Motong Plasma

mesin motong plasma

Pemotong plasma

Una cutter plasma Mangrupikeun mesin atanapi alat anu tiasa motong bagian logam tina sagala jinis dina suhu luhur anu tiasa ngahontal langkung ti 20.000ºC. Konci pikeun gampang motong logam, sanajan kandelna tinggi, ku prosés ieu nyaéta suhu anu luhur pisan, pasipatan plasma (kaayaan dimana gas dibawa ku busur listrik), sareng polarisasi.

Dina kaayaan plasma, yén gas janten konduktif listrik bakal diionisasi. Upami éta dialirkeun kana nozor obor anu saé pisan, éta tiasa langsung dialihkeun ka tempat anu rék dipotong. Kalayan kecap séjén, berkat suhu anu luhur (dihasilkeun ku busur listrik langsung ayeuna) sareng konsentrasi énergi kinétik tina gas ieu, éta tiasa gampil dipotong kalayan leres pisan.

cutter plasma

Catet yén aya éléktroda anu nerapkeun a Polarisasi antara obor atanapi obor sareng bagian anu bade diteukteuk. Kusabab éta tihang anu bertentangan, atom gas dianggo salaku "proyektil" dina hiji arah ngalawan permukaan logam, ngatur ngalangkunganana. Hal anu saé nyaéta yén gas naon waé tiasa dianggo, sanaos leres yén éta sanés janten gas réaktif kalayan jinis logam anu diteukteuk ...

Sajaba ti tiasa milih bénsin nanaon, Kauntungan sanésna nyaéta ujung-ujungna henteu diperyogikeun pangobatan salajengna pikeun menerkeun kakurangan anu dihasilkeun nalika motong, sareng teu aya résiko potongan bakal cacad ku panas nalika konsentrasi dina titik anu khusus pisan (henteu sapertos oxyfuel, anu manaskeun daérah anu langkung ageung).

Naon ari plasma

naon ari plasma, élmu

Plasma mangrupikeun kaayaan kaopat agrégasi Tina perkawis, kumargi saluareun nagara bagian dasar zat (padet, cair sareng gas), aya deui. Nyatana, jarang yén éta henteu terkenal salaku anu populér tilu, sabab éta nagara anu paling loba pisan di jagad raya.

Upami anjeun émut naon anu kuring sebatkeun dina bagian sateuacanna ngeunaan polarisasi ngarahkeun jet plasma, masuk akal nalika anjeun terang yén plasma mangrupikeun kaayaan anu mirip sareng gas, tapi dimana partikelna muatan listrik (aranjeunna ion), sareng nganggo kutub éta tiasa janten jet atom / molekul dimana waé anjeun pikahoyong, sami sareng kumaha éléktron ngaliwat konduktor. Meureun ku cara ieu anjeun bakal langkung ngartos prosedur motong ...

Pikeun ngionisasi, atanapi ngarobih gas kana plasma, anjeun kedah manaskeun gas atanapi nerapkeun médan magnét anu kuat nganggo laser atanapi generator gelombang mikro. Dina kasus motong plasma, anu dianggo mangrupikeun busur listrik pikeun manaskeunana, sareng éta naha gas terionisasi dirobah janten plasma.

Sateuacan neraskeun, kuring hoyong ngajelaskeun yén a Busur listrik éta mangrupikeun kajadian anu urang tingali di alam, sapertos kilat. Tapi anjeun ogé bakal ningali éta dina sababaraha gadget sapertos bola plasma, atanapi upami anjeun éléktronik anjeun bakal terang naon anu lumangsung dina kapasitor nalika diéléktrik rusak ... Arc kahontal ku dua éléktroda tina tandana anu béda-béda dimana poténsial bédana naék pisan sareng, sanaos aranjeunna henteu kontak sareng dipisahkeun ku hawa (insulator anu saé pisan), hawa na tungtungna "rusak", ngahasilkeun sinar anu ngalir tina hiji éléktroda kana éléktroda anu sanés. Dina badai aya kajadian anu sami antara awan anu boga muatan négatip sareng darat positip. Sanaos awan sareng bumi dipisahkeun ku lapisan hawa anu ageung, kilat ngaluncat ti hiji tempat ka tempat anu sanés ...

Kalayan nyarios éta, anjeun panginten heran naon ionNya, éta tiasa janten atom atanapi molekul unsur naon waé atanapi sanyawa anu jumlah éléktronna parantos dirobih. Émut yén atom atanapi molekul umumna dina kaayaan listrik tina kasaimbangan, kalayan jumlah anu sami positip (proton) sareng négatip (éléktron), salian ti nétral (neutron).

Katerangan plasma, anion, kation sareng muatan listrik

Janten, upami atom atanapi molekul parantos diionisasi sareng gaduh kaleuwihan éléktron lawan kaayaan anu ajeg, maka éta bakal janten anion. Padahal upami éta éléktron leungit sareng muatan positip na langkung dominan, maka éta bakal janten kation. Gas diwangun ku anion / kation ieu nyaéta yén plasma anu urang carioskeun ...

Sareng anu kuring badé angkat nyaéta upami éta aya dina kasaimbangan (gas normal), maka, ku nerapkeun muatan négatip atanapi positip ngalangkungan dua éléktroda (hiji dina obor -, sareng anu sanésna dina potongan +), éta atom / molekul moal ngalakukeun nanaon. Tapi gaduh momot Hatur nuhun ka busur ieu anu ngionisasi aranjeunna, éléktroda négatip tiasa narik kation sareng ngusir anion, sareng sabalikna ku éléktroda positip. Maksudna, aranjeunna tiasa diarahkeun, dina hal ieu ngalawan permukaan logam janten sapertos proyektil, sareng dina suhu éta, potong saolah-olah éta mantega ...

