MRP: Perencanaan Kabutuhan Bahan

MRP, ngarencanakeun kabutuhan bahan
Creator: Gd-JPEG v1.0 (maké IJG JPEG v80), kualitas = 90

Seueur perusahaan museurkeun usahana, pikeun ngamajukeun penjualan, dina nyiptakeun kampanye pamasaran anu épéktip. Ieu mangrupikeun prosedur anu ngagaduhan épék positip, sareng éta sababna perusahaan ageung nanem modal ageung artos dina jenis kampanye ieu. Ayeuna, ku Big Data sareng data anu dikumpulkeun ngalangkungan parangkat lunak anu kami anggo, kampanye anu épéktip épéktip tiasa dihasilkeun. Tapi sanaos kitu, iklan sanés sadayana na aya alternatif anu positip pisan sapertos MRP.

Kalayan MRP anjeun tiasa ningkatkeun kamampuan usaha bari henteu kedah ngajual deui jumlah produk atanapi jasa. Ieu sigana siga anu kontra, tapi henteu. Taktik ieu ogé henteu ngalibatkeun nambihan nilaina produk, anu tiasa janten rada ngarugikeun dina hal daya saing. Prakték MRP arah anu béda pisan ...

Naon MRP?

MRP sareng perencanaan produksi

MRP singkatan perencanaan bahan, atanapi Perencanaan Syarat Bahan. Mangrupikeun prosés dimana perusahaan fokus kana perencanaan bahan-bahan anu diperyogikeun pikeun ningkatkeun produksi produk atanapi jasa na. Ku cara éta anjeun tiasa ningkatkeun efisiensi, nurunkeun biaya, sareng nyandak kaputusan anu ngabantosan anjeun kéngingkeun hasil anu langkung saé.

tujuan

nu tujuan MRP aranjeunna rada jelas, sareng anu dimaksad nyaéta:

  • Ngurangan inventaris bahan. Pikeun ieu, éta ngamungkinkeun kendali produksi, pangiriman, sareng pameseran anu langkung saé.
  • Turunkeun waktos produksi sareng waktos pangiriman.
  • Ningkatkeun épisiénsi prosés pangwangunan atanapi produksi.
  • Disagigireun ti éta, éta tiasa ngabantosan masalah, ningkatkeun pendekatan jangka panjang perusahaan, jst.

Naha peryogi timbul?

Sateuacan kadatangan MRP, sareng yén komputer sumebar di sapanjang lawon industri, aya metode anu sanés sapertos ROP (ReOrder Point) atanapi ROQ (ReOrder Quantity) pikeun manufaktur sareng manajemén inventarisasi dina industri.

salila Perang Dunya IINgagaduhan sadaya bahan anu diperyogikeun pikeun nyumponan paménta tanpa gaduh saham anu kaleuleuwih janten penting pisan, kusabab épisiénsi kedah ditingkatkeun kusabab sumber daya langka. Utamana dina séktor militér, anu peryogi paningkatan pikeun ngagaduhan waktos dina waktos anu pas.

Éta éta kuman munggaran tina naon anu ayeuna MRP, sanaos éta masih déwasa pisan sareng henteu tiasa dianggap metode MRP lengkep. Tapi saatos perang, nalika pabrik kedah adaptasi deui kana produksi kanggo panggunaan sipil, kalayan naon anu aranjeunna pelajari salami konflik, kontrol inventarisasi, produksi sareng logistik tiasa ditingkatkeun.

El Program Polaris (Program nuklir Inggris), pergeseran paradigma diperyogikeun, sareng éta ogé titik balik pikeun paningkatan MRP. Marengan datangna tina Metoda Toyota, dina 1964 éta mimiti ngalegaan sapanjang industri, kalayan Hideung & Decker janten perusahaan munggaran anu ngadopsi éta.

Kalayan munculna komputer anu munggaran, software éta MRP éta salajengna bakal ngabantosan panempatan di langkung seueur perusahaan sareng ningkatkeun efisiensi na. Ku cara kieu, dina taun 70an konsép bakal muncul sapertos urang terang ayeuna.

Dina 1983, Oliver Wight bakal ngembangkeun anu MRP II, sareng akhir 80an sapertilu industri nganggo parangkat lunak MRP II.

