Расклопување на часовникот Икеа Лоторп или Клокис

Икеа Лоторп или будилникот Колкис експлодираа поглед

Се вика Леторп или Клокис, мислам дека го сменија името и е едноставен часовник, аларм, тајмер и термометар кои ги продава во Икеа за 4 или 5 евра. А 4 во едно. Идеално е да го имате во кујни, соби, итн. Добрата работа кај овој часовник е неговата употребливост, исклучително е лесно да се префрлате помеѓу неговите режими на работа, само треба да го ротирате часовникот. Така, додека се вртите, различните мерења ќе се појават на екранот. Моите ќерки полудуваат кога ќе го фатат. Со секое вртење, сигнализира и светнува различна боја :)

Јас обично не купувам работи за да ги расклопам, секогаш користам нешто што оди до ѓубре или рециклира, но овој пат не можев да одолеам. Држејќи го за рака, станав многу curубопитен. Дали ќе можам да го користам дисплејот со Arduino? Кој сензор ќе го користат за мерење на температурата и за откривање на промената на позицијата? Дали има интересно пробивање што може да му се направи на часовникот? Но, пред сè, она што најмногу ме заинтригира е каков е тој опуштен бучав што го слушате кога го тресете? Зошто е нешто лабаво внатре? И не во часовник, туку во сите.

5 €? Сè уште ефтин извор на компоненти? Во Амазон ги продава за 13 € какво лудило, во продавница го имате за 5 €

Експлодиран поглед или како да го расклопите часовникот

Будилник за икеа лоторп или клокис

Стоев пред часовникот мислејќи дека ќе биде лесна работа. Но, се чини дека оние од Икеа не сакаат да ги видиме внатрешноста на уредот. Нема завртка, не јазиче, ниту процеп, целото тело е едно парче. Гледам и гледам и останува само предниот дел. Значи, со целата болка во моето срце одам таму, дали е навистина потребно да се направи тоа вака?

Wasе ти оставам видео со експлодиран поглед, но имам проблеми со уредувањето. Ако го добијам ќе го додадам. Вистината е дека не беше чисто :-( Непотребно скршив парче, мислејќи дека сум под притисок со тоа што не застанав да размислувам дали има друг начин. За да не го запрем видеото и да го снимам одеднаш. Брзањето никогаш не е добар советник

Ако сакате расклопете го чисто следете ги следните чекори:

  • треба да го подигнете предниот дел со шрафцигер на пример, само пластиката што изгледа заштитна.
  • Findе најдете налепница што ја покрива целата рамка, со одвртувачот да гледа, каде што има дупка и го дупчите, има завртки и не треба ништо да форсирате

На следната слика, погледнете ги двете парчиња лево, тие се клучот за добро расклопување.

Икеа Лоторп или будилникот Колкис експлодираа поглед

Откако видовте како да го расклопите. Оставам внатре некои детали за будилникот. Целата е прилично едноставна и јас навистина не гледам многу корисни работи. Но, таа мала бела кутија што прави бучава е скапоцен камен во круната.

Аларм часовник на делови за коло

Го отворам да видам зошто прави бучава и погледни. А. сензор за механичка положба. Ние веќе знаеме како да ја контролираме положбата на часовникот за да покажеме еден или друг режим. На сликата е хоризонтално, но навистина ова, будилникот оди вертикално, така што челичната топка секогаш допира пар терминали. Ми се чини многу генијален начин и дека можеме да реплицираме за многу проекти.

Механички сензор за позиција интересна генијалност

Секој пат кога часовникот ќе се сврти, режимот и бојата на екранот се менуваат. Ова само го прави тоа осветлување со RGB предводник

Водечки часовник за осветлување

Уште една слика за да можете да го видите другиот дел од таблата и колку малку има за да се искористи колото.

Делови од задниот дел на колото Лоторп

Хакирајте го звучниот сигнал или како да го натерате да престане да прави бучава со вртењето

На крајот на Лоторп започнав да барам што луѓето направија. Нема многу информации, да не кажам, само 2 или 3 препораки, да пробие или модификација што може да биде корисна. Затоа што ако има нешто вознемирувачко во врска со овој часовник, тоа е дека секој пат кога ќе го свртите тоа бие. Замислете дека е рано утро, имате режим на температура и сакате да го видите времето, бидејќи кога ќе го вклучите светлото се вклучува и писка. Тоа е прилично вознемирувачко и можете да ги разбудите цимерите. Ова тие го решија

Веднаш штом ќе им го направам тоа на часовниците што вообичаено ги користиме, ќе ви кажам како помина.

7 коментари на „Расклопување на часовникот на Икеа Лоторп или Клокис“

Оставете коментар