Ku jalan kitu tong lieur yén teu saimbangna ion sareng radioaktivitas, kumargi dina hal éta nalika atom henteu stabil kusabab kasaimbangan anu goréng antara proton atanapi neutron inti (éléktron aya dina kerak anu ngorbit sakitar inti, sareng aranjeunna anu kapangaruhan dina prosés ionisasi). Dina kasus radioaktivitas, nalika aya henteu saimbangna antara proton sareng neutron ieu, atom bakal janten teu stabil sareng kedah ngaleupaskeun kaleuwihan neutron atanapi proton pikeun ngahontal kasatimbangan.

Émisi anu pikeun nyobaan malikkeun kasaimbangan nyaéta radiasi, sapertos partikel alfa (hélium), partikel béta (éléktron atanapi positron) sareng radiasi gamma (foton énergi tinggi). Sugan bisa ngakibatkeun kabingungan kusabab gelombang éléktromagnétik gamma ieu dianggap radiasi ngionisasi, sapertos sinar-X, UV, atanapi laser. Ku alatan éta, éta bisa dipaké pikeun ngahasilkeun ion ogé.

Pasipatan plasma

Plasma ngagaduhan sipat anu narik pisan, sababaraha diantarana penting pisan pikeun motong plasma tiasa dianggo. Contona:

  • Hasta boga partikel muatan (ion). Kusabab éta aranjeunna ngaréspon medan listrik, magnét sareng éléktromagnétik éksternal.
  • Can ngalaksanakeun listrik langkung saé tibatan bénsin.
  • Kusabab diwangun ku partikel dina kaayaan kacau sareng kuat pisan, plasma ngahasilkeun na sorangan radiasi éléktromagnétik.
  • Gumantung kana suhu sareng kapadetan éléktron, meureun aya rupa-rupa jinis plasma. Salaku conto, aya plasmas anu dieusian ku hiji tanda atanapi anu sanés, sapertos anu anjeun tingali tadi. Sareng anjeun ogé bakal mendakan naon anu disebatna plasma tiis sareng plasma panas:
    • Dina kasus plasma tiis éta kapadetan éléktron handap, sareng suhu na tiis (biasana suhu kamar). Salaku conto, anu dianggo dina tabung fluoresensi sareng neon pikeun ngionisasi gas di jero sareng anu ngalaksanakeun sareng ngahasilkeun cahaya éta nalika arus ngalir.
    • El pasma panas, didamel nalika gas dipanaskeun dugi éléktron gaduh cekap énergi pikeun ngosongkeun diri tina atom, kalayan tingkat kapadetan éléktron anu luhur. Ieu anu kajadian di Surya, anu dianggo ku sababaraha élmuwan, atanapi dina kasus motong plasma. Sacara umum, plasma panas bakal teras disebat salah sahiji anu terionisasi dihandap 1% sareng upami ampir diionisasi bakalan panas ...

Sakumaha anjeun tiasa tingali, éta ciri anu khas pisan anu ngamungkinkeun sababaraha aplikasi industri, sapertos motong.

Rupa-rupa

jinis motong plasma

Dina motong plasma urang tiasa ngabédakeun rupa-rupa jinisna béda:

  • Motong plasma manual: nyaéta motong plasma anu dilakukeun sacara manual, sareng gugus motong plasma. Operator bakal tanggel waler pikeun ngurus ujung motong sareng motong naon anu dipikahoyongna ku mindahkeun leungeun pikeun ngarahkeun jet plasma.
  • Motong plasma CNC: Beda sareng prosedur manual, aya ogé tabel atanapi mesin CNC anu ngalakukeun potongan otomatis ku presisi sareng kecepatan anu langkung ageung, pikeun motong anu langkung pas atanapi industri anu kedah diulang gerakan pikeun sababaraha potongan. Nyatana, CNC (Computer Numerical Control) mangrupikeun sistem anu motong anu kedah dilakukeun diprogram ku komputer, sareng mesin atanapi robot bakal tanggel waler pikeun motong anu parantos diprogram.
  • Motong plasma ku hawa dikomprés: Beda sareng plasma garing tradisional, di 1963 dimungkinkeun pikeun ningkatkeun kagancangan 25% berkat oksigén dina hawa. Nanging, oksigén ieu ninggali permukaan motong anu teroksidasi pisan sareng éléktroda gancang ngikis.
  • Motong plasma suntikan cai- Lima taun saatos motong udara, Dick Couch, présidén Hypertherm, nyiptakeun jinis potongan ieu anu nganggo cai anu disuntik kana area motong ngalangkungan nozel khusus sacara radial. Ieu nyababkeun langkung gancang, motong kualitas anu langkung saé kalayan kirang sampah.
  • Motong Plasma kalayan suntikan oksigén: Éta dikembangkeun di 1983, sareng gaganti gas oksigén nitrogén dianggo pikeun motong sareng cai dina ujung nozel. Ieu ngabantosan ngirangan buruk éléktroda sareng motong oksidasi permukaan.
  • Motong plasma aliran duaan: nyaéta prosedur konvensional atanapi standar. Anggo plasma gas nitrogén sareng gas taméng sapertos karbon dioksida atanapi oksigén dina nox motong. Pas di tengah kaluarna dua gas bakal éléktroda. Éta sababna disebut dua aliran.

Komo ngan ukur kusabab panasaran, parios téknologi tina motong cai. Pasti anjeun ngaraos pikaresepeun pisan.