MRP I vs MRP II

Diagram operasi MRP

Dina bagian saencanna, konsép MRP II ogé parantos diwanohkeun, anu tiasa ngahasilkeun kabingungan langkung. Ku alatan éta, dina bagian ieu anjeun bakal tiasa ngaapresiasi bédana antara duanana.

MRP I

Dasarna, MPR I sanggup ngajawab patarosan ngeunaan sabaraha sareng iraha Anjeun kedah mésér bahan pikeun nyocogkeun sareng kabutuhan produksi anu saleresna. Nyaéta, anjeun tiasa ngantisipasi kabutuhan pikeun ningkatkeun efisiensi sareng perencanaan produksi tiasa kalaksanakeun. Sareng éta dumasarkeun kana dua parameter dasar: waktos sareng kapasitas.

Ku ayana parangkat lunak, sadayana langkung gampang, sareng dimungkinkeun pikeun otomatis ngitung jumlah produk anu bakal dihasilkeun sareng jumlah bahan anu pasti dipikabutuh pikeun pabrik. Tapi pikeun ieu, paménta kudu dianalisis sacara saksama.

Akhir-akhir ieu, Badag Data sareng AI Éta ogé tiasa ngabantosan ningkatkeun sistem MRP ieu, sabab tiasa nganalisis paménta langkung éfisién pikeun nangtoskeun naon anu diperyogikeun. Ieu penting pisan nalika ngeunaan klaim mandiri.

Anjeun kedah terang yén aranjeunna aya dua jinis paménta, anu mandiri, sabab éta mangrupikeun paménta anu ngan ukur kaayaan pasar pikeun produk réngsé pangaruh. Ieu tiasa turun naek pisan, contona, penjualan mobil tiasa bénten-bénten gumantung kana jumlah nasabah anu mutuskeun dina waktos éta kanggo mésér modél khusus, ékonomi, jst. Di sisi séjén, paménta gumantung langkung saderhana sareng diarahkeun ka perusahaan anu ngahasilkeun bahan baku atanapi bagian. Salaku conto, upami langkung seueur mobil anu dijual, maka dipikaterang bakal aya permintaan anu langkung ageung pikeun waja pikeun ngajantenkeunana, anu ngamungkinkeun pengecoran ningkatkeun produksi pikeun nyumponan paménta éta.

MRP II

Sistem MRP I ti saprak 60-70an, sareng henteu nutupan sababaraha aspek produksi anu paling modéren. Kusabab kitu jengkar épolusi katelah MRP II taun 80an. Modél perencanaan anu langkung lengkep pikeun industri modéren tiasa ngitung sumber daya anu diperyogikeun, waktos sareng ogé ngitung organisasi bisnis.

Kalayan kecap séjén, upami MRP kuring ngajawab patarosan sabaraha sareng iraha, MRP II ogé tiasa ngajawab naon sumber anu aya. Sareng ieu ngamungkinkeun industri tiasa ngaidentipikasi masalah kapasitas produksi sareng tiasa méréskeunana. Ieu henteu ngan ukur bakal ngalengkepan perusahaan sareng naon anu diperyogikeun, éta ogé bakal tiasa ngajantenkeun langkung saé adaptasi kana parobahan sektor.

Parangkat lunak MRP

ayeuna, software éta MRP anu aya, sanaos ngan saukur disebut MRP, sering disebat salaku modél MRP II. Sababaraha conto program sapertos kieu nyaéta:

  • Suite Oracle Net, anu ogé tiasa dianggap solusi ERP.
  • Katana MRP, parangkat lunak anu cerdas sareng visual pikeun manajemén sumberdaya pikeun industri.
  • IP pinter & O, parangkat lunak MRP basis wéb kanggo dijalankeun tina alat anu cocog.
  • Deltek Costpoint, Parangkat lunak anu berorientasi kana manajemén padamelan, manufaktur sareng perusahaan milari solusi anu pinter.
  • ERPAG, parangkat lunak sanésna dasarna berorientasi kana ERP, tapi éta tiasa nyayogikeun sababaraha fungsi MRP pikeun UKM.
  • OpenPro Enterprise Software, parangkat lunak open source pikeun ERP canggih, kalayan integrasi sababaraha alat sapertos ngalaporkeun KPI sacara real-time, CRM, HRMS, jsb.
  • Sareng panjang jsb.
  • MRP gampang, program MRP saderhana anu ngamungkinkeun ngajawab patarosan ngeunaan naon biaya produksi ayeuna sareng iraha paréntah anu dipénta parantos siap. Cocog pikeun perusahaan antara 10 sareng 200 padamel.

