Dasar-dasar Metrologi

dasar tina métrologi sareng kualitas

La métrologi Éta mangrupikeun kagiatan anu penting dina perusahaan mana waé anu didaptarkeun pikeun ngahasilkeun objék. Kiwari sapotong naon waé kedah minuhan séri ciri kualitas, dimensi, permukaan bérés sareng kasabaran. Éta bakal nangtoskeun kualitas sapotong. Profésor kuring nyatakeun kualitas salaku kamampuan ngahasilkeun bagian anu sami dina parameter anu tangtu

Metrologi Éta élmu anu ngeunaan kajian unit pangukuran sareng téhnik pangukuran.

Metrologi Bengkel Éta mangrupikeun bagian pangukuran dina konstruksi mékanis.

Tujuan tina Metrologi nyaéta pikeun ngukur ukuran bari ogé nyayogikeun margin anu teu pasti.

Ukuran tiasa:

  • Langsung: nalika urang langsung kéngingkeun nilai ukuran
  • Petunjuk: nalika nilaina dicandak salaku hasil tina ngalakukeun séri operasi

Pikeun bagian pikeun minuhan fungsi anu didesainna, éta kedah nyumponan sababaraha sarat anu kedah ditetepkeun dina rencana pabrikan. Ieu nyaéta:

  1. Sifat sareng kaayaan fisik matéri.
  2. Bentuk geometri tina sapotong.
  3. Diménsi tina formulir ieu.
  4. Kualitas finish permukaan permukaan anjeun.

Henteu aya mesin anu sanggup ngadamel bagian-bagian anu tepat anu nyumponan sadaya sarat di luhur, janten sababaraha margin variasi diijinkeun, anu dituduhkeun kalayan toleransi.

Verifikasi bagian nyaéta ngabuktoskeun yén sarat anu dipénta dina pabrikna dicumponan sareng yén éta aya dina zona kasabaran anu tiasa ditampi.

Unit pangukuran. Pola

Satuan pangukuran nyaéta gedena éta, anu nilai numerisna ditampi ku konvénsi sami sareng hiji.

Dina 1960 Sistem Internasional Unit (SI) dihartikeun salaku anu paling nyukupan sareng lengkep pikeun nagara-nagara. Spanyol ngagabung di 1967.

Hijian panjang

Satuan panjang dina ukuran mékanis nyaéta milimeter, anu sami sareng sarébu méter. Pikeun pangukuran panjang dina kasabaran, bagian sarébu milimeter dianggo salaku hijian, micrometer

Hijian Angle

Satuan ukuran pikeun sudut nyaéta sudut katuhu.

Sudut anu katuhu dibagi kana 90 bagian anu sami disebat derajat. Dina gilirannana, ieu dibagi kana 60 bagian, anu disebut menit sareng unggal menit dina 60 detik.

Pangaruh suhu dina pangukuran

Di SI, di nagara-nagara anu nuturkeun ISO, ukuran anu dituduhkeun dina rencana dianggap dina suhu 20ºC. Upami aya koréksi kusabab suhu, éta dilakukeun ku rumus ieu

Lt= L20(1 + α (t-20))

  • Lt nyaéta panjang Tª,
  • L20 panjangna 20 ° C,
  • Koefisien α ékspansi termal tina matéri

Organisasi métrologis

Pola mangrupikeun objék atanapi instrumén anu ngamungkinkeun pikeun ngawujudkeun sareng nyalsékeun unit-unit pangukuran atanapi lilipetan sareng tilelepna.

JENIS POLA

  • Pola primér, nyaéta anu ngawujudkeun hijian dasar SI
  • Pola sekundér, anu ngawujudkeun unit henteu dasar atanapi dasar tapi henteu saluyu sareng definisi na.

HASIL DASAR POLA

  1. Teu kawasa
  2. Kamungkinan baranahan sareng diseminasi

Kalacak. Rencana kalibrasi

Rencana dilacak sareng kalibrasi

Dina metrologi, Traceability tina ukuran didefinisikeun salaku sipat anu diwangun ku tiasa ngarujuk katepatan tina ukuran anu nyarios kana standar anu cocog, ngalangkungan ranté babandinganana anu teu kaganggu.

Kalibrasi Éta mangrupikeun séksi operasi anu obyékna pikeun nangtukeun nilaina kasalahan tina standar, pakakas atanapi alat pangukur, pikeun neraskeun panyaluyuanana atanapi pikeun nganyatakeun ku cara méja atanapi kurva koréksi. hasil tina operasi ieu dikedalkeun dina sertipikat kalibrasi.

The traceability bener tina laboratorium metrology kahontal ngaliwatan PKalibrasi permanén lan.

Rencana kalibrasi

Anjeun kedah milah sadaya alat tina presisi paling luhur dugi ka handap sareng ngatur dumasar tingkat. Anu kahiji kalayan standar référénsi, teras alat anu dianggo pikeun ngalibrasi elemen sanés sareng tungtungna anu henteu ngalibrasi nanaon.

Mibanda dukungan fisik anu diwangun ku:

  • Diagram tingkat. Ngolompokkeun bagan sadaya alat ukur
  • Labél kalibrasi. Labél kalayan tanggal dimana kalibrasi didamel sareng tanggal kalibrasi salajengna
  • File Parentah. Lambaran instrumen sareng pitunjuk ngeunaan kumaha carana ngalibrasi sareng dinomeran sapertos dina diagram.
  • File data. Polder wilanganana numutkeun diagram tingkat. Sareng dimana data anu urang pikir pikaresepeun sareng diperyogikeun?

Akurasi dina industri

Precision dina industri

Kalayan robahan ti pabrik artisan ka produksi masal, silih tukeur antar bagian sareng alat diperyogikeun. Sareng ieu ngandung hartos yén urang kedah langkung pas nalika ngadamel sareng calibrating sareng sadayana ngahasilkeun a pamutahiran kontrol kualitas.

Kontrol kualitas mangaruhan standarisasi pikeun ngabakukeun kriteria desain, panggunaan toléransi pikeun pangaluyuan, verifikasi mesin sareng alat sareng bagian tina sistem produksi, salian ti kalibrasi alat ukur, diantara tindakan sanés.

Metrologi mangrupikeun faktor anu penting pisan dina kontrol kualitas produk. Anjeun kedah ngukur langkung akurat. Ku cara kieu urang nampi katepatan maksimum dina ngabandingkeun antara pola sareng unsur

Jumlah fisik katutupan ku metrologi diménsi

Nalika urang nyarioskeun géométri tina sapotong urang tiasa ningali

Makrogéometri

Diménsi (Panjang, sudut) sareng Bentuk, orientasi, kaayaan, osilasi (lempeng, paralelisme, perpérikuleritas, angularitas, simétri, rata, bunderan, cilindricity, konentricity)

Kasalahan macrogeometric asalna tina aspék ieu

  • Katepatan tina Parabot mesin, ogé kaayaan konservasi na
  • Kualitas sareng kaayaan maké pakakas mesin
  • Éformasi élastisitas bagian sareng alat
  • Deformasi kusabab ékspansi termal
  • Koefisién nyusut bahan

Mikrogéometri (permukaan bérés)

Kasalahan mikrogéometri disababkeun ku sababaraha faktor

  • Ujung alat
  • Laju motong
  • Maju
  • Osilasi
  • Temperatura
  • Bérés kapang