Sejarah Spanyol ku Arturo Pérez-Reverte

Sejarah Spanyol ku Arturo Pérez-Reverte

Abdi nyandak buku ieu ti perpustakaan (anjeun tiasa ngagaleuh di Amazon). Kuring mimiti maca sareng merhatoskeun anu anéh. Éta ngagaduhan gaya anu anéh, bab anu pondok, basa kasual pisan, sareng nada ironis. Éta katingalina sapertos tulisan tibatan buku. Abdi ngarep hal anu sami sareng Sejarah minimum Spanyol ku Juan Pablo Fusi, tapi kuring salah.

Sareng leres, ngan saukur maca panutup tukang (hal anu kuring teu resep lakukeun) mastikeun kacurigaan éta. Sejarah Spanyol, mangrupikeun kompilasi tina tulisan anu Arturo Pérez-Reverte parantos medalkeun langkung ti 4 taun dina kolomna Marquette tina suplemén XL Semanal.

Upami anjeun henteu kantos maca kolom minggu na, hartosna ieu:

Anu ngarugikeunana nyaéta Sagunto, tilas jajahan Yunani, ogé sekutu Romawi: sababaraha kalkun anu dina waktos éta - abad katilu SM, nyatakeun hal éta - mimiti ngadamel kokél di Laut Tengah. Tangtosna. Hiji manuk anu luar biasa aub, sareng perang sareng anu sapertos kitu.

Kuring resep pisan, kuring henteu ngagaduhan seueur koméntar deui, tinggalkeun sababaraha catetan anu kuring pernah candak kana karakter sareng buku anu disebatkeun.

Sejarah Spanyol ditulis kalayan tampilan anu sami sareng kuring nyerat novel sareng tulisan; Kuring henteu milih éta, tapi éta mangrupikeun hasil tina sagala hal: visi, asam langkung sering tibatan amis, saha waé anu, salaku tokoh dina salah sahiji novel kuring nyarios, terang yén anu lumayan di Spanyol sok nyababkeun seueur pait, seueur kasepian sareng asa seueur.

Arturo Perez-Reverte

Mangga sing raos!

Tokoh-tokoh sajarah anu aya hubunganana sareng sajarah Spanyol anu Arturo Pérez-Reverte nyarios saé

Karakter lso anu nyarios kalayan saé Arturo Pérez-Reverte dina bukuna A history of Spain

Biasa kana anak panah anu pangarang kirimkeun dina buku sareng kolomna, kuring parantos narik perhatian ka jalma anu anjeunna muji atanapi nyarios kalayan saé. Janten kuring ngantunkeun kompilasi.

Kuring henteu nempatkeun format cutatan sabab nalika seueur teuing éta rada sesah, tapi sagala rupa anu nuturkeun ngeunaan tokoh sajarah anu béda mangrupikeun kutipan anu dicandak tina buku.

Émir Abderramán I

Emir ngora ninggalkeun urang calakan sareng berbudaya (ti jaman ka jaman, sanaos kirang, éta ogé kajantenan ka kami) sareng ngantepkeun Spanyol Muslim salaku anu énggal, kuat, sejahtera sareng chachi. Anjeunna ngatur mesin pajak anu épisién munggaran dina waktos éta sareng ngadorong anu disebut perjalanan élmu.

Alfonso X

Putrana Alfonso X mangrupikeun salah sahiji raja anu hanjakalna henteu sering sajarah urang: dididik, terang, sanaos anjeunna nyanghareupan perang sipil anu sanés ... anjeunna ngagaduhan waktos kanggo nyusun, atanapi mesen ngalaksanakeunana, tilu karya dasar: Sejarah Umum urang Spanyol (nonton nami, ayeuna aranjeunna nyarios yén Spanyol mangrupikeun masalah dua dinten ka pengker), Cantigas sareng Code of the Seven Games.

The Cid (Sidi)

Sareng pamustunganana, sakitar lima puluh blok, lima dinten sateuacan ditawan Yérusalém ku Perang Salib, takwa sareng dipihormat ku Moor sareng Kristen, prajurit anu paling pikasieuneun yén Spanyol kantos terang maot di Valencia maot alami.

James I

Kulawarga éta cukup untung ngalahirkeun hiji lalaki anu teu biasa: namina Jaime sareng anjeunna lebet kana Sejarah nganggo julukan The Conqueror ... tapi kusabab anjeunna nambihan tilu kali perpanjangan karajaanna. Lalaki anu dididik, sajarawan sareng pujangga.

