Pandemi. COVID-19 ngoyagkeun dunya

Pandemi. COVID-19 ngoyagkeun dunya Slavoj Zizek

Abdi mésér sareng maca ésai ieu nalika diterbitkeun dina Méi, ampir di awal pandemi. Abdi hoyong pisan maca Zizek tapi saur kuring ngagaduhan buku anu salah pikeun ngadeukeutan anjeunna. Sahenteuna kuring miharep éta buku na sanés panulis.

Intuisi kuring ngawartosan éta Éta sanés anu saé pikeun maca buku ngeunaan COVID-19 sareng pandemi dina awal na. Anjeunna ngagaduhan sagala earmark salaku pametik tunai. Tapi di sisi anu sanés kuring ngira yén ti filsuf terkenal kuring bakal hoyong kéngingkeun hal anu kualitas. Kuring masih mikir yén dimungkinkeun pikeun nyiptakeun sidang anu saé bahkan di jaman mimiti pandemi. Sanaos henteu dumasar kana naon anu kajantenan, enya ku analisa skénario anu béda, musibah katukang, jst.

Kanyataanna nyaéta buku éta parantos nguciwakeun pisan Abdi henteu nyarankeun saha. Ampir banyolan.

Éta sapertos maca Twitter. Buku anu gampang, kuring parantos maca sadaya guyonan anu muncul dina Twitter sareng sakedik argumen tibatan dina jaringan sosial. Kaleresan, tina sababaraha ideu anu anjeunna angkat, henteu aya anu didebat, anjeunna ngan ukur muragkeunana. Komentar dumasar kana data anu salah, tanpa thread, tanpa tujuan anu jelas.

Éta ogé leres éta asalna tina maca Kabebasan Ludovico Geymonat sareng bédana abysmal. Dina buku Geymonat anjeun ningali urutan, struktur, alesan sareng tujuan anu jelas ngeunaan naon anu anjeunna hoyong nunjukkeun atanapi alesan….

Pikeun kéngingkeun hal anu positip kuring nyarankeun anjeun naon tujuan étika?

Éta ngan ukur flu

Aya konsép, anu anjeunna nyebatkeun dina buku yén ayeuna bakal janten omong kosong pikeun nyatakeunana sapertos "éta ngan ukur flu." Ieu hal-hal anu panginten dina awal pandemi tiasa panginten janten kitu. Tapi ieu mangrupikeun cara anu salah pikeun nyobaan nganalisis pandemi kalayan data ti mimiti pandemi, tibatan nyobian nganalisis masalah étika atanapi filosofis anu aya hubunganana sareng pandemik sareng bencana utama.

Dendam alam

Pesen anu sifat males kanyeri, saolah-olah anjeunna déwa anu séhat, modis pisan akhir-akhir ieu. Parobihan dewa éta sacara alami. Sareng upami leres yén jenis pandemi ieu dipikaresep ku gangguan lingkungan anu gedé pikeun manusa, panyakit mangrupikeun akibat tina kacilakaan, kacilakaan atanapi kekembangan jeruk. Éta sanés tindakan alam anu parantos disiapkeun pikeun mulangkeun kasaimbangan sareng nyageurkeun planét Bumi.

Sugan ieu mangrupikeun hal anu paling ngaganggu anu tiasa urang pelajari tina wabah virus ayeuna: nalika alam nyerang urang ku virus, éta bakal ngabales pesen urang nyalira. Sareng pesen na: naon anu anjeun lakukeun ka kuring, abdi lakukeun ka anjeun.

Kuring lirén nyarioskeun sagala hal anu kuring henteu resep sareng kuring ngantepkeun sakumaha catetan anu parantos narik perhatian kuring atanapi kuring hoyong nalungtik hiji hal.

Catetan anu matak

Memes

Naon anu anjeun hartosna ku meme ieu?

Richard Dawkins nyatakeun yén meme mangrupikeun "virus pikiran," éntitas parasit anu "ngajajah" pikiran manusa, ngagunakeunana salaku alat pikeun ngalikeun, ideu anu asalna sanés teuing atanapi henteu kirang ti Lev Tolstoy.

