Ngan dina Waktos (JIT)

ngan dina waktos sareng inventarisasi JIT

Toyota mangrupikeun salah sahiji pabrik panggedéna di dunya sareng pamimpin di sektor otomotif. Teu aya mamang. Pabrik Jepang menonjol pikeun épisiénsi sareng metode anu diterapkeun. Sakantenan metoda anu disebat "Metoda Toyota”(Atanapi TPS tina Sistem Produksi Toyota) anu parantos diadopsi ku sésana industri di luar sareng dina sektor motor. Éta masihan ideu anu jelas ngeunaan kumaha épéktipna cara kerja ieu.

Cara ieu parantos disebat ku cara anu langkung umum JIT (Ngan Dina Waktu) atanapi ngan dina waktosna. Sareng namina ngajelaskeun pisan pikeun naon éta. Sakumaha anjeun tiasa tebak, éta dumasarkeun kana kumaha pangiriman bahan anu diperyogikeun pikeun diolah. Éta ngamungkinkeun anjeun pikeun ngirangan biaya, sareng teras ngagaduhan anu diperyogikeun ku anjeun supados produksi henteu lirén.

Metoda ieu janten épisién pisan yén dina sababaraha kasus bagian atanapi bahan anu diperyogikeun pikeun produksi dihasilkeun dina dinten anu sami aranjeunna dipasang sareng parantos dirakit dina mobil sareng produk pabrik anu sanés. Nyatana, éta dianggo salaku tés atanapi patokan épisiénsi dina séktor.

Sajarah JIT

El Sistem produksi Toyota éta ngagaduhan asal anu matak émut. Éta disababkeun ku pangadeg mérek Jepang Sakichi Toyota, putrana Kiichiro sareng insinyur Taiichi Ohno. Aranjeunna mangrupikeun arsiték anu leres anu urang kedah mayar sistem JIT atanapi Just In Time ieu ayeuna. Kasuksésan Toyota sanés ngan ukur gumantung ka anjeunna, tapi ogé kana seueur industri sanés anu parantos ngalaksanakeun éta ti saprak populérna ti 70an.

Éta sadayana dimimitian ku Kiichiro Toyota, anu nalika anjeunna mariksa kumaha jalanna lIndustri Amérika sareng anjeunna hoyong ngembangkeun modél anu langkung saé pikeun pabrikna. Éta dumasarkeun kana kanyataan yén pabrikna tiasa angkat ka gudang kalayan barang anu diperyogikeun, nyandak naon anu diperyogikeun tina inventarisasi, sareng gudangna bakal dieusian deui dina jumlah anu cekap kanggo tiasa ngagentos inventarisasi.

Abdi henteu nyobian gaduh tingkat luhur inventaris ditahan, kumargi éta henteu épisién tina sudut pandang ékonomi, kedah ngadamel investasi anu langkung ageung. Coba pikeun ngagaduhan anu wajar sareng anu diperyogikeun, sareng éta dina waktosna pikeun nyingkahan reureuh. Paradigma anu épisién pisan pikeun damel pikeun ngahémat biaya produksi.

Taiichi Ohno pangadeg toyota sareng jit dina waktosna

Taiichi Ohno mangrupikeun insinyur pikeun nyiptakeun kanyataan filsafat ieu dina Toyota. Sareng ieu mangrupikeun révolusi yén sésana usaha barat anu ningali operasi pabrik Toyota mimiti ngirangan tingkat inventarisna sareng nyalin metode Jepang. Sababaraha diantarana henteu ngartos konsép atanapi motivasina, janten éta nyababkeun gagalna. Éta ngan ukur ningali yén éta hasil pikeun aranjeunna. Pangajaran sajarah ieu ogé nunjukkeun yén éta henteu hal anu gampang dilakukeun sareng kedah dilaksanakeun saé pikeun jalanna.

Bubuka Ngan-Dina-Waktos

ngan samentawis di pabrik, prosés produksi

Just In Time atanapi JIT mangrupikeun metode anu Éta henteu kahartos salaku leupas tina ékonomi. Éta kedah ditingali salaku kabijakan saluareun épisiénsi saderhana dina industri, sareng dipikaharti salaku cara ngahémat ku ngirangan inventaris sakurang-kurangna. Dina paradigma ieu, panyadia bahan atanapi bagian nyayogikeun naon anu saé sareng diperyogikeun dina waktos anu diperlukeun. Ku cara kieu, prosés produksi terus diomean tanpa robahan.