Raja-raja Katolik

Aranjeunna anom, ganteng, sareng palinter. Kuring ngarujuk ka Isabel de Castilla sareng Fernando de Aragón, anu disebut Monarki Katolik. Luhureun sadaya, atur.

Dina sababaraha dasawarsa, éta bakal tungtungna nempatkeun Spanyol salaku kakuatan utama di dunya, berkat sababaraha faktor anu kabeneran dina rohangan sareng waktos: kapinteran, wani, pragmatisme, katahanan sareng tuah.

Carlos I ti Spanyol sareng V ti Jérman

Putra anu dipiboga ku aranjeunna, kaluar pinter, épisién sareng nganggo sababaraha endog. Ngaranna Carlos. Anjeunna pirang, beureum pendidikan di Flanders, sareng ngawaris tahta Spanyol, dina hiji sisi, sareng Karajaan Jérman di sisi anu sanésna; tah éta Carlos I ti Spanyol sareng V ti Jérman.

Philip II

... jelema anu paling wani sareng pikaresepeun anu nempatan tahta Spanyol ...

Felipe II tétéla janten pejabat anu saé, terampil dina makalah, sareng sacara pribadi kalkun kalayan seueur kautamaan: meapilas tapi berbudaya, sober sareng sobat alit pikeun méwah pribadi

Cacah-Adipati Olivares

Anjeunna menteri anu ngagaduhan ideu sareng kecerdasan, sanaos tugas ngatur putif anu gedé pisan pikeun anjeunna, sapertos anu sanés. Olivares, anu sanaos nekad sareng sombong mangrupikeun paman anu pinter sareng rajin, rajin sabab sababaraha ragaji, hoyong ngamimitian usaha, ngaréformasi Spanyol sareng ngajantenkeun nagara modéren sapertos jaman baheula.

The Marquis of La Ensenada

… Tétéla janten luar biasa: prototipe, kompeten, prototipe aktip ti menteri terkenal, anu ngajaga hubungan sareng élmuwan sareng filsuf Éropa anu kawéntar, ngamajukeun tatanén nasional, muka saluran irigasi, nyampurnakeun transportasi sareng komunikasi, mulihkeun Royal Navy sareng ngajagaan sagala rupa anu aya hubunganana sareng seni sareng élmu. salah sahiji karakter hébat na, singgetna, saha Spanyol sareng Spanyol ngagaduhan hutang anu ageung sareng anu, tangtosna, supados teu kabiasaan, teu aya budak sakola Spanyol anu terang namina ayeuna.

Charles II

Anjeunna mangrupikeun raja anu langkung terang anu milarian ngurilingan dirina ku jalma-jalma anu kompeten. Upami dina perpustakaan koran urang konsultasi ka Warta Madrid saluyu sareng waktuna, urang bakal ditingalkeun ku témpél kentang amis, dikagumkeun ku jumlah hukum anu adil sareng pas anu dilakukeun ku Bourbon anu saé pisan pikeun muka jandéla sareng ngaluarkeun bau anu ditutup sareng sacristy anu langka di tempat ieu. Aya dukungan pikeun panilitian sareng sains, padumukan deui sareng imigran ti daérah anu ditilar, sareng undang-undang anu épéktip anu ngalaksanakeun kaadilan pikeun jalma-jalma miskin, ngarusak immobilitas guild abad pertengahan sareng perusahaan, ngantep barudak hirup tina padamelan anu terhormat, sareng dibuka pikeun awéwé. Kamungkinan ngalaksanakeun padagangan anu dugi ka éta dilarang ku aranjeunna.

Canovas del Castillo

… Tapi sapotong politikus anu namina Cánovas del Castillo - henteu diragukeun paling palinter sareng kompeten dina waktosna - ngayakinkeun sababaraha sareng tungtungna nyandak sadayana ka kebon.

Sagasta (sareng Cánovas deui)

Sareng dina titik ieu, kanyataan anu pasti kedah disorot: dina sirah tina dua partai utama, anu beuratna ageung pisan, nyaéta dua politikus anu jangkung rongkah sareng intél, kaasup Pedro Sánchez, Mariano Rajoy, José Luis Rodríguez Zapatero sareng José María Aznar , ngan ukur nyebut opat présidén ampir ayeuna, aranjeunna bahkan henteu pantes pikeun nyandak kendi. Cánovas sareng Sagasta, pamimpin mimiti partai konservatif sareng anu kadua anu liberal atanapi progresif, ...

