Nyetak suntik

suntikan dibentuk bagian lego
Sumber file: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lego_Color_Bricks..jpg

Sanaos sigana mirip sareng ékstrusi, teu aya galau cetakan suntikan sareng ékstrusi. Dina hal ieu, kapang dianggo tibatan paeh, sanaos bagian mimiti prosedur na sigana mah mirip ékstrusi.

Naon éta

dina mesin citakan suntik, Anu dilakukeun nyaéta ngagaduhan bahan dina corong atanapi tank, sapertos dina ékstrusi. Sareng éta ogé bakal dibawa ku sekrup anu teu aya tungtungna atanapi anu sami pikeun ngahasilkeun tekanan kana nozel. Sajauh ieu sadayana sami ...

Bédana na nyaéta, tibatan paéh dina ujung, anu dilakukeun nyaéta nyuntikkeun bahan kana a kapang katutup. Ku cara kieu, dimungkinkeun pikeun ngeusian sakabeh kapang pikeun nyiptakeun bentuk anu dipikahoyong. Kapang bakal ditutup dina tekenan sahingga bahan na henteu kaluar, sajaba ti tiis.

Tangtosna, pikeun dimungkinkeun, aranjeunna ogé kedah diungkulan bahan dina kaayaan cair sahingga anjeun tiasa damel sareng aranjeunna. Dina kasus palastik atanapi logam, éta bakal dilakukeun panas. Dina kasus bahan-bahan sanés sapertos semén, sareng sajabana, éta tiasa dilakukeun tiis.

Nalika kuring terange solidify bahan nyuntik kana kapang ngaliwatan liang (katelah gerbang), maka kapang dibuka kanggo ngekstraksi bagian anu dibentuk. Éta sababna sanés prosés kontinyu atanapi semi-kontinyu sapertos ékstrusi, janten, anjeun kedah ngantosan sareng langkung lami pikeun ngabentuk bagian, kumargi anjeun kedah gaduh cetakan kosong kanggo neraskeun.

Sanaos kitu, éta parantos kauntungan gedé. Sareng anjeun tiasa nyiptakeun bentuk anu teu tiasa dihasilkeun kalayan ékstrusi, sapertos géométri anu paling rumit atanapi potongan kerung sareng ditutup dina salah sahiji wajahna, jsb. Éta sababna éta ogé prosés anu populér pisan di industri, khususna dina nyetak plastik.

Salaku conto, potongan lego sareng Playmobil didamel ku cara kieu. Ogé seueur elemen palastik sapertos jinis cocooan anu sanés, komponén pikeun kendaraan sapertos dasbor plastik, sareng anu panjang sareng sajabana.

Mesin anu dianggo

mesin citakan suntikan plastik
Hak cipta - 2005 - {{Cc-by-sa-2.0}} - Glenn McKechnie

Mesin citakan suntikan diwangun ku sababaraha bagian anu cukup dasar:

  • Unit suntikan: éta unsur anu tanggel walerna pikeun matérial bahan sareng adaptasi kana suhu kerja optik. Teras ku mékanisme hidrolik atanapi ku cara spindles éta bakal diteken dina tekenan pikeun nyuntikkeun kana kapang ngalangkungan gerbang. Spindles sareng kontainer, atanapi bagian anu aya hubunganana sareng matéri, bakal janten hiji jinis atanapi anu sanés, kalayan bérés bérésna pikeun nyegah tina rusak atanapi rusak ku panggunaan. Salaku conto, mesin pikeun PVC henteu sami sareng mesin logam.
  • Unit panutup: Éta pencét hidrolik atanapi mékanis anu nutup kapang ku kakuatan pikeun nyegah bahan cair tina kaluar nalika disuntik dina tekenan. Ku cara kieu, matéri bakal nempatan sakumna volume interior pedalaman sareng bakal ngawangun bagian na, kalayan kualitas permukaan anu luhur pisan.
  • Molde: éta tiasa janten hijian, biasana diwangun ku dua cangkang anu bakal ngawangun bentuk potongan akhir. Kadang-kadang anjeun ogé tiasa gaduh batré kapang anu dihubungkeun ku saluran anu béda-béda, sahingga bahanna tiasa ngalir ti hiji ka anu sanés sareng ngeusian sadayana. Ieu ngandung harti yén langkung seueur potongan tiasa didamel sakaligus. Cetakan tiasa diijinkeun pikeun tiis kana suhu kamar, ngalaman kontrol suhu anu lega, atanapi dipareuman ku neuleumkeun kana cai, jst. Éta bakal gumantung kana jinis potongan anu anjeun damel sareng naon anu anjeun hoyong pikahontal.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, prosés na gumantung kana kapang henteu gancang pisan sakumaha dina ékstrusi. Tapi bentuk anu kahontal bakal langkung rumit, kalayan bérés permukaan anu langkung saé.

Bérés

kapang jeung bagian bérés

Tungtungna, bérés kapang bakal gumantung kana bagian tina jinis bahan sareng anjeun damel, sabab éta kajantenan ku ékstrusi. Tapi aranjeunna ogé bakal gumantung kana kualitas finish cetakan. Salaku tambahan, kapang kedah dijaga dina kaayaan anu saé, sareng éta hartosna beberesih anu saé ogé sésa-sésa anu tiasa tetep.

Sanaos kitu, sajumlah cacat nalika nyetak suntikan, sapertos:

  • Liang kosong- Bérés deféksi kajantenan nalika tiis teuing gancang, sabab sababaraha bahan meryogikeun mendingan. Éta ogé tiasa lumangsung nalika desain bagéanna, tekanan suntikan kirang, atanapi kapang henteu cekap, atanapi bahan na dina suhu anu handap sareng henteu tiasa ngalir kalayan saé ka sadaya daérah.
  • Bocor: Upami segel na henteu hermétik, bahan tiasa bocor, anu ogé tiasa nyababkeun karusakan. Ogé, éta tiasa nyababkeun burrs.
  • Kasar: Upami aya permukaan anu kasar sapertos dina kulit jeruk, éta biasana kusabab suhu anu luhur teuing. Éta ogé tiasa disababkeun kapang, anu dina kaayaan goréng.
  • Degradasi permukaan: Éta tiasa lumangsung kusabab segel kapang anu goréng, kalembaban, atanapi bahan tambahan anu sanés.
  • Fractures atanapi retakan: Nalika kapang teuing tiis, kontras suhu antara bahan panas sareng kapang tiasa nyababkeun rusak.