Ieu kumaha jalan logistik JIT di mana kasalahan naon ogé tiasa mayar mahal. Ranté sadayana kedah dianggo éfisién, sareng janten gandeng pisan. Organisasi anu goréng tiasa nyababkeun gagal, suspénsi produksi, telat, jst. Kalayan kecap séjén, kagagalan dina sababaraha bagian tina ranté logistik bakal ngahasilkeun pangaruh ranté.

kauntungan

JIT gaduh ageung kauntungan anu ngajantenkeunana pantes. Diantarana ieu tiasa disorot:

  • Ngurangan tingkat inventarisasi kana naon anu saé sareng diperyogikeun. Filsafat ieu dilakukeun sapanjang lini produksi. Ieu ngagaduhan pangaruh ékonomi anu positip, sabab éta ngirangan biaya perawatan inventaris, ngirangan investasi dina pameseran (sareng pembiayaan ieu upami diperyogikeun) sareng ogé ngirangan kabutuhan panyimpenan.
  • Ngaleutikan karugian ékonomi kusabab persediaan luntur. Ku teu gaduh inventarisasi ageung, upami gencatan patempuran produksi modél, anjeun moal ngagaduhan bagian ageung anu henteu dianggo deui.
  • Efisiensi samentawis. Kalayan dikirimkeun dina waktosna, éfisiénsi pangiriman ogé ningkat. Upami ranténa henteu gagal, moal aya anu leungit.
  • Hubungan langkung caket sareng panyadia suplai. Ieu henteu ngan ukur nyayogikeun integrasi anu langkung ageung, tapi ogé ngamungkinkeun anjeun damel langkung caket sareng aranjeunna pikeun ningkatkeun produk akhir. Anjeun bahkan tiasa mastikeun yén pameseran aya dina harga anu langkung ketat, anu ngirangan biaya ka pabrikan sareng tiasa kéngingkeun margina laba langkung luhur sareng nawiskeun harga anu langkung kalapa tibatan kompetisi.
  • Langkung kalenturan. Éta ngamungkinkeun ngajantenkeun parobihan dina produksi langkung gancang.

Henteu sadaya industri sareng ukuran perusahaan kéngingkeun manpaat anu sami tina ngalaksanakeun prosés JIT, sanaos parantos dilaksanakeun leres-leres.

kalemahan

Henteu sadayana mangrupikeun kaunggulan dina JIT, sabab éta kajantenan ku seuseueurna sistem. Just In Time ogé ngagaduhan batur sapagawean Sababaraha karugian Éta kedah diperhatoskeun pikeun nindak ka aranjeunna sareng nyepetkeun épék na atanapi henteu nerapkeun filsafat ieu dina sababaraha kasus dimana éta moal épéktip. Contona:

  • Kalepatan. Nalika éta kajantenan, kagagalan dina ranté tiasa ngahasilkeun pangaruh ranté anu ngahasilkeun keterlambatan, gantung produksi, pangaruh négatip dina pengeluaran, sareng anu sanés.
  • Harga suplai. Dina sababaraha kasus, ngirangan jumlah beuli bahan anu diperyogikeun tiasa nyababkeun harga beuli langkung luhur. Ieu gumantung kana hubungan sareng panyadia, sanaos tiasa diréduksi. Hususna diucapkeun di industri anu langkung alit, kumargi inventaris anu ngirangan henteu sami kanggo perusahaan ageung sareng perusahaan alit. Anjeun teu ditawarkeun tawaran anu sami nalika mésér sabungkus 10 lembar sakumaha kanggo 1000, sanaos 1000 hartosna inventarisasi anu murah pikeun perusahaan ageung ... Ku alatan éta, ieu bakal gumantung pisan kana hubungan sareng suplai sareng ukuran parusahaan.
  • Ningkatkeun dina biaya ngaganti. Nyaéta, éta tiasa ningkatkeun biaya nalika anjeun ngalihkeun panyadia. Fénoména ieu dipikaterang pisan dina bidang mikroekonomi, manajemén stratégi sareng pamasaran nalika palanggan ngarobih pemasok.

Kalayan kaunggulan sareng karugian anjeun tiasa nganalisis sareng meunteun naha éta mayar pikeun nerapkeun prosés JIT atanapi henteu. Anjeun kedah teras-terasan milari kompromi anu pangsaéna dina unggal kasus, éta panginten henteu tiasa dianggo pikeun sadaya industri atanapi, sahenteuna, sanés pikeun sadaya ukuran perusahaan.

Konci pikeun prosés Just-In-Time

tombol prosés fluoj sareng pas-waktos

dina Metoda JIT Henteu ngan ukur disayogikeun naon anu diperyogikeun, éta ogé dihasilkeun naon anu diperyogikeun pikeun ngajamin saham tapi henteu kalebet produksip berlebihan. Salaku tambahan, éta narékahan pikeun saluyu sareng téori 5 nol tina sudut pandang supplier: 0 cacad, 0 ngarecahna, 0 saham, 0 tenggat waktos sareng 0 birokrasi. Sadaya ieu ogé kedah ngagaduhan dukungan manusa (operator) sareng dosis mékanisasi / otomatisasi prosés produksi.