Adolfo Suarez

Adolfo Suárez, anggota ngora, caang sareng ambisius - anjeunna ti ávila - anu nganggo kaos biru sareng sumping ti Gerakan, anu ngatur pikeun ngatur ieu. Sareng anjeunna ngalakukeun éta kalayan éndah, nyebarkeun bako, nambal tonggong sareng ningali tonggong panon (anjeunna hébat diantara para gegedén, satengahna antara bangsawan sumanget sareng trilero ti Lavapiés, sareng ogé ganteng).

Ngamangpaatkeun téma sajarah, kuring ngantunkeun anjeun a restorasi buku panutup Spanyol siga kitu, digunakeun di sakola nalika rezim Franco.

catetan

Aya seueur lalakon, carita, perang, karakter sareng jaman anu pikaresepeun.

Abdi resep kana prolog ku tanda petik ti panulis anu béda-béda dina Spanyol sareng Spanyol.

Sirik urang Spanyol sanés kéngingkeun mobil sapertos tatangga, tapi pikeun mastikeun yén tatangga henteu ngagaduhan mobil

Julius Camba

Sareng kuring nyerat jejer ieu pikeun langkung jero sareng émut.

Anu almogávares

Éta pasukan tentara bayaran, Catalans, Aragonese, Navarrese, Valencians sareng Majorcans pikeun sabagéan ageung, karasa pisan dina perang, anu masihan nabrak soang musuh, aranjeunna Arago, Arago y Hudang, beusi: hudang, beusi.

Sareng di dinya aranjeunna angkat, genep rebu lima ratus paman sareng awéwé sareng murangkalihna, pengembara ganas tanpa lahan sareng pedang. Upami éta henteu didaptarkeun dina buku sejarah, éta bakal luar biasa: ngabahayakeun siga scythes, pas aranjeunna badarat aranjeunna perang tilu perang berturut-turut ngalawan total lima puluh rébu urang Turki, sneaking up dina éta.

Katalonia

Sedengkeun pikeun Catalonia, teras feodatory raja tatangga Frankish, éta ngembang kalayan penguasa disebut kaitung Barcelona. Anu mimiti janten mandiri tina gabachos nyaéta Wifredo, ku julukan Pilós atanapi Velloso, anu salian ti buluan pasti alim anu anjeun seuri, kumargi anjeunna ngeusi wilayah kota ku biara anu megah. Sejarawan palay tangtu ayeuna nampilkeun Wifredo anu saé salaku raja mimiti monarki Atalan anu disangka, tapi henteu ngantep aranjeunna tuang kendi. Raja-raja di Catalonia kalayan nami éta henteu pernah aya. Sanés lulucon. Raja-raja sok ti Aragon sareng hal éta dikaitkeun engké, sabab urang bakal nyaritakeun iraha waktuna. Di momen aranjeunna Catalan diitung, pikeun ngahargaan pisan.

Kana getih sareng seuneu

Diantara ieu mangrupikeun juru carita urang anu paling lumayan dina waktos éta, wartawan Manuel Chaves Nogales, anu tipayun buku A getih sareng seuneu (1937) kedah janten studi wajib dinten ayeuna di sadaya sakola Spanyol:

Idiot sareng pembunuh parantos dihasilkeun sareng dipilampah kalayan profusi sareng intensitas anu sami dina dua sisi anu ngabagi Spanyol […] Dina kamunduran kuring getih tumpah ku geng pembunuh anu ngalaksanakeun teror beureum di Madrid sakumaha beuratna anu tumpah ku pesawat tina Franco, maéhan awéwé sareng barudak anu polos. Sareng kuring ogé seueur atanapi langkung sieun ku babasan Moor, bandit Tercio sareng pembunuh Falange, tibatan anarkis atanapi komunis anu buta huruf […] Hasil akhir tina perjuangan ieu henteu hariwang teuing kuring. Kuring henteu resep pisan terang yén diktator Spanyol badé muncul ti hiji sisi atanapi anu sanés parit […] Éta bakal ngarugikeun Spanyol langkung ti satengah juta maotna. Bisa langkung mirah

Kana getih sareng seuneu. Manuel Chaves Nogales

buku

Buku anu pikaresepeun anu parantos disebatkeun sapanjang tulisan anu béda-béda.

  • Magnet ku Ramón J. Pangirim
  • Cara barontak ku Arturo Barea
  • Kana getih sareng seuneu ku Manuel Caves Nogales
  • Anu salapan ku Evelyn Mesquida
  • Cingcin Ibéria ku Valle-Inclán
  • Episode nasional ku Galdós

Ninggalkeun comment hiji