisan, sareng urang kedah ati-ati ulah kaleuleuwihi.

mythos

Aya sababaraha mitos anu dibolaykeun ku Dowling.

  1. Jeruk. Seueur jalma panginten henteu, tapi anjeun tiasa nambihan jeruk kana tihang. Hiji-hijina hal upami anjeun nambihan seueur nyaéta pikeun ngendalikeun pH.
  2. Perumahan. Henteu aya masalah dina ngagunakeun pepelakan anu diakar
  3. Tutuwuhan siki. Hal anu sami kajadian, seueur jalma yakin yén anjeun henteu kedah kompos pepelakan anu ngagaduhan siki, sabab éta bakal tetep dina kompos sareng bakal berkecambah nalika urang ngagunakeun éta. Tapi ieu henteu kitu.

Upami kompos parantos saé, éta ngahontal suhu langkung ti 60 - 70º C langkung ti cukup pikeun maéhan akar sareng mareuman siki. kalayan naon anu urang moal ngagaduhan masalah nalika nganggo kompos anu dihasilkeun

Kompos munggaran kuring

Kuring ngadokuméntasikeun kompos munggaran ieu, pikeun ningali naon anu kuring lakukeun sareng upami tétéla parah pikeun kuring tiasa diajar dimana kuring gagal.

Kuring ngamimitian dina 25-10-2020 ngadamel bin kompos tina palét kai sareng nambihan daun medlar garing sareng bumbu garing, lebu. Salaku bahan héjo, jukut, buah sareng sayuran tetep, lapangan kopi sareng jamban kelenci urang anu salain tina kotoran na parantos extruded kertas anu jantenkeun anu nyerep pee sareng henteu bau. Kuring baseuh unggal lapisan ku cai.

Kuring tetep ngeusian sareng dina 1-11-2020 kuring ngeusian satengah komposter, kalayan sakedik kontribusi buah sareng sayuran, ku kertas sareng kotoran kelenci, tapi khususna sareng pepelakan aubergine, anu tatangga parantos dipiceun sareng badé diduruk sareng kuring parantos ngajaga aranjeunna. tihang na garing pisan sareng kuring cai langkung seueur, abdi nyimpen cai sareng pelet pupuk kanggo nambihan nitrogén sareng nyepetkeun prosés na.

8-11-2020 Kuring nambihan kertas kelenci sareng kerok dapur sareng lapisan coklat.

18-11-2020 dieusian ku ramuan anu kuring miceun sareng nambihan kalembaban, kuring kedah nyampur sadayana.

Ninggalkeun comment hiji