Étika sosial sareng perawatan pikeun manula sareng lemah

Pondokna, pesen anu leres na nyaéta urang kedah ngirangan tihang étika sosial urang: miara sepuh sareng lemah. Italia parantos ngumumkeun yén upami kaayaan janten parah, anu umurna langkung dalapan puluh taun atanapi kaserang panyakit serius anu tos aya bakal ditingalkeun nyalira. Urang kedah sadar yén nampi logika "salamet anu paling pas" ngalanggar bahkan prinsip dasar étika militér, anu nétélakeun yén saatos perang, urang kedah jaga heula anu terluka parah, sanaos kamungkinan pikeun nyalametkeun aranjeunna anu minimal. Pikeun ngahindarkeun salah paham, kuring hoyong nyatakeun yén kuring leres-leres réalistis: urang kedah nyiapkeun ubar-ubaran supados anu gering sakedik maot teu nyeri, pikeun nyalametkeun kasangsaraan anu henteu perlu. Tapi prinsip kahiji urang kedahna henteu ngekonomikeun, tapi masihan bantosan tanpa syarat, henteu paduli biaya, pikeun anu meryogikeunana, supados aranjeunna salamet.

Tanggung jawab pribadi sareng kelembagaan

Dina sababaraha dinten ayeuna, urang parantos sababaraha kali nguping yén masing-masing urang sacara pribadi tanggung jawab sareng kedah nuturkeun aturan anu énggal. Dina média kami mendakan carita anu réa jalma anu salah laku ... Masalahna sareng ieu sami sareng jurnalisme ngungkulan krisis lingkungan: média ngagaleuh teuing tanggung jawab pribadi urang, nungtut supaya urang langkung merhatoskeun daur ulang sareng masalah sanésna kami kalakuan.

Chascarrillo ngeunaan Trump sareng sosialisme

Sakumaha ceuk paribasa: dina krisis urang sadayana sosialis. Malah Trump ayeuna ngémutan bentuk Penghasilan Dasar Universal: cek pikeun $ 1000 pikeun unggal warga sawawa. Triliunan dolar bakal dibalanjakeun ngalanggar sadaya aturan pasar konvensional.

Kana pesen ninggali sepuh di Amérika

Hiji-hijina waktos dina sababaraha taun terakhir yén aya hal anu sami kajadian nyaéta, saur kuring, dina taun-taun pamungkas pamaréntahan Ceausescu di Rumania, nalika rumah sakit ngan saukur henteu nampi pangakuan pensiunan, naon waé statusna, kusabab éta henteu dianggap teu aya gunana pikeun masarakat. Pesen tina pernyataan ieu jelas: pilihan na antara jumlah kahirupan manusa anu penting, sanajan teu kaitung jeung Amérika (nyaéta kapitalis) "cara hirup." Dina pamilihan umum ieu, nyawa manusa éléh. Tapi naha ieu hiji-hijina pilihan?

Jurus apolitik

Posisi jalma-jalma anu ningali krisis salaku momen apolitik anu kakuatan nagara kedah ngalakukeun tugasna sareng urang nuturkeun instruksi na sareng ngarepkeun yén sababaraha jinis normalitas bakal disimpen deui dina waktos anu teu jauh teuing mangrupikeun kalepatan. Urang kedah nuturkeun Immanuel Kant di dieu, anu nyerat aya hubunganana sareng undang-undang nagara: "Taat, tapi pikirkeun, jaga kabébasan mikir!" Dinten ayeuna urang peryogi langkung ti heula anu disebut Kant salaku "panggunaan umum pikeun nalar."

Rujukan pustaka buku anu kuring pikaresepeun

  • Giorgio agamben
  • Jane Bennett, Vibran Perkara. Disebut materialistis anyar
  • Martien Mueller, "Assemblages and Actor-network: Rethinking Socio-material Power, Politics and Space", dikutip tina http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gec3.12192/pdf
  • Ryszard Kapuściński, The Shah atanapi Kaleueuran Kakuatan, Akun Révolusi Khomeini di Iran

Ninggalkeun comment hiji