Washi, kertas karajinan Jepang

wsahi, kertas karajinan Jepang

El Washi ogé disebat kertas Jepang, kertas Jepang atanapi Wagami, éta mangrupikeun kertas karajinan anu khas ti Jepang. Éta kertas kualitas luhur anu aya sareng di Jepang dianggo dina réa objék. Éta aya dina sagala rupa produk, payung, perhiasan, litograf, baju kawinan, masker ngalawan coronavirus, jst. Mangrupikeun jinis kertas di mana-mana di Jepang.

Dinten ayeuna anjeun tiasa mendakan washi karajinan sareng mesin didamel washi. Tapi Prosés ngadamel washi artisanal parantos janten Warisan Budaya Teu Unangco ti Unesco ti saprak 2014 pikeun pangakuan kana kertas di tilu lokasi: Hamada (Shimane Prefecture), Mino (Gifu Prefecture), sareng Ogawa / Higashi-chichibu (Saitama Prefecture). Ieu mangrupikeun bedana pikeun téhnik manufaktur tradisional.

Éta kertas anu ipis pisan, tahan sareng ngagurilap anu henteu koneng kana waktos. Kalayan beuratna 5 dugi ka 80 g / m2

Anjeun bakal resep tulisan kami ngeunaan kertas daur ulang tapi di luhur sadayana tina kumaha ngadamel kertas karajinan.

Jenis Washi

tékstur kertas washi
Di dieu urang tiasa ningali tékstur washi

Aya 3 jinis utami

kozo (Broussonetia papyrifera). Mulbarry atanapi kertas mulberry dianggo. Seratna panjang pisan. Ayeuna mangrupikeun ragam anu paling populér. éta dikumpulkeun unggal taun dina bulan Désémber nalika tangkal parantos kaleungitan daunna.

mitsumata (Edgeworthia chrysantha). Serat langkung pondok tibatan Kozo. Lateks artbust ieu ngusir serangga sareng masihan kertas kualitas ieu. Kertas kualitas luhur kahontal. Babakan jero tina dahan anu dikumpulkeun dina usum semi unggal tilu taun dianggo.

Gampi atanapi ganpi (Diplomorpha sikokiana). Kertas herang sareng rada tembus. Éta henteu tiasa dipelak sareng ku sabab éta langkung awis tibatan anu sanésna. Éta dikumpulkeun antara spring sareng usum panas unggal 3 taun

Mashi, Hemp (Cannabis sativa) Éta anu mimiti didamel di Cina sareng anu dominan dugi ka kozo ditumpukeun

Kumaha carana ngalakukeunana

kumaha ngadamel washi
lambaran washi kanggo diteken

bahan

Éta kedah didamel sadayana ku tangan sareng ngan ukur tilu bahan, numutkeun pernyataan ku Takeshi Kano, salah sahiji tina dalapan pengrajin terampil anu ngajantenkeun Honminoshi, washi kualitas luhur di kota Mino.

  • Kertas murbei atanapi mulberry Turki (Broussonetia papyrifera) Éta mangrupikeun jinis anu paling umum sapertos anu parantos urang tingali di luhur
  • agua
  • neri (Mangrupikeun lendir sayur anu mastikeun dispersi seragam serat kertas. Lendir mangrupikeun bahan nabati, dibekuk ku alkohol. Éta aya dina ganggang, siki rami, chia, akar mallow, quince, lichens, sareng sajabana)

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun, washi kualitas luhur ieu kedah dipigawe sacara lengkep ku tangan. Dimimitian ku nyucikeun serat tina kulit mulberry tina kertas sareng pembentukan pulp. Pigura teras dicelupkeun kana pulp sareng lembut digoyang dugi serat-seratna disebratkeun kana lambaran kertas. Ti dinya teraskeun kana tahap pangeringan sareng ku ieu washi klasik parantos disiapkeun.

Step by step

  • Kai anu bakal dianggo dikumpulkeun. Dina kasus pidéo, éta Kozo.
  • Kerak bakal dipaké, pikeun misahkeun éta aranjeunna nempatkeun kana uap pikeun lemes.
  • Teras aranjeunna ngantepkeun kanggo ngaleos,
  • aranjeunna kulub éta salami 3 jam kanggo ngaleupaskeun lignin
  • miceun kokotor ku cara manual
  • sareng aranjeunna teras pencét éta ku klub kai pikeun ngabéréskeun serat.
  • Teras aranjeunna dituang kana ember sareng kocok saé pisan supados seratna tetep ditunda dina cai.
  • Nyaring ku ayakan kipas kanggo ngantunkeun lapisan serat sayuran anu bakalan janten daun.
  • Lambaran ieu ditarik, ditumpuk teras dipencét.
  • Hayu garing di panonpoé tur éta siap.

Kuring nyéépkeun sababaraha pidéo anu anjeun tiasa tingali kumaha cara ngadamelna, sareng éta diringkeskeun dina daptar samemehna sanaos sigana teu aya anu katingali sagala léngkah lengkepna, tapi diantara anu 3 urang tiasa ngaleungitkeunana

Tangtosna, sacara visual aranjeunna pikaresepeun pisan. Sagalana didamel di Jepang, hiasanna, alat-alatna, kuring ngaraos endah pisan.

Washi Ngadamel Pidéo

Ayakan anu aranjeunna anggo siga awi, sareng sigana bakal ngantep bentuk kisi na dina lambaran kertas.

Washi euweuh Sato

Pidéo sanésna ngadamel Washi.

Mangpaat

kagunaan washi

Washi gaduh sababaraha kagunaan. Di Jepang éta aya di seueur objék anu parantos urang bahas. Buku kertas méwah, karya seni, restorasi buku lawas, lithographs, barang-barang anu béda sapertos lampu, payung, atanapi témbok, partisi kertas bumi Jepang. Éta ogé jelas ngeunaan panggunaan anu dipasihkeun dina lontarlexia.

Seueur jalma terang éta pikeun kasét washi anu kawéntar. Jinis pita kalayan sisi caket anu dianggo pikeun hiasan, sanaos seuseueurna pita washi henteu didamel nganggo kertas washi.

Éta mangrupikeun kertas anu mahal, sakumaha urang tiasa tingali, tapi serbaguna pisan sareng idéal upami urang hoyong objék anu kualitas.

Hanjakalna, kuring henteu acan gaduh dina panangan abdi. Tapi kuring resep pisan kéngingkeun sababaraha washi anu saé pikeun ngabuktikeun béda-béda di luhur sareng dianggo salaku kerangka pikeun pot DIY anu béda.

Dimana ngagaleuh Washi di luar Jepang?

Tinggalkeun koméntar upami anjeun terang dimana urang tiasa mésér washi buatan tangan Jepang anu kualitas

Sumber cai

1 koméntar ngeunaan «Washi, kertas karajinan Jepang»

  1. Salaku pencinta kasét washi, kuring parantos terang sistemna, tapi panjelasan anjeun parantos narik pisan.

    Abdi mésér kertas washi di Les Carnets D'Audrey, di Barcelona. Audrey ngajalankeun toko ngariung sareng kertas mulia.

    jawaban

Ninggalkeun comment hiji