Ngan ku cara ieu dijamin nyerang masalah dasar industri, ngaleungitkeun limbah, milari kesederhanaan anu langkung ageung, sareng netepkeun sistem pikeun ngaidentipikasi masalah poténsial.

Ngan Dina Fase Waktos

Pikeun prosés JIT dilaksanakeun di industri, éta rupa-rupa fase ditetepkeun ogé:

  1. Meunangkeun sistem na jalan. Kaputusan dina tahap kahiji ieu bakal janten konci pikeun sistem JIT pikeun jalan atanapi henteu.
  2. Latihan. Personalia industri peryogi latihan supaya tiasa dianggo numutkeun JIT sabab bakal meryogikeun sababaraha parobihan. Proses ieu tiasa enteng sareng henteu ngalibatkeun seueur investasi sumber daya sareng waktos.
  3. Ngaronjatkeun prosés. Henteu ngan ukur staf peryogi parobihan, alur kerja ogé kedah diluyukeun sareng JIT.
  4. Perbaikan kontrol. Kontrol sistem manufaktur ogé kedah ditingkatkeun. Éta kajantenan ku ngendalikeun tingkat produk, deadline manufaktur, layanan palanggan, jst.
  5. Suplier / hubungan konsumén. Ngadegkeun tautan penting pisan pikeun digawé langkung caket sareng tiasa ngahontal perjanjian dina harga suplai.

Sadaya fase ieu tiasa dilaksanakeun sajajar pikeun ngirangan waktos pelaksanaan. Tapi kasuksésan masing-masing tahapan ieu ogé bakal gumantung kana hasil ahir kumaha JIT tiasa mangaruhan perusahaan.

Parobihan dasar anu ditumpukeun ku JIT

Tungtungna, aya sajumlah Fundamental JIT (Ngan Dina Waktos) yén anjeun kedah terang pikeun mikawanoh naha atanapi henteu aranjeunna tiasa diadaptasi ka perusahaan atanapi industri anjeun:

