Nilai démokrasi

Buku: Nilai Démokrasi ku Amartya Sen

Dina karangan ieu Amartya Sen, Nobel Laureate dina ékonomi taun 1998, nyarioskeun pentingna démokrasi, nilaina sareng nyaritakeun ngeunaan mitos palsu anu béda-béda anu timbul patalina sareng westernisasi sareng ngeunaan globalisasi.

Ésai anu diédit ku penerbit El viejo topo sareng tarjamahan ku Javier Lomelí Ponce, ngajantenkeun urang muhasabah konsekuensi démokrasi sareng naon hartosna nagara ngawangun sistem ieu.

Buku ieu dibagi kana tilu bagian:

  1. Démokrasi sareng akar global na.
  2. Démokrasi salaku nilai universal.
  3. Kaputusan ngeunaan globalisasi.

Démokrasi sareng akar global na

Urang sadayana sacara naluriah ngahubungkeun démokrasi sareng Yunani kuno. Tapi Sen nunjukkeun ka urang conto kumaha parantos aya demokrasi kuno boh di Kulon boh di Wétan

Urang kedah henteu kajebak kana perdebatan yén, sacara umum, aya toleransi anu langkung ageung di masarakat anu sanés Kulon dibandingkeun sareng anu di Kulon. Generalisasi jenis ieu henteu tiasa didirikeun, sabab aya seueur conto toléransi, ogé intoleransi, dina dua sisi ieu divisi anu disangka di dunya.

Amartya Sen. Nilai démokrasi

Sareng teras diteraskeun sareng kanyataan sajarah. Sok fokus pisan kana masalah pembaratan sabab éta mangrupikeun salah sahiji argumen utami jaman ayeuna para lawan di wétan démokrasi

Naon ari démokrasi naon?

Patarosan anu teu tiasa dihindari dina karangan ieu anu ngajantenkeun urang ngagambarkeun sareng ngagedekeun fokus sareng konsep anu urang ngagaduhan ngeunaan démokrasi. Di nagara-nagara tempat didirikeun sareng didirikeun, kami ningali éta salaku hak pikeun milih perwakilan kami. Tapi parobihan ti diktator janten démokrasi peryogi langkung seueur.

Anu pangpentingna éta kabebasan éksprési kedah dijamin sareng sénsor pers dileungitkeun

Pikeun mimitian, urang kedah nyingkahan idéntifikasi na ku ideu aturan mayoritas. Démokrasi ngandung sarat anu tangtu, sapertos hak sora sareng hormat pikeun éta dina hasil pamilihan umum; Tapi éta ogé meryogikeun perlindungan kabébasan, ngahargaan hak dina kerangka hukum sareng jaminan kabébasan éksprési, ogé teu aya sénsor pers sareng inpormasi tiasa medar sacara bébas.

Anjeunna ngadugikeun urang, salaku conto, sapertos di nagara-nagara anu kabébasan pers teu pernah aya paceklik.

Dina sajarah dahsyat kalaparan di dunya, teu saurang ogé anu kajantenan lumangsung di nagara anu merdeka sareng demokratis anu resep kabébasan pers. Teu aya pengecualian pikeun aturan ieu, ogé henteu masalah dimana urang tingali

Janten, démokrasi sanés ngan ukur hak pikeun milih, tapi ogé kabébasan pikeun éksprési sareng hak universal-

Démokrasi salaku nilai universal

Bagéan anu kadua nyaéta vindikasi démokrasi salaku nilai universal.

prakték démokrasi masihan warga kamungkinan diajar ti silih, salian ti ngabantosan masarakat pikeun ngawangun nilaina sareng netepkeun prioritas na. Malah ideu "kabutuhan", anu kalebet kabutuhan ékonomi, peryogi diskusi umum sareng patukeuran inpormasi, pandangan, sareng analisis. Dina pengertian ieu, démokrasi ngagaduhan fungsi konstruktif anu nambihan nilai intrinsikna pikeun kahirupan warga masarakat sareng pentingna penting dina nyandak kaputusan pulitik. Pembuktian démokrasi salaku nilai universal kedah tumut kana rupa-rupa pertimbangan ieu.

Kaputusan ngeunaan Globalisasi

Globalisasi pakait sareng bagian katilu ésai. Amartya Sen teras-terasan ngabela manpaat globalisasi.

Sareng ieu dumasar kana sababaraha alesan. Anu nyetir sapanjang buku yén démokrasi sanés penemuan Kulon sakumaha ogé globalisasi henteu. Sapanjang sajarah aya duanana ti wétan ka kulon ogé sabalikna

Dunya kedah diperhatoskeun dina awal milénium anu lalu tibatan di akhir. Ku 1000 Maséhi, ékspansi global sains, téknologi, sareng matématika parantos ngarobih alam Dunya Tua, tapi difusiana lumangsung dina arah anu sabalikna tina anu urang titénan ayeuna. Teknologi tinggi dina AD 1000 kalebet kertas, percetakan, busur, bubuk mesiu, gantung sasak ranté waja, kompas magnét, sareng roda pabrik. Sadaya alat ieu, umum di Cina, sacara praktis henteu dipikaterang di beulahan sanésna. Globalisasi nyandak aranjeunna ka sadayana penjuru dunya, kalebet Éropa. Gerakan anu sami kajantenan ku pangaruh Wétan kana matématika Kulon.