Dina program ieu aya entri anu ngalangkungan jadwal produksi induk, daptar komponén atanapi bahan anu diperyogikeun, sareng status inventaris ayeuna. Kalayan ieu, parangkat lunak bakal ngolah inpormasi pikeun nawiskeun sababaraha hasil dina bentuk output, sapertos ramalan inventaris, jadwal ngawangun-ka-urutan, sareng laporan sanés.

Ku jalan kitu, éta program atanapi rencana master produksi o PMP (dina basa Inggris MPS atanapi Jadwal Produksi Master), anu dianggo salaku input, dasarna mangrupikeun metode pikeun nangtoskeun produk akhir anu bakal didamel sareng waktos parantosan pikeun nyugemakeun pesenan pelanggan sareng ramalan paménta anu bakal aya.

Konsép sanés anu anjeun kedah terang nyaéta BOM (Tagihan Bahan), nyaéta daptar bahan anu diperyogikeun pikeun produksi produk akhir.

Bédana sareng ERP

Sakumaha kuring nyebatkeun dina bagian saencanna, sababaraha program ieu leres-leres Parabot ERP, sareng éta aya dina sababaraha kasempetan duanana konsep tiasa bingung. Nyatana, ERP ngalakukeun sababaraha fungsi MRP, janten seueur parangkat lunak anu aya tiasa ngalakukeun duanana dina hiji suite. Sababaraha bédana anu anjeun kedah terang nyaéta:

  • MRP henteu nganggo basis data terpusat sapertos ERP. MRP didasarkeun kana rencana produksi induk, sedengkeun ERP dibagi kana sababaraha hal anu saling interaksi sareng sadaya departemén ngagaduhan sadayana inpormasi lengkep.
  • MRP timbul tina pangalaman hiji perusahaan, sedengkeun ERP kedah adaptasi produksi perusahaan supados tiasa diterapkeun.
  • ERP diwangun ku modul atanapi fungsi anu khusus, sedengkeun MRP mangrupikeun modél anu langkung kabuka. Kusabab kitu, ERP mangrupikeun hal anu langkung spésifik pikeun séktor tertentu.
  • MRP II ogé ngamungkinkeun simulasi pikeun ngaduga paménta kahareup, hal anu henteu dilakukeun ku ERP.

Kaunggulan sareng karugian MRP

Sapertos metodeu naon waé, MRP ngagaduhan kaunggulan sareng karugian. Hal anu penting anu kedah dievaluasi sateuacan ngalaksanakeun sistem dina industri.

Diantara nya kauntungan Aranjeunna:

  • Pangirangan inventaris kalayan tabungan dugi ka 40% tina Investasi.
  • Éta ngamungkinkeun pamutahiran dina produksi, nyaluyukeun harga pikeun ngajantenkeun aranjeunna langkung kompeten.
  • Harga jual anu langkung handap hartosna pelanggan langkung sugema.
  • Ngaronjatkeun paménta produksi sareng nohonan pasamoan bakal janten jasa anu langkung saé.
  • Éta ngamungkinkeun pikeun nyayogikeun modél sareng adaptasi kana waktos anu diperyogikeun.
  • Terang pisan waktos tunda tiasa nyepetkeun aranjeunna.

nu kalemahan aranjeunna dikirangan upami palaksanaanna dilakukeun kalayan komitmen pikeun saluyu sareng modél MRP sareng teu aya kasalahan (sareng biasana aya, kumargi peryogi pisan pikeun digawé leres). Nyaéta, drawbacks sering kajantenan nalika MRP dianggo teu leres sareng dipopohokeun yén MRP ngan ukur alat parangkat lunak sareng henteu ngalibetkeun nyandak kaputusan.

Ngalaksanakeun sistem MRP di perusahaan sanés tugas anu gampang Sareng éta kedah dilakukeun kalayan ati-ati sakumaha anu kuring parantos didugikeun di luhur. Sababaraha kasalahan dasar ngalangkungan panggunaan data anu teu leres (nilai nyata vs nilai teoritis), kirang ngatur variabilitas pasar, perkiraan goréng tina kapasitas riil perusahaan, faktor manusa, kagagalan ngantisipasi krisis ékonomi, jst. Upami teu kitu, éta tiasa sami sareng ERP ...

Kasus praktis