  • Kalenturan dina sumber: Insinyur Toyota Ohno niténan yén siklus mesin produksi sareng operatorna béda pisan. Dina kaseueuran kasus pagawé kedah ngantosan nalika mesin réngsé. Dina waktos éta timbul pamanggih yén operator tunggal tiasa beroperasi dina sababaraha mesin (operator multi-jasa) ditempatkeun sajajar atanapi dina bentuk L pikeun tungtungna nempatkeunana dina bentuk U sahingga awal sareng akhir garis na aya di operator panangan. Mesinna ogé dirobih sareng dikirangan dina hal perjalanan pagawé (sadayana ku tangan).
  • Sebaran sél: sadaya bagian anu dilakukeun dina cara anu sami atanapi ngagaduhan sarat anu sami dikelompokkeun kana sél mesin. Ieu anu ngajantenkeun U anu disebatkeun dina poin anu saacanna supados padamel anu sami tiasa ngokolakeunana sareng ngalih ti hiji ka anu sanés sareng ningkatkeun produksi sakaligus produk. Salaku conto, ku cara ieu dina unggal sél bagéan anu béda tiasa dihasilkeun kalayan tingkat adaptasi mesin anu handap pisan sareng gancang.
  • Tarik System: mangrupikeun jawaban JIT kana masalah-masalah koordinasi atanapi pangiriman bahan nalika produksi. Ku cara kieu, masing-masing workstation réngsé sareng anjeun henteu kedah ngadorong padamelan kana tahap produksi salajengna, tapi éta anu salajengna anu mundur pikeun ngaleungitkeun padamelan anu parantos dilakukeun ti akhir tahap anu saencana. Ieu sigana mah sapertos parobihan anu bodo sareng teu perlu, tapi ku cara ieu, upami para padamel di hiji stasiun ningali yén padamelanna henteu acan ditarik aranjeunna tiasa lirén pikeun ngahindaran produksi anu kaleuleuwihi.
  • Ngaleutikan waktos kalungguhan: waktos parantosan diintegrasikeun ku jumlah waktos gerakan (dikirangan ku ngagunakeun sababaraha cara transportasi gancang antara prosés atanapi ku ngadeukeutkeun mesin), waktos ngantosan (ningkat ku pamrograman anu langkung saé sareng kapasitas anu langkung), waktos adaptasi mesin ( ngirangan bottlenecks ku kedah adaptasi mesin pikeun prosés anu béda pisan), sareng waktos ngolah (ningkat ku ngirangan ukuran batch anu dihasilkeun sareng ningkatkeun mesin / operator). Salaku conto, dina industri semikonduktor, sistem APM (Produsén Precision Otomatis) dianggo, sareng sistem panganteur komunikasi SECS / GEM. Ku cara parangkat lunak, angkutan barang tangtu ngangkut ti hiji tahap ka tahap anu sanés tiasa otomatis ku kendaraan AGV (Automated Guided Vehicle).
  • Efisiensi saham sareng suplai lemah: ieu ngabutuhkeun hubungan anu saé sareng pamasok sareng subkontraktor, upami henteu efisiensi anu saé sareng ngirangan biaya logistik moal mungkin. Hal-hal anu nguntungkeun sanés anu tiasa dilakukeun pikeun ningkatkeun épisiénsi nyaéta pikeun milarian caket kana panyuplai atanapi panyadia anu caket ka palanggan. Ogé, langkung saé nganggo truk atanapi kendaraan hampang pikeun logistik, sabab langkung gancang.
  • Kasabaran kasalahan nol: kagagalan tiasa ngahasilkeun masalah ranté sakumaha anu kuring parantos koméntar. Salaku tambahan, unggal kasalahan anu dilakukeun bakal aya pangaruh dina tingkat produksi sareng dina tingkat ékonomi pikeun menerkeun éta. Ku alatan éta, padika anu sanés kedah dilaksanakeun pikeun mastikeun produksi anu gagal.
  • Organisasi 5S: tujuanna pikeun ningkatkeun lingkungan damel kalayan tartib, kabersihan sareng kaamanan anu langkung ageung. 5S pakait sareng lima kecap Jepang anu dimimitian ku S: seiri (mengklasifikasikan), seiton (order), seiso (kabersihan), seiketsu (ngabakukeun) sareng shitsuke (disiplin).
  • 0 titik téknis: dina halaman wéb anu sami ieu kami parantos nyarioskeun sababaraha cara atanapi prosedur pikeun ngirangan kagagalan dina industri. Ngarecahna tiasa ngahasilkeun downtime anu dibayar dina waktos sareng artos leungit. Ngaronjatkeun titik ieu ngalangkungan prosedur perawatan sareng pencegahan gagal anu langkung saé.
  • Kualitas: perlu pikeun ngahontal enol cacad, nyaéta tingkat kualitas anu luhur pisan anu sistem JIT sorangan promosikeun. Urang Jepang nyebat jidoka, hartosna inspektur kualitas sareng operator nyalira tiasa ngeureunkeun produksi upami aranjeunna mendakan masalah bagian na. Éta ogé ngakibatkeun ngajaga inventarisasi masalah anu timbul pikeun ningkatkeun prosés (sistem paningkatan anu teras-terasan).
  • SMED (Tukeuran Menit Tunggal Dies): éta mangrupikeun sistem waktos persiapan anu pondok pikeun nyayogikeun paningkatan kalapa. Ieu kajantenan ku ayana sadayana sareng mesin siap-siap pikeun ngamimitian, ogé sareng organisasi anu saé anu tiasa sumping tina poin-poin sateuacanna (5S), jst.
  • TPM (Total Pangropéa Produktif): Mangrupikeun metode barat anu urang Jepang nambihan T (Total). Nyaéta, tanaga produksi ogé kedah aub dina perawatan peralatan, persiapan, kontrol kualitas, jst. Ieu sacara tradisional dipisahkeun sareng henteu dilakukeun ku cara terpusat sapertos kitu.
  • taktik: nya éta waktos atanapi wirahma penjualan pasar anu dianalisis sacara saksama pikeun terang wirahma paménta nyata anu aranjeunna kedah jaga dina pabrik produksi. Diitung ku ngabagi jam damel unggal dinten ku jumlah pesenan pikeun kendaraan harian (atanapi produk sanés).
  • Saragam- Aliran produksi seragam kedah dijaga dina unggal sistem JIT pikeun ngaleungitkeun limbah. Ieu tiasa ditingkatkeun ku sistem tarikan, kaizen (dasar standarisasi), sareng ogé ngalangkungan Kanban. Maksudna, tina basa Jepang "kan" (visual) sareng "ban" (kartu), anu mangrupikeun istilah anu dianggo dina industri pabrikan dimana kartu idéntifikasi dianggo dina produk salaku saksi produksi. Ieu ningkatkeun aliran produksi. Éta biasana diwangun ku 3 kolom: "To do", "In process" sareng "Rone", sanaos mungkin aya kode alphanumeric, bar, jsb. Dipaké ogé, éta tiasa janten sumber inpormasi anu saé dina alur kerja tetep teu kaganggu sareng ngaleungitkeun bottleneck. Kalayan kecap séjén, éta bakal janten metode komunikasi antara fase produksi atanapi prosés.

Pendakan masing-masing ieu poin atanapi dasarna konci pikeun mastikeun yén palaksanaan JIT tiasa dianggo leres dina industri anu béda.