Éta ngingetan urang kasalahan ngabingungkeun globalisasi sareng westernisasi

Globalisasi anu ngabingungkeun sareng Westernisasi sanés ngan ukur salah paham ahistorical, tapi ogé ngaganggu perhatian tina seueur manpaat poténsial anu tiasa hasil tina integrasi global. Globalisasi mangrupikeun prosés sajarah anu nawiskeun kasempetan seueur sareng manpaat salami sejarah, sareng teras dilakukeun dugi ka ayeuna. Ayana pisan kauntungan poténsial ngajantenkeun patarosan kaadilan distribusi salaku masalah mendasar.

Argumen anu kadua difokuskeun kana masalah distribusi kabeungharan anu dibawa Globalisasi sareng éta sabab utama keluhan. Globalisasi anu ngajantenkeun urang maju henteu goréng, tapi kumaha cara urang ngadistribusikaeun manpaatna.

Kapitalisme global jauh langkung prihatin sareng perluasan hubungan pasar tibatan sareng déduksi démokrasi, pendidikan dasar, atanapi kasempetan sosial anu dirugikeun. Globalisasi pasar, ditingali nyalira, nganggap sudut pandang anu teu cekap pikeun ngungkulan masalah kamakmuran ékonomi; perlu diteruskeun prioritas anu dihasilkeun ku kapitalisme global sorangan ditingali tina sudut pandang ieu. Sakumaha dicarioskeun ku George Soros, pangusaha internasional condong resep damel sareng otokrasi anu rézim pisan tibatan anu kurang rézim, démokrasi aktivis; sareng ieu ngagaduhan pangaruh régrési kana kamungkinan kamekaran langkung egaliter.

Kacindekan ku alinea anu pikaresepeun pisan

Masalah puseurna kontropérsi ieu henteu dumasarkeun kana globalisasi nyalira, atanapi dina panggunaan pasar salaku lembaga (ékonomi), tapi dina henteu sami anu akibat tina kasaimbangan perjanjian lembaga global, kalayan sebaran anu henteu sami tina manpaat globalisasi. Maka, patarosan éta, henteu museur kana naha kauntungan goréng di dunya ku cara naon waé tina prosés globalisasi, tapi ngan ukur kana kaayaan anu ngajantenkeun aranjeunna bagikeun dina kasempetan sareng kauntungan anu leres.

Globalisasi pantes dipertanggungjawabkeun, tapi henteu ngan ukur pertahanan, ogé meryogikeun réformasi.

nyeratna

Amartya Sen, Hadiah Nobel ékonomi di 1998. Lahir di Benggala (India) dina 1933, anjeunna mangrupikeun rektor Trinity College, Universitas Cambridge.

Sikina nuturkeun

Ku bibit maksadna mah data atanapi ideu anu kuring anggap pikaresepeun sareng anu kuring hoyong nambihkeun élmu.

Kuring ngamimitian ku téma sajarah

Buku anu dicitak munggaran di dunya mangrupikeun tarjamahan Cina tina basa Sanskerta tina risalah India, anu teras dikenal salaku Inten Sutra, ku sage satengah India, satengah Turki anu dingaranan Kumarajeeva, dina abad ka-868, dicetak di Cina salami opat sareng satengah abad. engké taun XNUMX Maséhi

Tingali kana naon anu urang terang ngeunaan konstitusi ieu

Pangéran Budha Shotoku, bupatina indungna, Permaisuri Suiko, ngenalkeun Konstitusi atanapi kempo anu rada liberal, teras dikenal salaku "Konstitusi Artikel tujuh belas", dina taun Maséhi 604. Hal ieu kalolobaanana sami sareng semangat Piagam. Hebat nyaéta genah kaputusan umum anu penting henteu dilakukeun ku hiji jalma, tapi dibahas ku sababaraha individu. " Ogé »Atanapi urang henteu kénging janten gelo nalika batur bénten sareng urang. Sadaya jalmi ngagaduhan manah, sareng masing-masing manah ngagaduhan ilmu sareng diajar nyalira. Kahadéan na nyaéta kajahatan urang, sareng kajahatan kami nyaéta kabaikan na »

Kalaparan hébat Cina. Episode sajarah pikeun nalungtik.

Antara taun 1958 sareng 1961, Cina ngalaman kalaparan panggedéna dina sajarah anu kacatet, dimana diperkirakeun XNUMX dugi XNUMX juta urang Tionghoa maot salaku akibat tina karusakan koléktivisasi dina anu disebatkeun "Great Leap Forward."

neangan Sejarah Matematika, Howard Eves taun 1150 Maséhi

Langkung démokrasi sareng étika dina ulasan

Ngémutan ngeunaan topik anu kuring baca, ésai beuki nambahan beurat.

Di Ikkaro kami parantos nyarios Aristoteles, ideu na démokrasi konstitusional. Ogé kana étika kalayan Étika pikeun Amador y Naon tujuan étika ku Adela Cortina, salian ti anu kuring kudu marios sapertos Kawijakan pikeun Amador ku Fernando Savater sareng Kana kabébasan John Stuart Mill.

Ninggalkeun comment hiji